Adam Craciunescu a demisionat de la conducerea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva
Adam Craciunescu a declarat joi, pentru Mediafax, ca a demisionat de la conducerea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva si ca a anuntat Consiliul de Administratie ca renunta la mandat din 21 martie, din motive personale.
Directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu, a precizat ca avea mandat pana in 2017, dar ca a decis sa-l incheie mai devreme din motive personale, precizand ca este vorba si de varsta, dar si de „incarcatura” din ultima perioada.
Adam Craciunescu si-a depus mandatul de director general in sedinta de joi a Consiliului de Administratie al regiei.
Potrivit legislatiei in vigoare, in termen de 60 de zile urmeaza sa fie declansate proceduri pentru desemnarea unui nou director general.
Miercuri, Adam Craciunescu a fost revocat din functia de membru in Consiliul de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, Ministerul Mediului precizand ca o decizie privind demiterea acestuia de la conducerea Romsilva poate fi luata doar de catre Consiliul de Administratie.
Ordinul de revocare a lui Craciunescu din calitatea de membru in Consiliul de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor a fost semnat de catre ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer.
Adam Craciunescu este din mai 2012 director general al Romsilva si din ianuarie 2014 era membru in Consiliul de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor.
Presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), Nicolae Tucunel, a declarat, miercuri, ca Regia Nationala a Padurilor Romsilva „omoara” industria mobilei din Romania, dupa ce a decis majorarea cu pana la 300% a pretului masei lemnoase.
„Decizia pe care a dat-o directorul general Romsilva (n.r. – Adam Craciunescu) , prin care a stabilit niste preturi de referinta si care inlocuieste o decizie din 2010, a adus niste preturi mai mari cu 300%. In toata lumea, preturile la materiile prime scad, la petrol, la gaze, la metal, bursele lemnului scad, iar noi venim si omoram o industrie, punand niste preturi in dusmanie”, a spus Tucunel, intr-o conferinta de presa.
Tucunel afirma ca Romsilva a decis ca si coaja copacilor sa fie vanduta la acelasi pret cu lemnul valorificat pentru prelucrare.
Adam Craciunescu este urmarit penal in dosarul retrocedarilor ilegale. Potrivit procurorilor de la DNA Brasov care instrumenteaza dosarul, prejudiciul creat Romsilva in aceasta cauza este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.
Anchetatorii sustin ca la 17 aprilie 2012, in urma unei intelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.
„Decizia judecatoreasca ar fi fost pronuntata in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, respectiv fara prezenta vreunui inscris nou care sa schimbe starea de fapt retinuta de instantele anterioare, fara a se efectua vreo expertiza in cauza, fara a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat in anul 1945. Astfel, a fost creat un prejudiciu, in sarcina RNP Romsilva, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)”, mai arata DNA.
Conform unor documente din, cele peste 43.000 de hectare de paduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare.