Sari direct la conținut

VIDEO De ce România nu are nici acum centrele de mari arși promise după Colectiv? Iohannis: Poate promisiunile au fost prea mari / Ce răspunde întrebat dacă ar fi putut face mai mult pentru spitale

HotNews.ro
Klaus Iohannis, vizita la Spitalul Floreasca, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis, vizita la Spitalul Floreasca, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De ce România nu are nici acum, la aproape opt ani de la Colectiv, nici măcar un centru pentru tratarea marilor arși, din cele patru promise atunci de autorități? „Poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor persoane care trebuiau să miște lucrurile a fost prea mic”, este răspunsul lui Klaus Iohannis, care era președinte și în octombrie 2015, când a avut loc tragedia din Colectiv.

Șeful statului a făcut aceste declarații marți, după ce – la trei zile de la tragedia de la Crevedia – i-a vizitat pe pompierii răniți în explozii și care sunt internați la Spitalul Floreasca din Capitală.

Întrebat de ce România nu are nici acum măcar un singur centru pentru tratarea marilor arși, deși după tragedia din Colectiv au fost promise patru astfel de centre, Iohannis a răspuns că a discutat și această chestiune cu conducerea Spitalului Floreasca, iar aceasta i-a spus că „lucruri s-au făcut”.

„Deci progrese s-au făcut, se fac”

  • „Deci progrese există, însă suntem încă departe de ceea ce s-a promis la vremea respectivă.
  • Poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor persoane care trebuiau să miște lucrurile a fost prea mic.
  • Eu cred că mai avem destul de mult de lucru, însă, pe de altă parte, cum am spus și înainte, și aici, în Spitalul de Urgență am văzut unele lucruri senzaționale. Deci progrese s-au făcut, se fac. Mai este mult de lucru”, a declarat Klaus Iohannis.

„Președintele este doar formal, executiv. Lucrurile se fac de guvern”

Întrebat, de asemenea, dacă consideră că din calitatea de președinte ar fi putut face mai mult, în condițiile în care în 2015 spunea că spitalele sunt o prioritate pentru el, Klaus Iohannis a susținut că s-a „luptat” la Bruxelles pentru bani:

  • „Din calitatea de președinte, nu cred că se putea face mai mult. Președintele este doar formal, executiv.
  • Lucrurile se fac de guvern, deci lucrurile în practică se fac de guverne. Și atunci, sigur, putem să întrebăm dacă guvernele ar fi putut să facă mai mult. Rămâne o discuție care se poate purta.
  • Ceea ce am făcut eu, ca și președinte, este să mă lupt la Bruxelles pentru bani și îmi permit să vă reamintesc că am obținut 80 de miliarde de euro pentru România, o parte fonduri europene uzuale și o parte în așa-numitul PNRR, care se tot discută și se negociază, se schimbă, pentru a rezolva, de exemplu, această problemă”.

​La aproape 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv, România a fost din nou prinsă nepregătită de un incendiu de mari dimensiuni, cu zeci de răniți care au suferit arsuri grave. Două decese și 57 de răniți – bilanțul exploziilor produse sâmbătă seară la o stație ilegală de GPL din Crevedia. Cifrele arată că vorbim despre cel mai grav episod cu pacienți cu arsuri produs în țara noastră după Colectiv.

Autoritățile nu au fost în stare, în acești 8 ani, să construiască niciun centru pentru tratarea marilor arși. La nivelul țării avem doar 24 de paturi de spital pentru arsuri medii, transferurile pacienților cu arsuri grave în străinătate rămân o raritate chiar dacă avem un Mecanism de transfer aprobat prin Ordin de ministru, iar, recent, Ministerul Sănătății a încercat să transforme „din pix” paturile pentru tratarea pacienților cu arsuri medii pe care le avem în țară în centre de arși, „îndulcind” pe hârtie standardele.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Sănătății se laudă cu 34 de „paturi pentru mari arși” în 6 spitale, la o lună după ce a vrut să transforme din pix secțiile care nu corespund standardelor în centre de arși

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro