Sari direct la conținut

Aniversare la Universitatea din Bucuresti: 25 de ani de la infiintarea Facultatii de Geografie si 115 ani de invatamant geografic

HotNews.ro
Aniversare la Universitatea din Bucuresti: 25 de ani de la infiintarea 
Facultatii de Geografie si 115 ani de invatamant geografic

Un sfert de veac de la infiintarea Facultatii de Geografie si 115 ani de invatamant geografic la Universitatea din Bucuresti au fost aniversati în perioada 12-15 noiembrie 2015 la Cercul Militar Național unde s-a desfasurat conferinţa Environment at CrossrOads: SMART approaches for a sustainable future – ECOSMART.

Temele propuse în cadrul acestei conferinţe au fost extrem de generoase: Geomorfologie aplicată şi pedologie; Aplicaţii GIS şi teledetecție; Adaptarea la schimbările climatice; Provocări în managementul apei; Ştiinţele mediului; Cercetarea geodemografică; Planificarea teritorială durabilă; Urbanizarea şi coeziunea teritorială; Turismul – motor al dezvoltării durabile; Noi strategii în educaţie. Complementar, programul conferinţei s-au derulat două workshopuri, care au abordat teme de mare actualitate practică: Provocări în evaluarea serviciilor ecosistemice urbane (organizat cu sprijinul Society of Urban Ecology – preşedinte Jurgen Breuste şi prof. Cristian Ioja) şi Geografia sănătăţii – disparităţi spaţiale şi inechităţi în domeniul sănătăţii şi furnizării asistenţei medicale (prof. Liliana Dumitrache).

La lucrările conferinţei au participat peste 500 de participanți, cu 196 de lucrări (din care 52 de postere), autorii fiind reprezentanţi ai comunităţii academice (cadre didactice universitare, cercetători ştiinţifici, doctoranzi), practicieni în domeniul ştiinţelor mediului, geografiei, amenajării teritoriale şi urbanismului, sistemelor informaţionale geografice, turismului şi educaţiei, reprezentanţi ai ONG-urilor. Evenimentul s-a bucurat de un interes special din partea comunităţii academice internaţionale, care a fost reprezentată de participanţi din numeroase ţări europene, dar şi extra-europene (Germania, Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă, Austria, Franţa, Slovenia, China, Polonia, Georgia, Croaţia, Algeria, Slovacia, Elveţia, Marea Britanie, Italia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Turcia, Australia).

La conferinta au participat cu spatii expozitionale si o serie de firme importante in domeniul solutiilor geospațiale și aparaturii de mediu (ESRI Romania, Integraph Computers Services, Prosensor, Teamnet), care sunt printre cei mai importanți parteneri ai Facultății de Geografie, atât în procesul educațional, cât și în cele de cercetare științifică.

Conferinţa ECOSMART a fost transmisă online prin intermediul partenerilor externi EcoNat şi Wirtschaft, care au asigurat mediatizarea acesteia în spaţiul european şi în America de Sud.

”Semnalul clar pe care il dam si acum, este ca ne intereseaza sa participam la modernizarea societatii romanesti, ne intereseaza si am dovedit ca suntem capabili de performanta didactica si stiintifica, si ne intereseaza viitorul studentilor pe care ii pregatim, in aceeasi masura in care ne intereseaza si viitorul nostru”, a declarat profesorul Cristian Iojă, director al Departamentului Geografie Regională și Mediu, organizatorul acestui eveniment.

Conferinta ECOSMART a dovedit ca Facultatea de Geografie are nuclee de performanta didactica și științifică capabile sa pregateasca absolventi adaptati la cerintele unei societati in schimbare si sa produca cunostinte necesare fundamentarii unor decizii cheie pentru evolutia societății românești.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro