Comisia Europeana a prezentat propunerile privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030 / Romania – 2%
Comisia Europeana a prezentat miercuri propunerile privind repartizarea intre statele membre a eforturilor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seara in UE pana in 2030, cuprinse intre 0 si 40% in functie de PIB-ul fiecarei tari, scrie AFP. Potrivit acestei propuneri, Romania ar trebui sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 2% pana in 2030, comparativ cu nivelul din 2005.
Aceste reduceri ar trebui sa contribuie la indeplinire angajamentelor UE in cadrul acordului de la Paris privind schimbarile climatice, incheiat in decembrie anul trecut. Atunci, Bruxellesul s-a angajat la o reducere a emisiilor cu 40%.
Acesta vizeaza sectoarele care nu sunt incluse in puata europeana a carbonului, respectiv constructiile, agricultura, gestiunea deseurilor si transporturile, care reprezentau in 2014 60% din totalul emisiilor europene.
Efortul cel mai mare va fi cerut celor mai bogte tari ale UE: Bruxelles solicita Germaniei, prima economie europeana si cel mai mare generator de gaze cu efect de sera, sa reduca volumul cu 38%, 37% pentru Marea Britanie si 37% pentru Franta.
Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Austria, Finlanda si Suedia vor trebui sa aplice reduceri in 35% si 40%.
Economiile cele mai putin dezvoltate vor trebui sa faca si cele mai mici eforturi: Bulgaria va trebui sa mentina nivelul din 2005. Croatia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia (al 5-lea emitator de gaze cu efect de sera) si Romania vor trebui sa aplice reduceri cuprinse intre 2% si 9%.