Sari direct la conținut

România a trecut la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică

HotNews.ro
Se trece la ora de vara, Foto: Agerpres
Se trece la ora de vara, Foto: Agerpres

În noaptea de sâmbătă spre duminică România, alături de celelate țări ale Uniunii Europene, a trecut de la ora de iarnă la de vară, ceea ce înseamnă că ceasul s-a dat înainte cu o oră. Astfel ora 3:00 a devinit ora 4:00. Schimbarea orei din acest an ar putea fi printre ultimele. Parlamentul European a votat, săptămâna aceasta, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la oradevară la nivelul Uniunii Europene.

Schimbarea orei din acest an ar putea fi printre ultimele. Parlamentul European a votat, săptămâna aceasta, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la oradevară la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Oradevară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Astăzi, 110 ţări din întreaga lume își schimbă ora în ultima zi a lunii martie. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte oradevară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 şi prima duminică din octombrie, ora 01.00. Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979. Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lui septembrie.

Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.

Introdusă în anii ’70 de statele membre cu scopul de a face economie de energie după primul şoc petrolier, trecerea la orarul de vară, care adaugă o oră celei de iarnă, a făcut obiectul unei armonizări la nivelul UE care schimbă ora, dând ceasul înainte, începând din 1980.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro