INFOGRAFIC Legatura dintre iluminatul corect si sanatatea ochilor
Ne protejam copiii cum putem mai bine, mergand la controale medicale periodice, asigurandu-le o educatie alimentara corecta, controlam continutul video pe care il urmaresc, dar nu stiu cati dintre noi am luat in considerare si importanta iluminatului in camera celor mici. Mai ales acum, in vremurile noastre, cand ochii sunt solicitati de tot felul de ecrane ale gadget-urilor. Chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca una din doua persoane poate avea miopie pana in anul 2050.
In acest contrext, nu e de mirare ca o cercetare realizata de Philips Lighting a indicat faptul ca printre cele mai mari griji ale parintilor, la nivel mondial, se numara si sanatatea ochilor copiilor. Astfel, 52% dintre parinti au declarat ca vederea copiilor este extrem de importanta pentru bunastarea copiilor, mai importanta decat performantele scolare (51%) si sanatatea mintala (51%). Evident ca vederea este un lucru esential pentru dezvoltarea unui copil si din acest motiv, ingrjirea ochilor copiilor ar trebui sa fie un lucru prioritar pentru parinti.
Asa cum spuneam, traim vremuri in care aproape fiecare gospodarie are cel putin un ecran in casa, iar problema generatiilor care vin din spate e aceea ca foarte multi copii petrec prea mult timp in fata monitoarelor, fie ca vorbim de ecranul unui telefon, televizor, tableta sau calculator. Studiile au aratat ca un copil petrece in medie cam 3 ore pe zi in fata unui ecran, iar 71% dintre parinti au declarat ca ar dori sa diminueze acest timp.
Dar dincolo de expunerea constanta a ochilor la diverse ecrane, exista si alti factori care pot avea un impact semnificativ asupra confortului vizual al copiilor, iar iluminatul de calitate este un lucru de care parintii ar trebui sa tina cont.
Interesant este faptul ca in timp ce 71% dintre parinti isi fac griji ca invatatul sub lumina slaba afecteaza ochii copiilor, doar 32% dintre ei ar cumpara un bec potrivit pentru a tine cont de gradul de confort pe care lumina o confera ochilor. Mai mult, 69% dintre parinti sunt de parere ca o iluminare corecta este esentiala pentru imbunatatirea rezultatelor scolare ale copiilor.
Sfaturi pentru un confort vizual sporit:
- Investiti in solutii de iluminat cu LED de calitate, precum becurile LED de la Philips. Cu un iluminat fara palpairi si fara intreruperi, copiii pot invata mai confortabil, fara riscul de a-si forta ochii sau de a avea dureri de cap.
- Incurajati-va copiii sa petreaca mai mult timp afara. Lumina naturala imbunatateste confortul vizual, asa ca incurajati-va copiii sa se joace in curte sau sa iasa in parc. Organizatia Mondiala a Sanatatii sugereaza ca este benefic sa petreci cel putin doua ore pe zi in aer liber.
- Limitarea timpului petrecut in fata ecranului. Chiar daca poate parea dificil avand in vedere stilul nostru actual de viata, dominat de telefoane, calculatoare sau televizoare, sugerati-le copiilor vostri sa petreaca timp departe de ecrane, jucandu-se afara sau citind o carte.
- Odihniti-le ochii. In cazul in care copiii vostri petrec timp indelungat in lumina artificiala sau in fata unui ecran, asigurati-va ca isi odihnesc ochii in mod regulat, inchizandu-i pentru 30 de secunde.
- Oferiti-le copiilor o dieta care sa sustina sanatatea ochilor, prin integrarea legumelor, a pestelui gras si a citricelor.
- Practicati yoga pentru ochi, facand exercitii simple care reduc stresul asupra ochilor si imbunatatesc confortul.
- Mergeti in mod regulat la medicul oftalmolog cu copilul vostru pentru a va asigura ca primiti o opinie de specialitate in ceea ce priveste sanatatea ochilor.
Asadar, este foarte important sa ne gandim cum mici lucruri pot face diferente majore pentru copii nostri. Iar sanatatea ochilor, este un lucru major de care trebuie sa tinem cont.
INFOGRAFIC
Despre studiu
Toate cifrele, in cazul in care nu se specifica altfel, provin din cercetarea efectuata de ResearchNow. Cercetarea a fost efectuata in iulie 2017, chestionand peste 8 000 de adulti din 11 tari diferite: China, Cehia, Franta, Germania, Indonezia, Polonia, Spania, Suedia, Thailanda, Turcia si SUA. Chestionarele au fost efectuate online.