Sari direct la conținut

Comisia Europeana vrea sa-si pastreze si dupa Brexit functionarii britanici, pe banii tarilor UE

HotNews.ro
Comisia Europeana vrea sa-si pastreze si dupa Brexit functionarii britanici, pe banii tarilor UE

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, le-a transmis, vineri, cetatenilor britanici angajati in executivul comunitar ca face toate eforturile pentru a-i pastra pe acestia in cadrul institutiei, chiar daca Regatul Unit urmeaza sa paraseasca Uniunea Europena, in urma referendumului national in care alegatorii s-au exprimat pentru exit. Si sindicatul functionarilor de la Bruxelles a cerut pastrarea angajatilor britanici in Comisie.

Intr-un mail intern, intrat si in posesia HotNews.ro, Juncker le spune angajatilor britanici din Comisie ca stie ca acestia sunt „ingrijorati de viitorul lor, in urma votului” din regat.

Inteleg acest lucru pe deplin. Asa ca vreau sa transmit un mesaj clar pentru voi, colegi, si mai ales pentru colegii de nationalitate britanica. Conform Statutului functionarilor, sunteti <>. Voi lucrati pentru Europa. V-ati lasat „palariile” nationale la usa, cand v-ati alaturat acestei institutii, iar usa nu vi se inchide acum. In calitate de functionari europeni ati fost intotdeauna loiali Uniunii noastre, contribuind enorm la proiectul nostru european comun” – spune Juncker in mesajul catre subalterni.

El spune ca va lucra impreuna cu presedintii celorlalte institutii ale UE pentru a pastra functionarii britanici.

Si in acest spirit de loialitate reciproca, voi lucra impreuna cu presedintii celorlalte institutii europene, pentru a ne asigura ca putem conta mai departe pe talentul, experienta si angajamentul vostru desavarsite„, mai spune seful executivului comunitar.

Stiu ca aveti asteptari legitime cu privire la drepturile si la obligatiile voastre, la familiile care poate ca v-au urmat la Bruxelles, la copiii vostri care poate ca sunt inscrisi la scolile de aici. Permiteti-mi sa va asigur ca voi face tot ce imi sta in putere ca presedinte al Comisiei sa va ajut in acest proces dificil. Statutul nostru pentru functionari va fi citit si aplicat intr-un spirit european” – mai da asigurari Juncker.

De asemenea, seful Comisiei Europene spune ca respecta votul britanicilor pentru iesirea regatului din UE, insa pe el personal il intristeaza.

Si sindicatul functionarilor din institutiile europene a cerut Colegiului Comisarilor solutii pentru mentinerea functionarilor britanici pe joburile din organismele comunitare.

Invitam Colegiul Comisarilor sa ia masuri urgente pentru a da asigurari pragmatice tuturor colegilor nostri care au cetatenie britanica, asigurandu-se ca, indiferent de masurile care se vor lua, acestia isi vor putea pastra locurile de munca si vor avea asigurat, de exemplu, dreptul la pensie. Vom monitoriza toate evolutiile pentru a fi siguri ca nu vor fi compromise interesele niciunui coleg de-ai nostri. Am fost, suntem si vom ramane impreuna!” – se arata intr-un mesaj al sindicatului Save the Europe.

Institutiile Uniunii Europene au peste 40.000 de angajati la sediile de la Bruxelles, Strasbourg, Luxemburg etc, platiti din bugetul UE, la care contribuie toate statele membre.

Functionarii din Comisia Europeana, care sunt cetateni ai statelor membre UE, sunt platiti cu salarii de baza pornind de la 2.300 de euro pe luna si pot ajunge la 16.000 euro pe luna, in functie de pozitie. La acesti bani se mai adauga un spor de 16% pentru cei care si-au parasit tara pentru a veni sa munceasca la Comisie. (Detalii, AICI)

Pensiile pentru acesti functionari pot ajunge pana la 70% din ultimul salariu de baza incasat.

Cele mai inalte pozitii de functionari in Comisie sunt cele de directori generali ai Directoratelor Generale ale CE, care sunt subordonanti direct comisarilor europeni. Marea Britanie o are intr-o astfel de pozitie pe Lowri Evans, sefa DG Piata Interna, Industrie, Antreprenoriat si Intreprinderi Mici si Mijlocii.

In total, aproximativ 1.200 de britanici lucreaza pentru institutiile UE, potrivit unui raport european din anul 2013, prezentat de Ziarul Financiar.

Eventuale masuri de mentinere a functionarilor britanici in Comisie nu vor fi aplicate si comisarului european britanic Jonathan Hill, care ocupa portofoliul Serviciilor Financiare.

De asemenea, odata cu o punere in aplicare a referendmului national si cu iesirea Marii Britanii din UE, regatul va pierde si cele 73 de locuri de europarlamenari, de exemplu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro