Sari direct la conținut

Julian Barnes, primul interviu in Romania, in direct prin FaceTime la Libraria Humanitas de la Cismigiu

HotNews.ro
Afisul evenimentului , Foto: Nemira
Afisul evenimentului , Foto: Nemira

Cel mai recent roman al lui Julian Barnes,Zgomotul timpuluiajunge în librăriile din toată țara. Cartea se va lansa în cadrul Gaudeamus, la standul editurii Nemira, sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 13.00.

Un eveniment special dedicat autorului britanic și romanului are loc luni, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Julian Barnes va sta de vorbă cu realizatorul TV Cătălin Ștefănescu prin FaceTime.

Accesul la eveniment este gratuit dar se face pe baza unei rezervări prealabile prineventbook.ro.

Zgomotul timpului– o biografie ficțională – se concentrează pe viața compozitorului Dmitri Șostacovici, care se află în postura ingrată a celor mai mulți dintre intelectualii și artiștii din blocul sovietic: aceea de a colabora cu un regim opresiv sau de a fi o victimă a lui. Proza lui Barnes îmbină detaliile biografice cotidiene cu situații și observații care ridică probleme universale: raportul artă-putere politică, limitele curajului în fața opresiunii sau exigențele morale uneori fatal de mari.

Julian Barnes prezintă cu lumini și umbre destinul unui mare muzician, dar și drumul parcurs de Uniunea Sovietică, într-o strălucită explorare a sensului și a locului artei în societate. Este anul 1935 și tânărul compozitor Șostacovici se teme pentru viața sa, căci Stalin e brusc interesat de muzica lui. Artistul e sigur că va sfârși în Siberia și privește în urmă la propria viață. Totuși, are noroc și nu devine o victimă. Însă prețul e mare: capitularea în fața regimului.

„O ambițioasă alegorie orwelliană despre dificultățile întâmpinate de artiști în societățile totalitare și o parabolă kafkiană despre eforturile unui om fricos de a se lupta cu o realitate suprarealistă.“The New York Times

Julian Barnes s-a născut în Leicester, Anglia, în 1946. A studiat la City of London School între 1957 și 1964, apoi la Magdalen College, Oxford, absolvind (cu onoruri) în 1968 secţia de limbi moderne. După încheierea studiilor, a lucrat ca lexicograf pentruOxford English Dictionarytimp de trei ani. Din 1977, a devenit redactor literar și a semnat recenzii înNew StatesmenșiNew Review. Între 1979 și 1986 a realizat cronici de televiziune, mai întâi pentruNew Statesmenși apoi pentruObserver. Opera lui Julian Barnes numără peste cincisprezece volume de proză și eseuri, cariera sa literară fiind încunu­nată de numeroase premii și distincţii: Somerset Maugham Award pentruMetroland(1981), Geoffrey Faber Memorial Prize (1985), Prix Médicis pentruPapagalul lui Flaubert(1986), E.M. Forster Award (decernat de American Academy and Institute of Arts and Letters, 1986), Gutenberg Prize (1987), Grinzane Cavour Prize (1988), Prix Femina pentruTrois(1992). A fost de trei ori finalist la Booker Prize: în 1984 pentruPapagalul lui Flaubert, în 1998 pentruAnglia, Angliași în 2005 pentruArthur & George. Statul francez i-a acordat în 1988 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în 1995 a fost numit Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres. De asemenea, în 1993 Fundaţia FVS i‑a acordat Shakespeare Prize, iar în 2004 a fost recompensat cu Premiul Statului Austriac pentru Literatură Europeană. În prezent locuiește la Londra. În 2011, i-a fost decernat Man Booker Prize pentru romanulSentimentul unui sfârșit(Editura Nemira, 2013).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro