Sari direct la conținut

Politic Show: Traian Basescu: N-am niciun gand de a candida la Presedintia Republicii Moldova. La Primaria Capitalei, mai pastram misterul; Soarta TVR, la mana jocurilor de putere dintre PSD si PNL; Harta clientelismului politic pe ultimii patru ani

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Soarta TVR, la mana jocurilor de putere dintre PSD si PNL. Televiziunea publica continua sa se afle intr-un impas, in plin an electoral, din cauza neintelegerilor dintre parlamentarii PSD si PNL Urmare a lipsei de consens politic intre PNL si PSD pentru desemnarea unui presedinte-director general al TVR, televiziunea publica a ramas, cel putin pana saptamana viitoare, fara un lider. Intentionat, PSD nu a asigurat ieri cvorumul la sedinta de plen in care trebuia votat George Orbean, acesta fiind sustinut de PNL pentru functia de presedinte- director general. PSD ar fi preferat sa ramana la conducerea televiziunii publice Irina Radu, varianta care nu este insa agreata de liberali. De altfel, in cursul zilei de ieri, Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a avut o discutie cu premierul Ciolos pentru a emite o ordonanta de urgenta prin care sa numeasca un director general interimar la TVR. Ciolos a refuzat, precizand ca problema TVR trebuie rezolvata de catre Parlament, asa cum s-a intamplat si in cazul ordonantei de urgenta solicitata de PNL pentru organizarea alegerilor in doua tururi. Prin Irina Radu, PSD ar fi vrut sa controleze si televiziunea publica, in conditiile in care la conducerea radioului public se afla Ovidiu Miculescu, apropiat tot de social- democrati, scrieEVZ.

Harta clientelismului politic pe ultimii patru ani. Cati bani a dat Guvernul cu dedicatie primarilor PSD. In ultimii patru ani, Guvernul a pompat cei mai multi bani in primarii PSD, arata un raport publicat ieri de ONG-ul ExpertForum. Analiza mai arata ca Fondul de Rezerva al Guvernului Ponta a fost marit de 15 ori in 2014, an cu alegeri prezidentiale, bani ce reprezinta traditionalele stimulente financiare pentru mobilizarea electoratului . In total, Guvernul a directionat arbitrar peste 7,5 miliarde de lei in perioada 2012-2016. Raportul „Clientelismul politic 2012-2016”, lansat ieri de ExpertForum, arata cum au fost distributi banii bugetari in ultimul mandat al primarilor, care a coincis, in mare parte, cu guvernarea Ponta. Intre 2012 si 2016, Fondul de Rezerva al Guvernului si Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL)- derulat de Ministerul Dezvoltarii (multa vreme condus de Liviu Dragnea) – au fost principalele mijloace prin care banii publici au fost directionati arbitrar catre primarii din teritoriu. „Cum mecanismele de control asupra acestor fonduri sunt aproape inexistente, iar urmarirea modului de implementare a investitiilor nu se realizeaza aproape niciodata, guvernele au putut distribui linistite banii dupa bunul plac”, arata specialistii ExpertForum, anuntaAdevarul.

Guvernul vrea sa elaboreze Codul Administrativ al Romaniei. Guvernul vrea sa finalizeze, in toamna acestui an, Codul Administrativ al Romaniei care sa simplifice legislatia administratiei publice, astfel incat aceasta sa fie mai usor de parcurs si de inteles de catre functionari si cetateni. „Tezele prealabile indica aspectele care trebuie solutionate in viitorul Cod Administrativ, legate de prevederi incomplete, neunitare si, uneori, contradictorii, continute de cele 18 acte normative care reglementeaza, in prezent, administratia centrala si locala. Astfel, noul Cod Administrativ va unifica legislatia actuala in domeniul administratiei prin asigurarea unei terminologii unitare pentru aceleasi realitati juridice, prin completarea, corelarea si clarificarea aspectelor legate, in principal, de ocuparea functiilor publice, incompatibilitatea intre functia de viceprimar si functia de consilier local si regimul juridic al proprietatii publice si private a statului in unitatile administrativ-teritoriale”, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului. Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, printr-o Hotarare, Tezele prealabile ale viitorului Cod Administrativ al Romaniei, pe care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) intentioneaza sa il finalizeze in toamna acestui an, informeazaMediafax.

Razvan Mironescu, candidatul PNL la primaria Sectorului 6. Asa cumEVZanunta inca de zilele trecute, organizatia PNL sector 6 a validat, azi, in unanimitate, candidatura deputatului Razvan Mironescu pentru primaria de sector. Etapa finala a desemnarii candidatului liberal pentru primaria sectorului 6 este validarea in cadrul Biroului Politic National al partidului. Razvan Mironescu a spus ca s-a stabilit si o.parte din echipa de campanie, iar Aleodor Francu, presedintele filialei, va fi coordonatorul campaniei, precizeaza Mediafax.

Traian Basescu: N-am niciun gand de a candida la Presedintia Republicii Moldova. La Primaria Capitalei, mai pastram misterul. Fostul presedinte Traian Basescu exclude orice posibilitate de a candida la Presedintia Republicii Moldova, aratand ca a cerut sa obtina cetatenie moldoveneasca pentru ca a promis in timpul mandatului sau. „Am vazut speculatiile unor oameni de proasta calitate, punand aceast solicitare pe seama faptul ca m-as ascunde de procurorii romani in Moldva. Din Moldova te aduce oriuce procuror in 24 de ore. In timpul meu s-au dat 500 de mii de cetatenii romanesti pentru persoanele din Moldova, mi s-a parut firesc sa cer si eu cetatenia moldoveneasca. Indiferent ca statul moldovean va fi sau nu de acord, eu mi-am facut datoria. N-am niciun gand sa candidez. Ca sa candidezi in Moldova, trebuie sa ai 10 ani domiciliul acolo, dar mie nici prin gand nu-mi trece”, a spus Traian Basescu, la Adevarul Live. Intrebat daca s-a decis in privinta unei candidaturi la Primaria Capitalei, Basescu a raspuns: „Daca am lamurit-o ca nu voi candida la presedintia Republicii Moldova, hai sa mai pastram un mister. Sa vedem. Analizez, voi face ce trebuie”, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro