Sari direct la conținut

Cancer pulmonar tratat printr-o intervenție robotică minim invazivă, la Spitalul Memorial Băneasa

Smile Media
dr. Mugurel Bosînceanu , Foto: Spital Memorial
dr. Mugurel Bosînceanu , Foto: Spital Memorial

Cancerul de plămân este principala cauză de deces ȋn rândul pacienților oncologici. Este o boală care se instalează ȋn timp și care inițial nu dă semnale de alarmă. De regulă, atunci când apar durerea și tusea persistentă, deja putem vorbi de o boală potențial ȋn stadiu avansat. Vă prezentăm astăzi cazul unui pacient care a primit la timp diagnosticul corect și a fost tratat cu succes printr-o intervenție robotică minim invazivă, de către o echipă multidisciplinară a Spitalului Memorial Băneasa.

,,Pacientul a ajuns la noi cu tuse seacă și dispnee la efort, ȋn rest, starea lui de sănătate era aparent bună. În vederea stabilirii diagnosticului și a conduitei terapeutice s-au indicat o serie de investigații precum computer tomograf, cerebral și toracic cu substanță de contrast, apoi PET-CT, spirometrie, consulturi cardiologic și oncologic. S-a decis astfel efectuarea în scop diagnostic și de stadializare a unei ecografii endobronșice (EBUS) și biopsierea tumorii și a stațiilor ganglionare mediastinale accesibile și identificate prin această metodă. În acest mod pacientul a fost diagnosticat cu un neoplasm neuroendocrin, aflat într-un stadiu rezecabil”, declară dr. Mugurel Bosînceanu, Medic Primar Chirurgie Toracică.

Ȋn urma discuțiilor interne, cu acordul pacientului, s-a decis excizia tumorii prin intermediul unei intervenții robotice uniportale. Avantajul procedurii este că presupune o singură incizie, de trei, patru centimetri, generând astfel un impact minim asupra țesuturilor și evitarea pierderilor sangvine importante. Un alt avantaj major în acest tip de intervenții chirurgicale toracice minim invazive este diminuarea durerii post-operatorii, pacientul reușind să se mobilizeze la câteva ore după trezirea completă din anestezie. Ȋn plus, când vorbim despre intervențiile chirurgicale asistate robotic este important să subliniem superioritatea disecției prin angularea instrumentelor în cele mai dificile zone și vizualizarea tridimensională detaliată, ajutând chirurgul să identifice precis structurile anatomice, să efectueze manevre chirurgicale complexe și, totodată, să menajeze la maxim țesuturile sănătoase. Astfel se obține un timp de recuperare mai scurt, iar riscul de infecții este diminuat semnificativ.

,,Pacientul despre care vorbim a fost externat după doar trei zile de la intervenție. Datorită diagnosticului rapid și a rezecției complete prin lobectomie pulmonară cu limfadenectomie mediastinală, pacientul nu a necesitat tratament oncologic suplimentar precum chimioterapia sau radioterapia, dar este luat în evidență oncologică pentru supraveghere. Ȋn recuperarea postoperatorie un rol important îl au mobilizarea precoce și suportul psihologic. Astfel, pacientul a beneficiat pe parcursul spitalizarii de ședințe de kinetoterapie și gimnastică respiratorie, dar și de ședințe de psihoterapie”, a completat dr. Bosȋnceanu.

Echipa medicală a Spitalului Memorial Băneasa care s-a ocupat de acest caz, de la diagnostic și până la recuperare, a fost una multidisciplinară: echipa de chirurgie toracică formată din Dr. Mugurel Bosȋnceanu, chirurgie toracică și robotică, Dr. Diego Gonzalez Rivas, chirurgie toracică și robotică, Dr. Veronica Manolache,chirurgie toracică, EBUS și bronhoscopie, Dr. Natalia Motaș, chirurgie toracică, EBUS și bronhoscopie, împreună cu medici specialiști oncologi, cardiologi, specialiști ȋn anatomie patologică și psihologi.

La patru luni de la intervenție, pacientul este recuperat complet și se află sub urmărire oncologică, așa cum o cere protocolul internațional al bolnavilor de cancer.

Articol susținut de Spitalul Memorial

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro