Politic show: Iancu Caracota (PNL): Ministerul de Finante vrea sa bage la puscarie circa 160.000 de angajatori si sa lase fara loc de munca doua milioane de angajati; Democratia se clatina sub asaltul cleptocratilor; Ziua si scandalul in Senat
Iancu Caracota (PNL): Ministerul de Finante vrea sa bage la puscarie circa 160.000 de angajatori si sa lase fara loc de munca doua milioane de angajati.Senatorul PNL Iancu Caracota critica dur o ordonanta de urgenta pe care Guvernul Tudose se pregateste sa o aprobe si care i-ar face pe 160.000 de angajatori sa aiba probleme cu legea si doua milioane de angajati „sa ramana fara loc de munca”. „Guvernul nu stie cum sa faca sa mai stranga bani la bugetul de stat. Conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta initiat de Ministerul de Finante, angajatorii sunt pasibili de puscarie de la 1 an la 6 ani daca nu-si platesc impozitele si contributiile supuse regimului de retinere, toate intarzierile si restantele fiind considerate evaziune fiscala. Prin adoptarea unei astfel de masuri nocive, Guvernul nu face altceva decat sa sugrume mediul de afaceri si asa greu incercat de recentele modificari aduse Codului Fiscal”, a afirmat Iancu Caracota intr-un comunicat de presa. De asemenea, acesta are si cateva sugestii pentru ministrul de Finante, informeazaAdevarul.
Scandal in Senat. Mai multor deputati USR li s-a interzis sa intre in sala de plen. Drula a sesizat SPP.Deputatul USR, Catalin Drula, a sesizat Serviciul de Protectie si Paza (SPP), miercuri, dupa ce deputatilor Uniunii care au vrut sa-si sustina amendamentele la Legile justitie in plen le-a fost blocat accesul la intrarea in plenul Senatului. „Eu am vazut ca colegii mei erau acolo, imbranciti de domnul acela, si m-am dus sa sesizez SPP-ul si ei mi-au spus ca au sesizat Politia, la randul lor, si ca seful de Dispozitie pe Parlament va veni acolo, dar nu stiu ce s-a mai intamplat, pentru ca a trebuit sa revin la plen la Camera Deputatilor” a declarat Drula, pentru Mediafax. Deputatii USR au fost tinuti la usa de oamenii de ordine de la Senat, chiar daca parlamentarii sustin ca au tot dreptul sa intre in sala fiind initiatori de amendamente. In cele din urma, alesii USR au fost redirectionati catre balcoane, locul destinat invitatilor, relateazaGandul.
Democratia se clatina sub asaltul cleptocratilor.Intr-o perioada ce ar trebui sa fie a linistii sufletesti,a timpului dedicat familiei,o mana de cleptocrati da lovituri dupa lovituri unei democratii si asa fragile.Ocupati cu Ignatul si alte targuri de Craciun, cei mai multi romanii par anesteziati. E adevarat, nu toti, dar avand in vedere dimensiunea atacului la legi – si nu doar la cele ale justitiei – amploarea protestelor ar trebui sa fie pe masura. Parlamentarii puterii au abdicat de ceva vreme de la rolul lor si sunt preocupati doar sa-si dea legi in propriul folos si pentru a-i scapa pe cei cu probleme in justitie, in frunte cu presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, altfel absent de la „macelul” din forul legislativ, cel pentru care Tariceanu cerea in primavara respect neconditionat. Asadar, chiar daca cetatenii sunt cu atentia indreptata asupra unor lucruri lumesti cat de poate de normale in aceasta perioada – pana la urma astazi e Ignatul, poate ca ar fi util sa vada si cum arata ziua de lucru a parlamentarilor. Nu de alta, dar dupa sarbatorile de iarna ar putea reveni la realitate intr-o alta Romanie, anuntaEurActiv.
Germania: Cea mai dificila formare a guvernului din istoria Republicii Federale.Niciodata nu a durat atat de mult pana la alcatuirea si investirea unui nou executiv. Recordul din 2013, de 86 de zile, a fost depasit miercuri. Si va mai dura cu siguranta o vreme pana cand tara va avea un nou guvern. Pentru ca SPD vrea acum sa decida abia pe 21 ianuarie, la un congres special al partidului, cu privire la demararea de negocieri de formare a unei mari coalitii cu CDU si CSU. Presedintele social-democratilor Martin Schulz a facut un anunt in acest sens pe Twitter. Social-democratii doreau initial sa decida mai devreme pe marginea discutiilor preliminare de alcatuire a noului executiv. Ca motiv pentru aceasta amanare, Schulz s-a referit la dorinta conservatorilor bavarezi din CSU de a nu incepe aceste discutii inainte de un congres al deputatilor crestin-sociali alesi in Bundestag, reuniune care va avea loc intre 4 si 6 ianuarie. „De aceea avem nevoie de inca putin timp”, a anuntat seful SPD. Astazi, liderii celor trei formatiuni implicate (cancelara Angela Merkel, Schulz, si seful CSU Horst Seehofer) si sefii celor trei grupuri parlamentare se intalnesc totusi la Berlin pentru pregatirea primelor puncte care ar urma sa fie negociate, scrieDeutsche Welle.
Ziua si scandalul in Senat. Legea privind organizarea judiciara, adoptata. Tariceanu nu a mai vrut sa dea dreptul la replica Opozitiei.Senatul a votat, miercuri, Legea privind organizarea judiciara, ceea ce a dus la aparitia unui nou scandal. Deputatii USR au incercat sa asiste la lucrarile forului superior, dar nu au fost lasati, acestia acuzand Puterea ca ar fi in stare sa-i puna pe oamenii de ordine de la Senat sa-i ia „la bataie”. Senatul a adoptat miercuri cu 80 voturi „pentru”, 28 de voturi „impotriva” si o abtinere in calitate de camera decizionala, proiectul de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciara, fara ca in plen sa fie facuta vreo modificare in plus fata de varianta votata in comisia speciala. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat la microfon ca nu va mai da niciun drept la replica celor din USR. „Pana nu inceteaza circul nu mai dau niciun drept la replica”, a declarat Tariceanu in timp ce senatoarea Florina Presada avea mana ridicata pentru a cere un drept la replica, conformAdevarul.