Sari direct la conținut

Vlad Alexandrescu si Mihai Gotiu ii cer premierului Dacian Ciolos sa depuna dosarul sitului Rosia Montana pentru clasificarea pe Lista UNESCO

HotNews.ro
Vlad Alexandrescu si Mihai Gotiu ii cer premierului Dacian Ciolos sa
 depuna dosarul sitului Rosia Montana pentru clasificarea pe Lista 
UNESCO

Vlad Alexandrescu si Mihai Gotiu, senatori USR, ii cer premierului Dacian Ciolos, intr-o scrisoare deschisa, sa depuna dosarul sitului Rosia Montana pentru clasificarea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Potrivit acestora, dosarul pentru clasificare a fost finalizat, iar reprezentanti ai Ministerului Culturii si ai Institutului National al Patrimoniului, impreuna cu ambasadorul Romaniei la UNESCO, Adrian Cioroianu, au ajuns si au prezentat acest dosar reprezentantilor UNESCO de la Paris, saptamana trecuta, dar nu au primit unda verde sa-l depuna.

„Din informatiile pe care le avem, aceasta amanare este cauzata de o neintelegere, potrivit careia listarea Rosiei Montane in UNESCO ar putea pune in pericol pozitia Romaniei in arbitrajul in care a fost chemata de catre Gabriel Resources, compania care intentioneaza sa exploateze cu cianuri aurul de la Rosia Montana. Potrivit opiniei specialistilor in patrimoniu si in drept pe care i-am consultat, listarea Rosiei Montane in UNESCO reprezinta o uriasa oportunitate de dezvoltare, dar protectia patrimoniului cultural de aici este asigurata pe deplin de includerea acestui sit pe lista Monumentelor Istorice de Clasa A din Romania. E cat se poate de simplu: legea romaneasca interzice fara echivoc distrugerea unui sit de pe lista Monumentelor Istorice. Asadar, amanarea depunerii dosarului Rosiei Montane la UNESCO nu instituie vreo protectie suplimentara (alta decat cea deja asigurata de legile romanesti) si, implicit, este un argument fara valoare in arbitrajul cu Gabriel Resources. De fapt, e doar un pretext pentru a bloca dezvoltarea localitatii si a intregii zone din Muntii Apuseni pe baza valorificarii patrimoniului cultural (iar listarea UNESCO ar reprezenta o oportunitate uriasa in acest sens) si a resurselor naturale (altele decat cele minerale)”, se arata in scrisoarea deschisa.

Va prezentam scrisoarea deschisa trimisa de cei doi senatori premierului Dacian Ciolos:

Scrisoare dechisa a USR catre premierul Dacian Ciolos

Stimate domnule premier Dacian Ciolos,

Din mandatul d-voastra de premier a mai ramas extrem de putin timp, suficient insa pentru a finaliza un proiect extrem de important, cu o semnificatie deosebita pentru istoria contemporana si pentru viitorul Romaniei ¬ depunerea dosarului sitului Rosia Montana pentru clasificarea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cunoastem faptul ca specialistii de la Institutul National al Patrimoniului (INP), precum si cei din Ministerul Culturii au reusit ca printr-o dedicare extraordinara sa finalizeze in mai putin de un an dosarul de includere a Rosiei Montane pe Lista UNESCO, initiat in timpul mandatului d-nului Vlad Alexandrescu. Finalizarea dosarului, atat in privinta continutului, cat si a procedurilor, a fost, de altfel, confirmata public de catre actualul ministru al Culturii, Corina Suteu, intr-o conferinta de presa sustinuta luni, 19 decembrie 2016. Cu stupefactie am aflat insa ca reprezentanti ai Ministerului Culturii si ai INP, impreuna cu ambasadorul Romaniei la UNESCO, Adrian Cioroianu, au ajuns si au prezentat acest dosar reprezentantilor UNESCO de la Paris, saptamana trecuta, dar nu au primit unda verde sa-l depuna!

Din informatiile pe care le avem, aceasta amanare este cauzata de o neintelegere, potrivit careia listarea Rosiei Montane in UNESCO ar putea pune in pericol pozitia Romaniei in arbitrajul in care a fost chemata de catre Gabriel Resources, compania care intentioneaza sa exploateze cu cianuri aurul de la Rosia Montana. Potrivit opiniei specialistilor in patrimoniu si in drept pe care i-am consultat, listarea Rosiei Montane in UNESCO reprezinta o uriasa oportunitate de dezvoltare, dar protectia patrimoniului cultural de aici este asigurata pe deplin de includerea acestui sit pe lista Monumentelor Istorice de Clasa A din Romania. E cat se poate de simplu: legea romaneasca interzice fara echivoc distrugerea unui sit de pe lista Monumentelor Istorice.

Asadar, amanarea depunerii dosarului Rosiei Montane la UNESCO nu instituie vreo protectie suplimentara (alta decat cea deja asigurata de legile romanesti) si, implicit, este un argument fara valoare in arbitrajul cu Gabriel Resources. De fapt, e doar un pretext pentru a bloca dezvoltarea localitatii si a intregii zone din Muntii Apuseni pe baza valorificarii patrimoniului cultural (iar listarea UNESCO ar reprezenta o oportunitate uriasa in acest sens) si a resurselor naturale (altele decat cele minerale).

Stim ca sunteti initiator si sustinator al strategiei pentru Investitii Teritoriale Integrate, Rosia Montana fiind una dintre zonele alese pentru a deveni un model de aplicare a acestei strategii. Din acest punct de vedere, valorificarea oportunitatii listarii Rosiei Montane in UNESCO reprezinta un vector principal de dezvoltare.

In conformitate cu optiunea membrilor comunitatilor din Apuseni (exprimata si adoptata in toamna lui 2013 prin Proclamatia de la Campeni), a opiniei publice, manifestata in strada, a specialistilor din toate domeniile si inclusiv a d-voastra, prin strategiile asumate si promovate public, va solicitam sa dispuneti depunerea dosarului Rosia Montana ¬ peisaj cultural la UNESCO.

Vlad Alexandrescu, Mihai Gotiu – senatori USR

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro