Sari direct la conținut

Primele dumbravence monitorizate prin satelit din Romania au ajuns pe teritoriul Africii

HotNews.ro
Dumbraveanca, Foto: Societatea Ornitologica Romana
Dumbraveanca, Foto: Societatea Ornitologica Romana

Primele dumbravence monitorizate prin satelit din Romania, pasari amenintate cu disparitia, au ajuns pe teritoriul Africii, ele parcurgand 10.000 de km in zbor, a transmis joi, printr-un comunicat de presa, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus”, care urmareste rutele de migratie si de iernare.

Dumbraveanca este o specie de pasare potential amenintata cu disparitia care migreaza pentru iernare in Africa. Intr-un ciclu de un an, ea petrece doar cinci luni in locurile de cuibarit de la noi in tara, in restul ciclului de viata se afla in cartierele de iernare sau in migratie, zburand peste 10 000 de km intr-un singur an, infruntand o serie de pericole de-a lungul cailor de migratie, potrivit Agerpres.

„Pentru a studia traseele de migratie a dumbravencelor din Romania si a obtine informatiile necesare pentru o conservare adecvata si in afara sezonului de cuibarit, deoarece nu exista informatii despre rutele de migratie, locurile de popas si cartierele de iernare pentru dumbravencele din Romania, in cadrul proiectului LIFE+ implementat de Asociatia ‘Grupul Milvus’ si Agentia de Protectia Mediului Satu Mare impreuna cu patru parteneri din Ungaria, s-au montat pentru prima data in Romania pe aceasta specie: 6 emitatoare satelitare si 25 de geolocatoare, 3 PTT-uri, respectiv 3 emitatoare pe exemplare din afara arcului carpatic (Campia de Vest si din Dobrogea, Campia Baraganului si din sudul Munteniei)”, precizeaza sursa citata, potrivit Agerpres.

Marton (masculul capturat in judetul Arad, langa localitatea Sanmartin – de aici si numele, care a fost primul exemplar echipat cu transmitator in 13 iunie 2017) a pornit la drum in 28 august traversand Serbia, Grecia, Malta, Libia si Ciad, efectuand pauze de 1-4 zile in tarile prin care a trecut. Dupa ce a zburat aproape 4000 de km si a trecut de desertul Sahara, considerata cea mai dificila parte a rutei de migratie, se afla in sudul Ciadului.

Biro (a primit numele dupa toponima locului capturarii: „Mina Biro” langa Salonta, judetul Bihor) este masculul adult de dumbraveanca care, in momentul capturarii, avea pe picior un inel de aluminiu. A fost inelat ca pui in cuib, cu cinci ani mai devreme, la distanta de 51 km de locul capturarii, ca urmare s-a calculat astfel cu exactitate varsta pasarii: 6 ani. Este interesant de mentionat si faptul ca este primul exemplar care a parasit tara, in data 25 iulie. A stationat in Bulgaria, langa granita cu Turcia, pana in 30 august, cand a zburat spre sud, peste Marea Mediteraneana, in ziua urmatoare ajungand in Egipt. Pana acum a zburat peste 3300 de km si momentan se afla in Sudan.

Bolomey, femela care poarta numele Conacului Bolomey, situat in comuna Cosambesti din judetul Ialomita, conform datelor transmise, a parcurs pana acum peste 1500 de km si se afla in Israel.

Dintre celelalte trei dumbravence echipate cu transmitatoare doua (Victor, Kondas) se afla inca in tara pe granita de sud iar emitatorul montat pe dumbaveanca Agya nu a mai emis date din luna august.

Informatii suplimentare privind traseul parcurs de pasarile echipate cu transmitatoare satelitare pot fi obtinute de pe pagina web: http://satellitetracking.eu, respectiv de pe site-ul oficial al proiectului: www.rollereproject.eu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro