Press report: Liderul AUR Codlea, țepar de lux la RATBV. AFM se înfundă și mai tare în scandalul blocării programului “Casa Verde Fotovoltaice”. Tinerii nu au carduri de sănătate și nici Casele de Asigurări nu știu de ce. Povestea din spatele căutărilor lui Ozzy, cățelul rătăcit pe munte
Oameni de casă ai familiei primarului din Iași, făcuți cetățeni de onoare la foc automat ● Liderul AUR Codlea, țepar de lux la RATBV ● Lovitură de teatru în cazul depozitului Lidl de lângă radarul de la Cârcea. Instanța a anulat autorizația de construire ● Eșecul digitalizării sănătății: tinerii români nu au carduri de sănătate și nici măcar Casele de Asigurări nu știu de ce ● Prestatorii de casă ai CEO dau târcoale și trag de companie ca ,,de-un cal mort”! ● Au început lucrările la „Necropola Residence”, cartierul rezidențial construit peste fostul cimitir medieval de la Buftea ● Povestea din spatele căutărilor lui Ozzy, cățelul rătăcit pe munte ● Reforma din Poliție anunțată de chestorul Despescu, primită cu rezerve de polițiști ● În plină campanie de reducere a cheltuielilor, Ministerul Sănătății angajează 8 consilieri ● BCR: Taxarea băncilor nu va afecta clienții. Nu facem politică, dar suntem pregătiți pentru orice
Oameni de casă ai familiei primarului, făcuți cetățeni de onoare la foc automat. Azi faci imobil unchiului, mâine ești decorat
Pe lista de astăzi a propunerilor din Consiliul Local pentru acordarea titlurilor de cetățeni de onoare ai Municipiului Iași se află două nume puțin cunoscute publicului larg: Ioan Sasu (71 de ani) și Constantin Firtea (77 de ani).
Primul este arhitect, al doilea expert în construcții. REPORTER a dezvăluit, în 2019, că Sasu a întocmit proiectul unui imobil ridicat apoi, fără autorizație, de un frate al primarului Mihai Chirica. Ulterior, firma arhitectului a primit mai multe contracte de la Primăria Iași.
Printre puținele argumente concrete în justificarea de acordare a titlurilor se află acela că ambii participă, anual, la un simpozion dedicat monumentelor istorice, scrie ReporterIS.
Liderul AUR Codlea, țepar de lux la RATBV. Decât 35.000 de euro…
RATBV, o regie cu onoarea nereperată de altfel, având în vedere că este diriguită de USR și PNL, la Brașov, a avut parte de o țeapă contractuală din partea unuia dintre apărătorii neamului de la AUR. Frăția partidelor nu funcționează în funcție de doctrine, ci pe baze financiare bine stabilite. Așa se face că Euro Terra Recycling, str Petuniei nr.8, din Codlea, a câștigat o licitație lansată pentru fier vechi, nu (h)aur. Firma este patronată de Ștefan Horațiu Tobu, un respectabil domn care este președintele AUR Codlea.
Întrucât firma de Aur nu și-a îndeplinit sarcinile, conform documentelor trimise către Tribunalul Brașov, aceasta trebuie să achite o restanță de numai 173.375 lei, scrie newsbv.ro.
Lovitură de teatru în cazul depozitului Lidl de lângă radarul de la Cârcea. Instanța a anulat autorizația de construire
Pe 22 septembrie 2022, Libertatea publica primul articolul din seria de investigații referitoare la depozitul construit de firma Lidl, în zona Olteniei, în apropiere de baza militară de la Cârcea, care găzduiește un radar NATO, parte din structura de apărare a scutului de la Deveselu. Ancheta, care a pornit de la dezvăluirile publicației locale Indiscret.ro, a continuat în Libertatea, cu alte 10 episoade. Astăzi s-a dat prima decizie, care nu este definitivă, scrie Libertatea.
AFM se înfundă și mai tare în scandalul blocării programului “Casa Verde Fotovoltaice”
Povestea blocării programului de instalare de sisteme fotovoltaice subvențiomate, cu o miză de 1,7 miliarde de lei, peste 80.000 de beneficiari și 500 de firme afectate, pare a se complica. Firma a cărei acțiune în instanță a blocat tot programul are de fapt atestatul ANRE despre care vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu spune că lipsea, și era și este valabil. Este posibil ca firma să nu fi reușit să îl depună din cauza unei setări a aplicației informatice create tot de AFM pe care n-a știut să o “păcălească” și a fost descalificată în final pentru că nu a răsuns la clarificările cerute de AFM. Cerere de clarificare pe care AFM nu a transmis-o direct firmei înainte de a o descalifica, dar se pare că nici nu avea obligația strictă să o facă. Pentru că ghidul de finanțare scris tot de AFM este ambiguu la acest capitol, scrie Economica.net.
Eșecul digitalizării sănătății: tinerii români nu au carduri de sănătate și nici măcar Casele de Asigurări nu știu de ce
400 de milioane de euro a anunțat anul acesta statul român că va investi în digitalizarea Sănătății. Un sfert (100 de milioane de euro din fonduri europene) ar urma să revină lucrărilor de modernizare a platformei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin care populația are acces inclusiv la cardul de sănătate.
La acest moment, CNAS nu eliberează carduri tuturor categoriilor de populație, iar printre cei care nu pot beneficia de acest serviciu sunt în special tinerii (studenți sau la început de carieră). Oficial, reprezentanții instituției transmit că blocajele dese și celelalte probleme legate de eliberarea plasticurilor (cardurilor) sunt create mai ales de capacitatea informatică limitată a sistemului, scrie PressOne.
Prestatorii de casă ai CEO dau târcoale și trag de companie ca ,,de-un cal mort”!
Agitație mare la CEO, dar nu numai pentru noua organigramă pe care o clocește administrația companiei. Chiar dacă CEO a fost împins să-și dea duhul, cei care încă mai pot face bani nu se dau la o parte, cățărându-se și mai abitir pe contractele pe care le încheie societatea de stat pentru diferite servicii. Din acest motiv, unii prestatori de casă descind în CEO ca la ei acasă, cerându-și ,,drepturile”, chiar dacă astfel de înțelegeri le-ar putea dăuna grav în caz de …procurori, scrie Gorjeanul.
Au început lucrările la „Necropola Residence”, cartierul rezidențial construit peste fostul cimitir medieval de la Buftea
Zona arheologică de la Buftea, compusă din “aşezare, biserică, necropolă”, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din anul 2015, este în plin șantier. Asta după ce Consiliul Județean Ilfov a fost a treia instituție care a votat, pe repede înainte, renunțarea la dreptul de preemțiune asupra celui mai important sit arheologic din regiune. Astfel, s-a dat verde construcțiilor rezidențiale pe malul lacului Buciumeni, una dintre cele mai vânate zone rezidențiale din orașul ilfovean.
Buletin de București dezvăluia în decembrie 2022 că situl arheologic de la Buftea – punct „La Cârna” a primit undă verde pentru construcțiile rezidențiale după ce majoritatea din Consiliul Județean Ilfov, imediat după ce primăria din localitate și Ministerul Culturii, a dat verde construcțiilor rezidențiale prin renunțarea la dreptul de preemțiune, scrie Buletin de București.
Povestea din spatele căutărilor lui Ozzy, cățelul rătăcit pe munte
Povestea lui Ozzy, un cățel beagle rătăcit pe munte și găsit după patru zile, a impresionat o țară întreagă. Căutările au fost urmărite cu sufletul la gură, iar apelurile de ajutor ale proprietarei s-au viralizat într-un timp foarte scurt. Cum a fost simțită această mobilizare uriașă de cei direct implicați în căutări? A fost un caz atipic, cu multe provocări, dar cu un final foarte fericit, descrie pe scurt Sebastian Marinescu, șeful Salvamont Brașov, intr-un interviu la RFI.
Una din trei geci Moncler este „made în România“, la Bacău
Grupul italian de modă Moncler, activ în segmentul de lux, a investit 10 mil. euro în extinderea producţiei din România şi astfel fabrica din Bacău a ajuns să fie responsabilă pentru o treime din toate gecile realizate de grup la nivel mondial.
Moncler este un grup italian de modă de lux cunoscut în special pentru gecile cu puf ale căror preţuri ajung la câteva mii de euro, scrie ZF.
Liderul autentic
Puține virtuți umane sunt mai rare și mai greu de cultivat decât autenticitatea. Dacă am încerca să-i dăm o definiție am constata că ea nu e chiar simplu de dat și că, așa cum se întâmplă adesea cu noțiuni care par larg înțelese la prima vedere, oameni diferiți o vor defini diferit. Dacă plecăm de la definiția de dicționar, ea se referă la proprietatea de a fi autentic, adică adevărat, real, de netăgăduit. Cu alte cuvinte, e însușirea de a fi cine ești, de a fi sincer cu tine dar și cu ceilalți în tot ceea ce te privește. Pare senzațional de simplu, ce ar putea fi mai la îndemână decât să-ți îngădui să fii cine ești? În realitate e ceva al naibii de greu de realizat.
Suntem ființe sociale și avem tendința de a ne măsura valoarea prin comparație cu ceilalți. Nu doar atât, dar avem și o nevoie puternică de a fi acceptați de ceilalți și integrați în grupuri diverse. Combinația acestor nevoi profunde dă o presiune constantă fie de adaptare fie de dominare a celorlalți. Ea ne face să fim cu mult mai atenți la ce părem în ochii celorlalți și mult mai puțin atenți la ce suntem cu adevărat, scrie Adrian Stanciu.
Reforma din Poliție anunțată de chestorul Despescu, primită cu rezerve de polițiști
Măsurile de reformă în Poliție anunțate de chestorul Despescu au fost primite cu rezerve de polițiști, care și-au permis să corecteze spusele generalului.
Astfel, aceștia arată că niciodată ofițerii de la Direcția de Operațiuni Speciale (DOS) nu au participat la acțiunile polițiștilor antidrog și că multe structuri din MAI se „calcă pe picioare”, având atribuții similare, fără rezultate palpabile.
Astfel, Bogdan Despescu a anunțat că, în acțiunile recente, „pe lângă cei 300 de polițiști antidrog, și-au desfășurat activitatea alți 500 de polițiști de la Operațiuni speciale și analiza informațiilor, care au participat la documentarea grupărilor infracționale”.
„Am auzit că DOS sprijină în acțiunile antidrog de la Crima Organizata și DIICOT. Acest lucru este fals.
De cele mai multe ori sunt acțiuni de flagrant și acestea sunt făcute de Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) și Jandarmi”, ne-a declarat un polițist antidrog, scrie PressHub.
În plină campanie de reducere a cheltuielilor, Ministerul Sănătății angajează 8 consilieri
În plină campanie de reducere a cheltuielilor cu aparatul de stat, Ministerul Sănătății anunță organizarea unui concurs pentru ocuparea a opt posturi de consilieri.
Anunțurile au fost publicate pe pagina de internet a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.
Primele patru posturi scoase la concurs sunt de consilier, clasa I, grade principal și superior, în cadrul Serviciului de Integritate și Politici Publice din cadrul Ministerului Sănătății. Celelalte patru posturi de consilier sunt în cadrul Unitații de Implementare și Coordonare Programe din cadrul Ministerului Sănătății, scrie PressHub.
Riscul pierderii banilor europeni NU are legătură cu deficitul: ci cu neîndeplinirea reformelor. Dezastru în calendarul jaloanelor PNRR
Modificările brutale și intempestive ale Codului Fiscal vor fi plătite de către economia privată, însă ele NU duc la absorbția fondurilor europene și nici nu depinde de ele pierderea acestor fonduri: dimpotrivă – singurul mod în care pot fi pierduți bani europeni este neîndeplinirea reformelor asumate prin PNRR: până la această oră, încă nu s-au încasat banii la cererea 2 de plată depusă încă de la finele anului trecut, iar cererile 3 și 4 se află în întârziere pentru că nu au fost făcute reformele pensiilor (problema complicată acolo fiind pensiile speciale) și reforma administrației și a salarizării, scrie CdG.
Ziua creditului uriaş pentru încălzire: ce ardem la iarnă vom plăti în următorii 5 ani
Consiliul Local Iași (CL) va avea în dezbatere astăzi unul dintre cele mai mari împrumuturi ale municipalităţii ieşene din ultimii 30 de ani. Intenţia Primăriei este de a contracta o sumă de până la 200 milioane lei, iar toţi banii vor fi utilizaţi exclusiv pentru asigurarea combustibilului la centralele de termoficare pe perioada iernii, scrie Ziarul de Iasi.
A început Bucharest Science Festival, târgul de știință și tehnologie dedicat elevilor
Experimente, vizite în laboratoare, ateliere de știință în grădină și în școli și o expoziție de știință și tehnologie a unor liceeni cu roboți și aplicații educaționale bazate pe realitatea virtuală – sunt activitățile la care pot participa, în acest sfârșit de săptămână, copiii, părinții și profesorii la Bucharest Science Festival.
Tema ediției de anul acesta este „Oamenii și Inteligența Artificială”.
Festivalul a început miercuri, 27 septembrie, cu o conferință dedicată industriei spațiale. Evenimentele curg până duminică, 1 octombrie, scrie Scoala9.
BCR: Taxarea băncilor nu va afecta clienții. Nu facem politică, dar suntem pregătiți pentru orice
Noua taxare a băncilor, cu 2% pe cifra de afaceri, nu va afecta clienții BCR, spune Dana Dima, vicepreședinte Retail & Private Banking în cadrul instituției financiare. Mai mult de atât, aceasta este de părere că toate băncile din România vor fi pregătite să își asume această nouă taxă în contextul în care instituțiile financiare din țară sunt bine capitalizate, dar și obișnuite cu „consecvența politicienilor” de a modifica Codul Fiscal, scrie Wall-Street.ro.
Povestea lui Dan C. Vodnar, profesorul de Gastronomie Moleculară care traduce fenomene ştiinţifice pe înţelesul tuturor
Să faci cercetare în România pare uneori o misiune imposibilă. Unora însă le place să se ia la trântă cu imposibilul şi să aibă şi rezultate de pus la panou. Printre aceştia se numără şi Dan C. Vodnar, profesor universitar doctor şi prorector responsabil cu cercetarea în cadrul USAMV Cluj Napoca, aflat în top 2% cercetători în domeniul Biotehnologiilor Alimentare.
Când i-am propus acest interviu eram copleşită de emoţii, la gândul tuturor titlurilor academice şi ale rezultatelor cercetărilor dumnealui. Am descoperit însă nu doar un profesionist extraordinar, ci şi un om cald, amuzant, pasionat de meserie, dar şi de ideea de a transmite din cunoştinţele sale publicului larg, scrie Life.ro.
Tribunalul Dolj va decide azi dacă scapă de pușcărie fiul unei judecătoare care, băut fiind, a omorât cu mașina o femeie
Tribunalul Dolj este așteptat astăzi să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului judecătoarei Elena Dafinescu de la Tribunalul Gorj, care, băut fiind, a omorât cu mașina o femeie în 2020. Judecătorii vor hotărî astfel dacă admit sau resping contestația formulată de procurorul de la Judecătoria Târgu Jiu privind punerea în libertate a lui Dafinescu Mihai, aflat în executarea unei pedepse cu închisoarea la Penitenciarul Târgu Jiu. Dosarul de eliberare condiționată a beizadelei judecătoarei Dafinescu a ajuns la Tribunalul Dolj după ce s-au abținut de la soluționare toți cei 9 judecători, adică întreaga Secție Penală, de la Tribunalul Gorj. Cu ce argumente a admis prima instanță – Judecătoria Târgu Jiu – cererea de liberare condiționată formulată de fiul judecătoarei de la Tribunalul Gorj, aflați din articolul JustNews.