Adrian Streinu Cercel: 80% dintre pacientii cu HIV nu mai transmit infectia. Din 2017 vor avea pentru tratament o singura pastila care inglobeaza patru medicamente
Aproximativ 80% dintre pacientii cu HIV aflati in tratament au un nivel al virusului nedetectabil, ceea ce inseamna ca nu pot transmite infectia, iar din toamna anului 2017 vor putea sa ia o singura pastila care inglobeaza patru medicamente, a declarat, luni, managerul Institutului „Matei Bals” din Capitala, Adrian Streinu Cercel, citeaza News.ro.
„Avem vesti bune, pentru ca va fi pusa pe piata o pastila care contine patru ingrediente medicamentoase, deci patru intr-unul, astfel incat confortul terapiei pe termen lung sa fie unul cat se poate de important. La noile medicamente au fost luate in calcul si posibile rezistente date de celelalte medicamente, astfel incat aceasta noua grupa de medicamente va putea sa fie utilizata si la pacientii care sunt poliexperimentati, asa cum sunt si pacientii din tara noastra, majoritatea lor”, a spus profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, la o dezbatere organizata cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a SIDA.
Adrian Streinu Cercel a mai spus ca dintre pacientii cu HIV/SIDA, 20% sunt cu probleme de terapie, in schimb ceilalti 80% care urmeaza tratamentul au un nivel al virusului nedetectabil si nu transmit infectia mai departe.
El a precizat ca, in prezent, sunt studii avansate pentru o injectie care s-ar administra o data pe luna pacientilor cu HIV.
„In urma cu doi-trei ani, impreuna cu colegii de la UNOPA, ne intrebam ce ne facem cu rezistenta, pentru ca o serie de pacienti se plangeau de oboseala terapeutica, (…) acum avem posibilitatea sa facem si o revenire asupra acestor pacienti, in asa fel incat sa devina cat mai operativa terapia. Aderenta a crescut si suntem undeva peste 86% nivel de aderenta, ceea ce inseamna ca sansa de supravietuire este aproximativ egala cu a unei persoane care nu este infectata cu HIV”, a mai spus profesorul Adrian Streinu Cercel.
El a adaugat ca o alta veste buna este ca rata de supravietuire este una foarte buna pentru cei din prima cohorta, a acelor copii infectati dupa accidentul epidemiologic din anii ’90, care in momentul de fata sunt in viata, sub terapie, „au locuri de munca, sunt arhitecti, ingineri”.