Subiectele zilei: Cine sunt parlamentarii condamnaţi definitiv care votează în continuare legi; Magistrații din mai multe orașe anunță proteste din cauza ordonanței lui Tudorel Toader; Europarlamentarii PSD și ALDE duc un războiintens împotriva Laurei Codruța Kovesi
Europarlamentarii PSD și ALDE duc un război subteran intens în aceste zile împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru a o împiedica pe fosta șefă DNA să ajungă la șefia Parchetului European, după cum rezultă dintr-o serie de mail-uri trimise europarlamentarilor, văzute de G4Media. Mai mult de atât, conform Adevărul, Guvernul Dăncilă a mandatat-o pe Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, să-i acorde punctaj minim Codruţei Kovesi la votul din COREPER, for al Consiliului UE. Pe scurt, Guvernul PSD s-a folosit de un vot secret pentru a bloca un candidat român. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani (PPE), le-a transmis joi o scrisoare președinților celor două comisii din PE, LIBE și CONT în care vor fi audiați cei trei candidați selectați pe lista scurtă la șefia Parchetului European propunând ca fiecare candidat să fie audiat 75 de minute. Nemulțumit de procedurile lor, Dan Nica le-a trimis o scrisoare colegilor din Parlamentul European în care se referă la faptul că cele două comisii ar fi hotărât să nu existe un vot în comisii, ci să desemneze viitorul procuror european prin emiterea unei recomandări care să fie aprobată formal de Conferința Președinților. De cealaltă parte, liderul PNL Ludovic Orban a criticat, joi, votul ambasadorului român acreditat la Consiliul UE, împotriva Laurei Codruţa Kovesi, la şefia parchetului European.”Ar trebui să-i retragem cetăţenia română celui care a votat împotriva Laurei Codruţa Kovesi”.
Ministrul Justiției nu mai are răbdare. Tudorel Toader a anunțat joi că va declanșa procedura de numire a unui nou procuror general. Mandatul lui Augustin Lazăr va expira în luna aprilie. În replică, Augustin Lazăr, a precizat că el nu a fost contactat de ministrul Toader, „care a venit tiptil la sediul instituţiei”. El a mai adăugat că nu a fost lansată o procedură oficială de numire a unui procuror general şi a acuzat promovarea „unor intrigi prin care nişte procurori să se lupte între ei”. Mai mult de atât, el a spus deranjat că Toader ar trebui „Să vină la conducătorul instituției și să-i spună bărbătește ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Domnia sa a venit la mine în instituție’. Deranjați au fost și membrii Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” care îl acuză pe ministrul justiției, Tudorel Toader, că prin vizita efectuată, joi, la Parchetul General, ignoră structura ierarhică a Ministerului Public și subminează autoritatea procurorului general, Augustin Lazăr.
Magistrații din mai multe orașe anunță proteste din cauza ordonanței lui Tudorel Toader. Mișcările de stradă au început la București, joi seara, unde mai mulţi protestatari, printre care se află cunoscuţii Sandu Matei şi Marian „Ceauşescu“, au fost reţinuţi de jandarmi, după ce au aruncat o găleată cu ketchup la intrarea în sediul Miniserului Justiţiei şi muştar pe o maşină care aparţine instituţiei. În Alba Iulia un grup mic de oameni au ieșit în stradă în fața Curții de Apel cu două ore înaintea începerii ședinței să-l ”ievalueze” pe Tudorel Toader și să îi transmită că ar trebui să își dea demisia din funcție. În Oradea mai mulți magistrați s-au adunat joi după-amiază să protesteze în holul Palatului de justiție, iar conform G4media, mâine este anunțat un protest și în Constanța. Tot vineri magistrații vor protesta pe treptele Palatului de Justiție din Bucuresți față de modificările făcute prin OUG 7/2019 la Legile Justiției, fără consultarea CSM și a corpului de magistrați. Tudor Chirilă a făcut un apel public prin care îndeamnă la protest împotriva şefului PSD, anunţând joi seară că va ieşi în stradă chiar dacă va fi singur. La fel și Mihai Șora îndeamnă la proteste masive: „Nu vă amăgiți cu iluzia că nu vor putea frauda alegerile! Dacă sunt capabili să-și facă un Parchet pentru a controla magistrații, pot face orice”
Bun de citit:
Parlamentari condamnaţi definitiv votează în continuare legi. “N-au omorât pe nimeni”. În România, avem parlamentari condamnaţi definitiv, cărora instanţă le-a interzis să mai ocupe funcţii publice, şi care sunt în continuare în Parlament. Ultimul scandal de acest fel dintre opoziţie şi putere, se referă la deputatul PSD Octavian Goga – dar nu este singurul. În ultimii ani, mai mulţi parlamentari care au condamnări definitive au refuzat să demisioneze, scrie Stirile ProTv.
Mizerabilii: de ce nu privim cerșetoria ca pe un abuz la adresa copiilor. Justiția din România a achitat săptămâna trecută 26 de interlopi, capii unei rețele din Țăndărei care a exploatat 181 de copii, puși să cerșească pe străzile britanice. Eșecul societății nu stă însă doar în nedreptatea administrată pe cale juridică, ci și în felul în care statul român abordează, prin diferitele sale instituții, fenomenul cerșetoriei, scrie Libertatea.
Avem o educație virusată. Cinci simptome după care putem recunoaște boala școlii românești. V-ați întrebat vreodată câți bani din bugetul pe educație cheltuie angajații statului pe deplasări în străinătate? V-ați întrebat vreodată și cu ce se alege educația românească de pe urma acestor deplasări – ce ajunge, dacă ajunge la copiii noștri în școli? Eu da. E tot informație publică și se consemnează în rapoarte – ar merita și ea solicitată, scrie Republica.
Adevărul scrie despre un preot ortodox român în Australia, acuzat de credincioşi că face parte dintr-un grup infracţional. Pe rolul Tribunalului Cluj se află, din luna iunie 2017, un proces în care 29 de persoane sunt inculpate pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, urmat de comiterea infracţiunilor de fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Un bărbat din acest grup ar fi ajuns în prezent preot în Australia, susţin credincioşii.