Subiectele zilei: Președintele Coaliției pentru Familie: Cazurile de copii bătuți și femei ucise de soți sunt accidente; Povestea elevei de nota 10, căreia Klaus Iohannis i-a cerut să dea prima şansă României: „Aveam deja bagajele făcute. Mă întorc când voi vedea schimbarea”
Președintele Coaliției pentru Familie: Cazurile de copii bătuți și femei ucise de soți sunt accidente. Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie, nu crede în statisticile prezentate de organismele europene, dar și de Poliția Română, conform cărora 63% dintre părinții români declară că își bat copiii. Într-un interviu acordat Libertatea, Mihai Gheorghiu a declarat că organizația pe care o conduce nu se poate ocupa de probleme precum violența domestică sau alcoolismul în familie. Nu știu cine face astfel de sondaje? Organizația Salvați Copiii? Salvați copiii de cine? De părinți lor, eventual”, a declarat Mihai Gheorghiu, atunci când i s-au prezentat mai multe statistici, scrie Digi24.
Povestea elevei de nota 10, căreia Klaus Iohannis i-a cerut să dea prima şansă României: „Aveam deja bagajele făcute. Mă întorc când voi vedea schimbarea”. An de an, datele oficiale ale ministerului Educaţiei ne arată numărul elevilor care au promovat examenele cu nota 10. Dar câţi dintre ei aleg să rămână în ţară? Delia Ionete este o tănără din Gorj care a primit o scrisoare de la preşedintele Klaus Iohannis în care acesta îi cerea să “dea prima prima şansă României”. Nu a ascultat însă sfatul. A ales Londra şi spune că ar reveni doar dacă ar vedea o schimbare reală în piaţa muncii şi în sistemul educational. Iar ca ea sunt mulţi. Delia Ionete, tânăra din judeţul Gorj, care în 2016 a avut media 10 la Bacalaureat, este studentă în anul III la City University of London. Recent, a reuşit să obţină un internship, după ce a susţinut şapte interviuri, urmând să lucreze un an în centrul Londrei, la South Bank, potrivit Gandul.
Autoarea manualului de istorie plin de greşeli, aleasă de primăria Capitalei pentru cărţile de Centenar distribuite în şcoli. Istoria ilustrată a românilor pentru copii, de Magda Stan, este volumul pe care Primăria Capitalei, prin Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – Proedus îl va distribui elevilor de gimnaziu din Bucureşti cu ocazia Centenarului. Magda Stan este autoarea manualului unic de Istorie de clasa a VI-a, contestat de mai mulţi specialişti în domeniu. Pentru drepturile de autor ce îi revin din colaborarea cu Primăria, Magda Stan va încasa 87.000 de lei. Centenarul este motivul oficial de tipărire a 126.000 de cărți de istorie. Ele vor fi împărțite în școlile din București, la gimnaziu și liceu, scrie G4media.
Conservatorii germani, gest de protest împotriva cancelarei Angela Merkel. Parlamentarii Uniunii Creştin-Democrate şi ai formaţiunii aliate din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială s-au poziţionat împotriva cancelarei Angela Merkel, votând contra liderului grupului parlamentar conservator. Însă rezultatul nu este complet surprinzător, date fiind, între altele, tensiunile recente între cancelar şi ministrul de Interne, care este şi liderul CSU, filiala bavareză a conservatorilor, Horst Seehofer.De asemenea, era de aşteptat şi ca mulţi membri ai CSU să adopte poziţii potrivnice Angelei Merkel. Votul a fost secret, ceea ce înseamnă că „rebelii” nu au a se teme de consecinţe, potrivit
După un an de Cluj – observațiile unui bucureștean. Normalitatea despre care scriu românii plecați în Austria sau Danemarca sau Germania etc. În termeni mai clari, România la care visezi, europeană, prosperă, cu bun-simț și respect reciproc, unde se trăiește ca-n Vest și administrația e eficientă… există. Eu prefer Cluj-ul pentru că e sprințar și – atât conform cifrelor oficiale cât și în practică – un oraș în care tinerii au o pondere mare. Chiriile. „Sunt imense!” îți zic clujenii. E și o oarecare mândrie secretă aici. Chiriile reale nu-s așa mari precum cele din articolele de presă, dar nici așa mici precum cele ale prietenilor tăi clujeni care, în mod inevitabil, au relații bune cu proprietarul încă de acum 4-6 ani, când piața imobiliară arăta altfel. La prima vedere taxi-urile sunt scumpe însă noțiunea de bacșiș e cvasi-non-existentă. Se dă rest întotdeauna, scrie Barbu Mateescu în Sociollogica .
Cicliştii din oraş au adunat bani de biciclete pentru copiii din comunităţi izolate din Apuseni. 20 de copii din comunități izolate din Munții Apuseni vor primi biciclete noi, cumpărate din donațiile strânse în cadrul evenimentului Liberty on Bike, organizat la sfârșitul săptămânii trecute de Liberty Technology Park Cluj și asociația sportivă Tura de Noapte. Competiția a reunit cicliști amatori și profesioniști în cadrul a trei curse de profil, desfășurate la parcul tehnologic, în zone din oraș și în zone montane din Cluj. În urma edițiilor din anii trecuți, alte 30 de biciclete au ajuns la copii care locuiesc în sate greu accesibile din Munții Apuseni și ajung cu greu la școală. Evenimentul este organizat în parteneriat cu asociaţia CERT Transilvania, care vizitează constant oamenii din cătunele din Apuseni, potrivit Actual de Cluj.
Burse de 4.000 de lei pentru elevii buni la matematică şi informatică. 14 burse în valoare de 4.000 de lei fiecare vor ajunge la elevii cu rezultate foarte bune la Matematică şi Informatică din 8 licee din Iaşi. Fondul de Burse Centric, oferite de Centric IT Solutions România, alături de Fundaţia Comunitară Iaşi, se află la cea de-a 4-a ediţie, iar beneficiarii acestor burse nu au fost încă aleşi. Pentru a participa, elevii de la Colegiul Naţional, Liceul de Informatică „Grigore Moisil“, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ sau Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu“ din clasele IX – XII pot aplica pentru burse la adresa www.fundatiacomunitaraiasi.ro până pe 26 octombrie, potrivit Ziarul de Iasi.
Doi pacienţi paralizaţi au reuşit să meargă din nou datorită unui dispozitiv experimental implantat în coloană. Kelly Thomas şi Jeff Marquis sunt doi americani care au suferit accidente grave, accidente în urma cărora au rămas paralizaţi de la brâu în jos. Aceştia, însă, nu s-au dat bătuţi şi s-au înscris într-un program de cercetare derulat la Universitatea din Luisville, care avea să le readucă speranţa unui viitor mai bun. Cu ajutorul unui dispozitiv dezvoltat de compania americană Medtronic, cei doi au reuşit să facă din nou paşi. Fractura de coloană vertebrală este cauza din spatele a 1,3 milioane de pacienţi paralizaţi de la brâu în jos doar în SUA, conform studiului realizat de Universitate. Însă oamenii de ştiinţă din SUA ar fi găsit un „leac” care funcţionează, chiar dacă acesta se află într-un stadiu de dezvoltare timpuriu, potrivit Adevarul.