Sari direct la conținut

​Renii au inceput sa se micsoreze, din cauza incalzirii globale – studiu

HotNews.ro

Chiar si Mos Craciun pare sa devina victima incalzirii climatice: renii, care in mod traditional ii trag sania, au inceput sa se micsoreze, in special din cauza cresterii temperaturilor, arata un studiu publicat luni si citat de AFP.

„In ultimii 20 de ani – o perioada de incalzire vizibila, atat vara cat si iarna, in arctica”, renii din arhipelagul norvegian Svalbard „au devenit mai mici si mai usori”, afirma British Ecological Society (BES), intr-un comunicat care prezinta concluziile studiului prezentat la Liverpool.

O echipa de cercetatori de la Institutul James Hutton (Scotia), Institutul norvegian de cercetari asupra naturii si Universitatea norvegiana de stiinte ale vietii au studiat evolutia renilor, masurandu-i si cantarindu-i incepand cu anul 1994. In fiecare iarna, au capturat, marcat si masurat reni cu varsta de zece luni. Acestia au revenit in fiecare an pentru a masura si a cantari diferitele generatii.

Studiul arata ca in „in 16 ani, greutatea renilor adulti a scazut cu 12%, trecand de la 55 kg pentru cei nascuti in 1994 la doar 48 kg pentru cei din 2010”.

„12% poate parea putin, dar avand in vedere importanta greutatii corporale pentru reproductie si supravietuire este, potential, enorm”, spune Steve Albon, de la Institutul James Hutton. „Studiile noastre precedente arata ca, atunci cand greutatea medie a populatiei adulte este sub 50 kg in aprilie, populatia scade”, a adaugat el. Ori, generatiile recente „au trecut sub acest prag”.

Cercetatorii cred ca aceasta evolutie din Svalbard este legata de incalzirea climatica.

Iernile mai calde inseamna mai multa ploaie, care cade pe zapada si ingheata, impiedicand renii sa ajunga la stratul de licheni. Drept rezultat, „renii sunt infometati, isi pierd puii sau nasc pui mai usori”, explica BES.

Aceasta evolutie nu a generat inca o reducere a populatiei. Din contra, in ultimii 20 de ani, numarul de reni s-a dublat. De aici apare o competitie crescuta pentru hrana in timpul iernii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro