Sari direct la conținut

Bill Nye, „the science guy”: OMG-urile ar putea fi chiar un lucru benefic – webPR

Smile Media
Bill Nye, „the science guy”: OMG-urile ar putea fi chiar un lucru benefic – webPR

Lumea este un sistem complex si fiecare ecosistem in parte este la fel de delicat. Pana de curand, ideea de a ne juca cu ordinea naturala a genelor plantelor de cultura a fost considerata a fi periculosa – prea multe lucruri erau fie necunoscute, fie au avut consecinte devastatoare. Un exemplu in acest sens este broasca de trestie de zahar din Australia. Ea a fost adusa si in Hawaii, in incercarea de a controla populatiile de gandaci care afectau culturile. Pentru ca nu exista si dusmanii naturali din Australia, broastele raioase de trestie de zahar s-au raspandit rapid, scapand de sub control si devenind un vector de transmitere a unor boli. Introducerea unor noi soiuri de culturi ar putea avea efecte similare asupra ecosistemelor locale, conform unor opinii.

In anii din urma, Bill Nye si-a schimbat tonul, invocand mai multe argumente pentru care OMG-urile sunt un lucru bun. Populatia planetei este in crestere, iar la mijlocul acestui secol, este de asteptat sa atinga noua miliarde de oameni. Exista un consens general intre oamenii de stiinta – spune el – ca OMG-urile nu sunt iadul la care ne gandeam odata. Mai degraba ele sunt un mijloc care sa ne ajute sa obtinem alimente mai multe si mai bune, intr-un mod mai eficient.

OMG-urile sunt deja strict reglementate. Respectand regulile de protejare a ecosistemelor si oamenilor deopotriva, OMG-urile permit obtinerea, in conditii de siguranta, unor recolte mai bune, atat din soluri bogate, cat si, mai ales, din terenuri nearabile.

Nye considera foarte interesant faptul ca OMG-urile pot sa apara si in mod natural in natura, fara imixtiune umana. Genele unor culturi se pot modifica in timp, datorita mutatiilor. Cartofii dulci exista numai din cauza unui virus care a schimbat planta cu mult timp in urma. Oamenilor le-a placut rezultatul si au cultivat cartofi dulci pe scara larga.

Avand in vedere toate aceste lucruri, Bill Nye a ajuns la o concluzie. Populatia lumii va avea nevoie de mai multe alimente, iar tehnologia s-a imbunatatit pana la punctul in care a devenit mai usor sa judeci riscurile sau beneficiile pentru mediu. Modificarile genetice ale culturilor, in mod obisnuit duc spre plante mai bune. ”Prin urmare, OMG-urile nu sunt asa de rele. S-ar putea chiar sa fie un lucru bun!”, crede el.

Bill Nye este unul dintre cei mai populari realizatori de emisiuni de stiinta popularizata din SUA. In anii ’90, emisiunea sa, ”Bill Nye the Science Guy” se adresa elevilor din ciclul primar. Dupa anul 2000, emisiunea „Ochii lui Nye” a fost realizata pentru adolescenti si adulti. Ulterior, Bill Nye a devenit realizatorul ”Science Guy”. In cadrul acestui deosebit de popular show TV, Bill Nye a vorbit despre OMG-uri si de ce, in opinia sa, acestea constituie un progres important in ameliorarea plantelor.

Articolul original ca si un fragment video, sunt disponibile pe http://bigthink.com/videos/bill-nye-frankenfoods-are-ok

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro