Tariceanu, despre scrisoarea celor sapte ambasadori din UE: Doua ipoteze, rea credinta sau insuficienta cunoastere / Prima ipoteza nu o iau in calcul
Seful Senatului a declarat ca are doua ipoteze in ceea ce priveste scrisoarea a sapte ambasadori din tari membre UE care fac apel la reprezentantii coalitie de guvernare „sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei”: reaua credinta sau insuficienta cunoastere a continutului legilor, precizand insa ca prima ipoteza nu doreste sa o ia in „considerare”.
Acesta a afirmat, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca are „anumite nedumeriri” legate de aceasta scrisoare, pentru a folosi „un limbaj cat mai elegant”.
„Imi dau seama ca exista doua ipoteze care au stat la baza asertiunilor din scrisoare. Prima ipoteza nu vreau sa o ia in considerare – o banuiala de rea intentie. Nu ramane decat cealalta ipoteza – insuficienta cunoastere, informare asupra continutului legilor care vin sa fie in aceste zile votate in parlament”, a comentat el.
Tariceanu a sustinut ca „toate temerile vechiculate in spatiul public s-au dovedit neintemeiate” si a adaugat ca „ar fi fost normal ca in prealabil ambasadorii sa se informeze mai bine”.
„Imi exprim public disponibilitatea ca de indata ce isi termina vacantele de Craciun sa ii primesc la Senat si sa facem o discutie deschisa, onesta, sincera, in care sa explice mai pe larg si mai exact care sunt preocuparile, nu in termeni de asertiuni si in termeni generali”, a adaugat Tariceanu.
Ambasadorii a sapte state membre UE – Franta, Germania, Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda si Suedia – au facut apel la reprezentantii coalitie de guvernare „sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei si sa ceara, fara intarziere, avizul necesar al Comisiei de la Venetia, pentru a mentine astfel independenta sistemului judiciar si a pastra intact procesul de reforma in general”.
„Convingerea noastra este ca legile adoptate recent privind reforma justitiei, in forma lor actuala, precum si recentele amendamente propuse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, risca sa puna in pericol aceste progrese (din Justitie -n.red.)”, se mai arata in scrisoarea comuna a celor sase ambasadori.
Apelul celor sapte ambasadori este cea mai dura replica la adresa coalitiei conduse de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu dupa avertismentul lansat de Departamentul de Stat al SUA din 27 noiembrie.