Sari direct la conținut

Politic Show: Tariceanu ramane presedintele Senatului; Dragnea, despre politica de aliante a PSD: Am luat in carca multe partide si ne-am pacalit; Paleologu face praf PNL: "Mi se pare ca la Bucuresti abordam alegerile locale intr-o maniera sinucigasa"

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Tariceanu ramane presedintele Senatului. Desi s-a vehiculat in presa ca PSD ar dori sa il inlocuiasca pe Calin Popescu Tariceanu de la sefia Senatului, surse din PSD au declarat, pentru EVZ, ca nu s-a discutat despre acest lucru in partid sau la grupul senatorilor social-democrati. „A fost o discutie despre schimbarea lui Calin Popescu Tariceanu la un moment dat, in urma cu vreun an, dar nu a fost nimic semnificativ. Nici nu avem pregatit pe cineva sa il inlocuim, in grupul PSD de la Senat nu s-a pus problema niciodata”, au declarat, pentru EVZ, surse din PSD. In plus , potrivit unor surse EVZ, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu vorbesc foarte des la telefon, iar PSD nu exclude posibile aliante punctuale cu ALDE la alegerile locale. Si liberalii ar vrea sa il schimbe pe Calin Popescu Tariceanu de la sefia Senatului, insa acestia nu au majoritate parlamentara. In aceste conditii, co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat ca vor discuta in cadrul comisiei de unificare a partidului varianta de inlocuire a lui Calin Popescu-Tariceanu din functia de presedinte al Senatului, scrieEVZ.

Cine vor fi urmasii baronilor locali? Competitia cu cea mai mare miza politica se anunta pentru Primaria Capitalei, unde nu sunt excluse o serie de schimbari, inclusiv retragerea unor candidati sau pretendenti-surpriza. Postul are o simbolistica aparte, deoarece primarul Bucurestiului este ales de cel mai mare numar de votanti dupa presedintele Romaniei si are pe mana un buget anual de un miliard de euro. Sorin Oprescu, ales in 2008 si 2012 si favorit potrivit sondajelor de opinie, a fost arestat pentru fapte de coruptie si a fost suspendat din functie. PNL a fost primul partid care si-a anuntat candidatul, europarlamentarul Cristian Busoi. Prima sa actiune de campanie a provocat, insa, controverse, dupa ce a folosit imagini din Clubul Colectiv, dar si de la cutremurul din martie 1977, fiind acuzat ca incearca sa foloseasca tragedii nationale in interes electoral. Ulterior, liberalul si-a cerut scuze pe Facebook. Insa, Cristian Busoi a primit un avertisment chiar din propriul partid, de la secretarul general Ilie Bolojan. Acesta a anuntat ca, desi a fost desemnat de PNL Bucuresti, pana nu va validat de conducerea centrala, Cristian Busoi „nu este un candidat definitiv”. „Daca nu-si face un profil de candidat de acest tip, nu va putea fi sustinut de PNL, pentru ca nu avem cum sa mergem cu o varianta care sa nu se incadreze in ceea ce va spuneam, adica sa fie un om care are, din start, o sansa reala de a castiga”, a declarat Ilie Bolojan inaintea unei reuniuni in care liberalii au validat 14 candidati pentru resedinte de judet. Cel mai probabil, decizia finala privind Capitala va fi luata in luna februarie, anuntaRomania Libera.

Dragnea, despre politica de aliante a PSD: Am luat in carca multe partide si ne-am pacalit. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica, intrebat despre politica de aliante a partidului, ca PSD urmeaza sa decida cum va actiona, avand in vedere ca, de-a lungul timpul, social-democratii au „luat in carca” multe partide, care apoi au devenit brusc independente, PSD fiind „pacalit”. Dragnea a facut aceste afirmatii la postul Antena 3, intrebat daca ar putea face o alianta inclusiv cu Miscarea Populara. Liderul PSD a afirmat ca „e greu” de colaborat cu Traian Basescu, iar el nu isi doreste acest lucru. In ceea ce priveste restul partidelor si politica generala a PSD pe tema aliantelor electorale, Dragnea a afirmat ca social-democratii urmeaza sa discute acest lucru, dar vor fi foarte atenti la experientele din trecut. „Ceea ce va pot spune cu certitudine este ca PSD este singurul partid care nu ne-a pacalit. Pana acum am avut foarte multe experiente, am dus in carca foarte multe partide, am luat pe liste foarte multe partide si dupa ce au ajuns in Parlament sau in consilii locale sau judetene dintr-o data au devenit independente”, a spus Dragnea, informeazaAdevarul.

Theodor Paleologu face praf PNL: „Mi se pare ca la Bucuresti abordam alegerile locale intr-o maniera sinucigasa”. Deputatul liberal Theodor Paleologu a declarat la RFI ca nu intelege pe ce criterii au fost selectati candidatii PNL si crede ca alegerile pentru Primaria Capitalei sunt tratate „intr-o maniera total neserioasa si chiar sinucigasa”. „La Cluj e foarte bine ca e candidat Emil Boc, e un bun primar, care merita sa fie reales. In alte locuri n-am aceeasi parere, bineinteles. Mi se pare ca la Bucuresti abordam alegerile locale intr-o maniera total neserioasa si chiar sinucigasa. (…) Candidatii (PNL – n.r.) nu inteleg pe ce criterii au fost desemnati si am impresia ca sondajul care s-a facut i-a luat in calcul numai pe amatori, numai pe cei care si-au anuntat intentia de a candida”, a declarat Paleologu. Potrivit acestuia, un sondaj ar trebui sa includa si persoane care nu si-au manifestat dorinta asta, din motive legitime. „Adica nu putem sa avem un candidat numai pentru ca ceilalti sunt mai prosti, ma rog, nu toti, dar intr-adevar cu Petre Roman ne-am fi facut de ras, dar nu acesta este un motiv pentru a sustine pe cineva care e la 4% in sondaje. Eu am toata simpatia pentru Cristian Busoi ca persoana, dar aici vorbim totusi de lucruri serioase, de alegerile pentru primarul general al Bucurestiului. E caraghios sa pui in sondaj Petre Roman, Costica Canacheu, Cristian Busoi si Ludovic Orban. Resursa umana a PNL se reduce numai la ei?”, a mai spus Paleologu, scrieEVZ.

Cine sunt adevaratii indezirabili din partide. A facut deliciul presei stirea potrivit careia un lider al Miscarii Populare (MP) Giurgiu, Marius Bogdan Cracea, a anuntat intr-o conferinta de presa ca isi cauta o iubita „atragatoare si inteligenta”. Remarcabil este insa faptul ca omul a fost exclus rapid din MP, intentia fiind anuntata live, in timp ce impricinatul oferea detalii unui post de televiziune, si pusa in practica la Consiliul National al partidului de sambata. O decizie rapida si extrem de dura, intr-o grupare de politicieni care evita sa isi sanctioneze colegii. Barbatii politici reformisti de la MP s-au dovedit extrem de galanti in momentul in care, acum un an de zile, DNA a inceput urmarirea penala fata de Elena Udrea pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani (in forma dobandirii/utilizarii de bunuri cunoscand ca provin din infractiuni) si fals in declaratii de avere. Liderii formatiunii nu au prefigurat nicio decizie si au lasat-o pe Elena Udrea sa anunte ca se autosuspenda din partid. Cu alte cuvinte, Elena Udrea poate reveni oricand in partid, in timp ce nefericitul personaj din Giurgiu, nu. De altfel, si pentru reformistul numarul unu al PMP, Traian Basescu, subiectul ramane deschis. Subiectul Udrea, bineinteles. „Pe Elena Udrea, asa cum o cunosc eu, e foarte greu sa o acuz de lipsa de loialitate sau bun-simt. Nu cred ca se va ajunge la un moment in care sa ma dezic public de ea”, ne-a anuntat, recent, fostul presedinte, anuntaRomania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro