Sari direct la conținut

Business Report: Milioane de locuinte raman goale in urma depopularii masive a Romaniei; Inventia care va revolutiona lumea, asa cum a facut-o telefonul mobil; Efectele productiilor bune de grau: preturile din Romania sunt printre cele mai mici din UE

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Milioane de locuinte raman goale in urma depopularii masive a Romaniei. Numarul de locuinte a depasit oficial numarul de familii din Romania, situatie descrisa intr-un document oficial al guvernului ca fiind „foarte neobisnuita” pentu o tara cu venituri medii superioare. Romania are circa 8 milioane de locuinte la 7,2 milioane de familii, potrivit Strategiei Nationale a Locuirii. In acest moment 1,28 de milioane de locuinte din tara sunt goale, potrivit statisticilor oficiale ale Romaniei. Procentul locuintelor vacante, de 16%, se numara printre cele mai ridicate din lume. In paralel, Romania este una dintre tarile cu cea mai mare viteza de scadere a populatiei din lume, cu o scadere a populatiei preconizata de peste 15% pana in 2050, conform documentului citat. Cu alte cuvinte, pana in 2050 se estimeaza ca Romania va mai avea doar 17 milioane de locuitori, scrieCapital.ro.

Efectele productiilor bune de grau: preturile din Romania sunt printre cele mai mici din UE. Prognoza favorabila fermierilor care au pariat anul acesta pe grau, dar si faptul ca exista inca stocuri, tin preturile jos. Graul panificabil din Banat este printre cele mai ieftine din UE. Romania ar putea avea anul acesta productii la hectar peste media ultimilor cinci ani la sapte dintre cele mai importante culturi agricole de iarna, indica ultima prognoza a Comisiei Europene. Preturile la care fermierii reusesc sa isi valorifice marfa sunt insa printre cele mai mici din UE. Astfel, potrivit ultimelor date publicate de Comisia Europeana si Ministerul Agriculturii, la data de 10-11 august, tona de grau panificabil din Banat se ridica la 125,5 euro, al doilea cel mai mic pret din UE dupa Croatia, unde pretul DEPSILO (ce include costul de depozitare si transport) era de numai 118,6 euro tona. Spre comparatie, la data de 11 august, tona de grau era de 129,3 euro in Bulgaria, 167 in Germania, 151 de euro pe tona in Slovenia sau 165 de euro pe tona in Marea Britanie, anuntaEconomica.net.

Vesti bune din industrie – cifra de afaceri a crescut cu 4,3% pe primul semestru. Problema ramane productivitatea muncii. Cifra de afaceri din industrie pe total ( piata interna si piata externa) a crescut in semestrul unu 2016 fata de semestrul unu 2015 cu 4,3%, potrivit datelor publicate de INS. In luna iunie, cresterea a fost de 5,2% in raport cu luna precedenta si de 3,2% fata de aceeasi luna a anului precedent. Industria prelucratoare a dat tonul general, cu un avans de 5,6%, in timp ce rezultatul industriei extractive s-a diminuat cu aproape 30%. Cresterea impresionanta consemnata pe segmentul bunurilor de folosinta indelungata ( +20,3% in prima jumatate a anului curent) arata ca industria incearca si a reusit intr-o anumita masura sa acopere cererea sporita, alimentata de cresterea cu peste 15% a puterii de cumparare a veniturilor salariale incasate in Romania ( crestere, de departe, cea mai mare din UE), informeazaCursdeguvernare.ro.

Romanii muncesc de trei ori mai mult decat nemtii pentru un plin de benzina si de zece ori mai mult decat americanii. Un roman munceste de trei ori mai mult decat un neamt pentru un plin de 60 de litri de benzina si de 11 ori mai mult decat un un american pentru a-si putea permite aceeasi cantitate, potrivit unei analize „Adevarul”, realizate pe baza unor calcule Bloomberg. In schimb, un ceh lucreaza de doua ori mai putin timp decat romanul pentru acelasi rezervor, unui polonez ii trebuie cu o treime mai putin, unui ungur ii este necesar un sfert mai putin, iar din regiune doar bulgarii si turcii sunt nevoiti sa munceasca mai mult pentru carburant. Astfel, venitul mediu pe fiecare zi lucratoare se ridica in Romania la 22,69 euro, in vreme ce pretul mediu pentru un litru de benzina este de 1,11 euro (4,97 lei). Mai departe, un roman trebuie sa munceasca 23 de minute pentru a-si permite un litru de benzina, ceea ce inseamna ca pentru un rezervor de 60 litri ii sunt necesare mai bine de 23 de ore de lucru, echivalentul a aproape trei zile lucratoare, scrieAdevarul.

Inventia care va revolutiona lumea, asa cum a facut-o telefonul mobil. Compania californiana Tesla, care produce vehiculele electrice de lux cu acelasi nume, a inceput livrarea de „baterii pentru acasa”, care vor schimba, potrivit fondatorului firmei, Elon Musk, „intreaga infrastructura energetica din lume”. Bateria, numita Tesla Powerwall, poate stoca electricitatea furnizata de panouri solare sau de reteaua de electricitate in momentul in care se livreaza energie ieftina – indeosebi noaptea, a precizat firma. Ea poate fi folosita si in cazul unor opriri de curent, adauga Tesla. Bateria, conceputa pentru a fi fixata pe peretele casei sau in garaj, ar putea face locuintele dotate cu panouri fotovoltaice total independente de retelele electrice traditionale. „Scopul nostru este transformarea totala a infrastructurii energetice mondiale, pentru a o face durabila si fara emisii de carbon”, a declarat Elon Musk, anuntaCapital.ro.

Mai mult de jumatate din agentiile de turism din Romania nu au polita de asigurare. Cum te feresti de ele. Aproape 2.000 de agentii de turism nu au facut dovada politei de asigurare, arata cele mai recente date publicate de Autoritatea Nationala pentru Turism. De asemenea, anul acesta au fost retrase mai multe licente de turism fata de 2015. Agentia de turism Genius Travel si-a anuntat clientii ca nu mai poate onora vacantele cumparate si ca depune zilele acestea cererea de intrare in insolventa. Firma nu a platit serviciile aferente pachetului turistic si mai multi romani care au achitat integral vacantele au descoperit la hotel ca rezervarile au fost anulate. Chiar daca Genius Travel are o polita de asigurare detailista, valabila pana in luna aprilie a anului viitor, limita asigurarii in caz de insolvabilitate este de doar 10.000 de dolari, pentru care a platit o polita de 400 de dolari. In Romania, 2.000 de agentii de turism nu au polita de asigurare, informeazaEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro