WWF: Doi dintre zimbrii eliberati in Muntii Tarcu au fost omorati de caini salbaticiti
Doi dintre zimbrii eliberati de World Wide Fund for Nature (WWF) in Muntii Tarcu au fost omorati de caini salbaticiti, printre care si Romaz, primul zimbru conceput si nascut liber in noua casa a zimbrilor, potrivit organizatiei. WWF cere implementarea mai multor masuri pentru diminuarea numarului de caini hoinari din salbaticie.
„In urma vizitelor de monitorizare a turmei de zimbri din Muntii Tarcu de saptamana trecuta, rangerii WWF-Rewilding au descoperit ca 4 exemplare au murit din cauza unei combinatii de factori. Cei mai slabiti dintre zimbri au fost alungati din turma, ceea ce i-a facut extrem de vulnerabili, drept urmare, cel putin doi dintre ei au cazut prada unei haite de caini hoinari ce s-a format in zona. Echipa WWF a fost in teren impreuna cu medicul veterinar si membri ai asociatei care gestioneaza fondul cinegetic, au analizat datele, urmele de pe cadavre si din jurul cadavrelor, precum si inregistrarile de pe camerele de monitorizare amplasate in zona, concluzionand ca un grup de caini salbaticiti a haituit si atacat cel putin doua dintre exemplare (ambii masculi)”, se arata intr-un comunicat al WWF.
Potrivit asociatiei, in zona s-a format o haita de 15 caini salbaticiti, fiind cel mai puternic grup de pradatori din zona, si care omoara mai multe animale salbatice.
„Acestia nu sunt pradatori naturali, ci unii care pradeaza fauna salbatica, cu consecinte pe termen lung care nu pot fi inca masurate. Aceste exemplare au fost observate de echipa WWF cu ajutorul camerelor de monitorizare (o haita de 8 exemplare si inca 4 alte exemplare izolate), de catre membri ai asociatiei fondului cinegetic prin observare directa (15 exemplare de caini salbaticiti hranindu-se din cadavrul zimbrului ucis) si de catre muncitorii forestieri (angajati pentru exploatarile din zona Bobaia). Aceasta haita este in prezent cel mai puternic grup de pradatori din zona, facand competitie neloiala lupilor de aici. Ei diminueaza semnificativ numarul indivizilor din speciile salbatice care sunt hrana pentru lupi (cerbi, caprioare, mistreti, iepuri etc.), iar acestia nu mai sunt atrasi de o biodiversitate ridicata si au sanse mult mai mici sa formeze o haita. Imaginile surprinse de camerele noastre de monitorizare confirma prezenta lupilor in zona, insa in numar redus. Localnicii, in special proprietarii de oi, isi explica disparitia unui numar important de animale domestice in anul trecut (fara alarmarea cainilor de paza in momentul atacului), prin activitatea acestei haite de caini salbaticiti. Membrii asociatiei cinegetice au identificat in teren (dupa urme) si haituirea unui porc mistret pornind de pe valea Raului Lung, trecand peste valea Raului Alb si pana in Valea Higegului”, spun reprezentantii WWF.
Conform unui studiu recent realizat in cadrul proiectului WOLFLIFE – „Implementarea celor mai bune practici pentru conservarea in-situ a speciei Canis lupus la nivelul Carpatilor Orientali”, cainii hoinari si cainii de la stane nesupravegheati au un impact negativ semnificativ asupra speciilor de fauna salbatica. Acest impact se manifesta fie prin transmiterea de boli, fie prin uciderea diferitelor specii de fauna salbatica. Gestionarii de fauna cinegetica reclama frecvent atacuri ale cainilor nesupravegheati de la stane, care se grupeaza in haite si ucid indivizi adulti sau juvenili din specii de cervide precum caprior, cerb sau alte specii: mistret, iepure.
Mai mult, rata de inmultire a acestora este semnificativ mai mare decat a lupilor, deoarece, spre deosebire de pradatorul natural, toate femelele de caine se reproduc, nu doar femela alfa.
Anca Tomescu, director Competence Center Stray Animal Care, al VIER PFOTEN Romania considera ca „solutia pe care o ofera legea pentru gestionarea cainilor fara stapan este ineficienta si din pacate incurajeaza abandonul. Suntem deschisi spre orice colaborare cu autoritatile locale si organizatii nonguvernamentale pentru o rezolvare sustenabila si nonviolenta a problemei cainilor salbaticiti”.
Masuri necesare pentru diminuarea numarului de caini hoinari din salbaticie
WWF Romania propune urmatoarele masuri pentru diminuarea numarului de caini hoinari din salbaticie:
– actiuni de constientizare a oamenilor cu privire la utilizarea responsabila a cainilor si campanii demonstrative pentru castrarea si tratarea (vaccinarea, deparazitarea) cainilor hoinari sau a cainilor cu stapan.
– implicarea autoritatilor locale in proiecte de sterilizare, vaccinare si microciparea cainilor si prevenirea abandonului.
– crescatorii de animale sa renunte la utilizarea exemplarelor de caini metis si sa foloseasca, in schimb, caini din rase ciobanesti traditionale, iar exemplarele utilizate pentru paza sa fie hranite corespunzator, vaccinate si dotate cu jujeu.
– planuri de actiune pentru reducerea abandonului cainilor si resurse pentru capturarea acestora, precum si sanctionarea abandonului conform legislatiei in vigoare.
– cercetari aprofundate pentru a studia si cunoaste care sunt interactiunile spatiale si comportamentale dintre caini si alte specii de fauna salbatica, indeosebi carnivore. Competitia caine-carnivore este in mare masura necunoscuta.
– evaluare si monitorizare adecvata a marimii populatiei de caini hoinari si a densitatii acesteia la nivel national, a modului cum aceasta este structurata si modul in care se mentine, astfel incat sa fie organizata o interventie eficienta in vederea diminuarii numarului de caini hoinari din habitatele naturale.
In mai 2014, 17 exemplare de zimbru au fost aduse la Armeniș, Caraș-Severin, din diferite centre de reproducere din Europa. Este cel mai mare transport și cel mai important fenomen de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodată în Europa