VIDEO Ce pateste constructorul care sparge asfaltul turnat prost si reface lucrari la gurile de canal pe soseaua Pipera – Tunari orasul Voluntari condus Florentin Pandele
Constructorul care executa lucrarile de largire la doua benzi pe soseaua Pipera – Tunari sparge de cateva zile asfaltul proaspat turnat si a inlocuit mai multe guri de canal recent instalate dupa ce la finalul saptamanii trecute, cu o zi inainte de alegeri constructorul a trasat marcajele rutiere, semn ca lucrarea era gata dupa 1 an de santier. Potrivit unui raspuns trimis de Primaria Voluntari la solicitarea HotNews.ro, sapaturile au fost facute pentru a remedia deficientele de executie, gropi, denivelari, guri de canal neaduse la cota. Desi este o lucrare facuta de la zero, o investitie de peste 11 milioane de euro, o mare parte bani europeni, strada este plina de denivelari, gropi, iar canalele sunt neaduse la cota.
- In ciuda acestor probleme, reprezentantii Primariei spun ca nu il pot amenda pe constructor si ca singurul lucru care se poate face este remedierea defectiunilor.
- Daca Primaria nu termina lucrarea pana la finalul lunii iunie, trebuie sa restituie finantarea europeana, circa 30 milioane lei.
„Cu privire la săpăturile efectuate de constructor pe porţiunile deja asfaltate, acestea se execută în cadrul etapei de soluționare a neconformităţilor apărute în fazele de execuție, pe baza soluţiilor stabilite de proiectantul lucrării, așa cum prevede art.23, lit e) din Legea nr. 10/1995, actualizată, privind calitatea în construcții. Cu privire la aspectul legat de căminele de vizitare, existente în carosabil, arătăm că parte din acestea urmează a fi aduse la cota drumului, cu precizarea că aceste lucrări fac parte din cele ce vizează remedierea neconformităților. Lucrările de remediere efectuate de executant se realizează fără a implica costuri suplimentare în sarcina autorității contractante”, se arata in raspunsul trimis de Primaria Voluntari la solicitarea HotNews.ro.
- Vezi mai jos doua filme, realizate unul pe data de 8 iunie si altul pe data de 10 iunie cu lucrarile prost facute din Voluntari
Legat de sancționarea constructorului pentru deficienţe apărute la nivelul execuției, reprezentantii institutiei spun ca acesta are obligația de a remedia, pe propria cheltuială defectele calitative apărute din vina sa, atât în perioada de execuţie, cât și în perioada de garanție – 60 de luni, si ca nu il pot amenda in timpul executiei lucrarii.
„Având în vedere, că la data prezentei, lucrarea este în faza de execuţie și ținând cont de prevederile legislative în domeniul construcțiilor, nu se pot aplica sancţiuni, de către autoritatea publică locală, pentru acest lucru. Legat de nerespectarea termenelor contractuale, precizăm că execuția lucrărilor se încadrează în perioada stabilită în contractul de lucrări”, se arata in raspunsul trimis de Primaria Voluntari.
Primaria Voluntari trebuia sa termine lucrarile pana la finalul anului 2015, lucrarea fiind finantata in buna parte din fonduri europene, insa acest lucru nu s-a intamplat. Dupa 31 decembrie 2015, Primaria Voluntari nu a mai putut face decontari din fonduri europene pentru proiect pentru lucrarilor efectuate dupa finalul anului 2015. Din valoarea nerambursabila de 47 milioane lei, pana la finalul anului 2015 s-au tras circa 30 milioane de lei.
„Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 54.686.006,34 lei, valoarea alocată din FEDR este de 47.303.395,48 lei, valoarea din bugetul de stat este de 6.288.890,73 lei, iar contribuția beneficiarului este în valoare de 1.093.720,13 lei. Valoarea totală a proiectului solicitată de beneficiar până la 31.12.2015 este de 29.015.965,12 lei, din care: FEDR – 25.061.535,07 lei, buget de stat – 3.331.880,39 lei, iar contribuție beneficiar – 622.549,66 lei. Până la data de 31 decembrie 2015 Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR) a autorizat sume reprezentând cheltuieli eligibile însumând 25.974.727,19 lei, astfel: FEDR – 22.430.864,26 lei, buget de stat – 2.982.138,03 lei, contribuție beneficiar – 561.724,90 lei”, se arata intr-un raspuns oficial trimis de Ministerul Dezvoltarii la solicitarea HotNews.ro la inceputul anului 2016. Pe langa aceasta suma au fost decontate suplimentar inca circa 4 milioane de lei, pentru lucrari efectuate inainte de 31 decembrie 2015, potrivit datelor de pe site-ul inforegio.ro.
- Daca Primaria nu termina lucrarea pana la finalul lunii iunie, trebuie sa restituie finantarea europeana, circa 30 milioane lei.
Totusi, reprezentantii institutiei sunt optimisti: „În ceea ce privește finalizarea lucrărilor pe data de 30 iunie, arătăm că acest lucru este posibil, în situaţia în care vor fi finalizate lucrările de deviere a reţelelor tehnicoedilitare, de către posesorii acestora, cu preluarea tuturor consumatorilor”, se arata in raspunsul semnat de arhitectul Șef al orasului, Dragoș Stetniceanu si Director Executiv Adjunct, Cătălina Gusavan.
Primaria Orasului Voluntari a demarat in primavara anului 2015 lucrarile pentru reabilitarea si extinderea Bulevardului Pipera. Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013. Valoarea totala a proiectului aprobata prin contractul de finantare este de 83.934.288,09 lei, din care valoarea eligibila este 61.389.616,86 lei. Contributia orasului Voluntari la cheltuielile eligibile si neeligibile este de 9.484.554,93 lei.
Valoarea contractului de lucrari incheiat cu Asocierea S.C. DELTA ACM `93 S.R.L.- S.C. TELEMONTAJ EDILITAR S.R.L. – S.C. ELECTROCONSTRUCTIA ELCO GIURGIU S.A. este de 52.380.666,80 lei.
„Noul bulevard Pipera va avea patru benzi, ceea ce va determina reducerea timpului de calatorie precum si a timpilor de stationare in trafic. Reteaua de canalizare menajera va fi extinsa pe intreg bulevardul, de la Podul Pipera pana la Podul Tunari. Este prevazut de asemenea un sistem de colectare si evacuare a apelor pluviale, cu 270 de guri de scurgere, care va elimina disconfortul dat de baltirea apelor in urma precipitatiilor abundente. Sistemul de alimentare cu apa deja existent in cartierul Pipera va fi modemizat prin realizarea unei conducte principale de alimentare cu apa si doua conducte secundare, cate una pe fiecare parte a bulevardului. Reteaua de fibra optica dezvoltata de-a lungul strazii va fi mutata in subteran astfel incat sa fie indeplinite criteriile de siguranta si sa nu mai deranjeze vizual. Reteaua electrica stradala va fi imbunatatita prin montarea a 416 stalpi cu corpuri de iluminat noi si performante”, descriu reprezentantii Primariei proiectul.
Intr-un raspuns trimis la finalul anului 2015, reprezentantii Primariei Voluntari spun ca intarzierile au fost cauzate de mutarea retelelor edilitare.
„Lucrarile de extindere de la doua la patru benzi a bulevardului Pipera au demarat in primavara anului 2015. Initial, termenul de executie avansat de constructor a fost de 18 luni, dar in urma unei reevaluari a fost redus la 9 luni. Intarzierea cu care Enel a emis avizele necesare, a facut ca termenul stabilit sa nu poata fi respectat, intrucat devierea de retele trebuie facuta inaintea lucrarilor de reabilitare, modernizare si extindere a carosabillului”, se arata intr-un raspuns trimis la finalul anului 2015 de Primaria Voluntari la solicitarea HotNews
- Raspunsul Primariei Voluntari