Sari direct la conținut

Un tribunal ucrainean ordonă bisericii susținute de Moscova să restituie proprietățile Lavrei Pecerska

HotNews.ro
Complexul Lavra Pecerska din Kiev, Foto: Jaysi, Dreamstime.com
Complexul Lavra Pecerska din Kiev, Foto: Jaysi, Dreamstime.com

Tribunalul Comercial din Kiev a ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP) să restituie proprietatea rezervației Lavra Pecerska (Lavra Peșterilor) din Kiev, a anunțat Ministerul Culturii, potrivit Kyiv Independent.

Bisericii susținute de Rusia i s-a cerut să restituie obiective și bunuri din secțiunea mănăstirii cunoscută sub numele de Lavra inferioară.

La 9 august, instanța a confirmat, de asemenea, decizia guvernului de a rezilia contractul de închiriere al UOC-MP pentru Lavra Inferioară.

Lavra Pecerska din Kiev, un important reper religios și cultural renumit pentru sistemele sale complexe de peșteri, este atât mănăstire, cât și muzeu. Ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, guvernul a luat măsuri pentru ca UOC-MP să nu mai controleze Lavra.

Biserica afiliată Moscovei a pierdut deja contractul de închiriere pe locul cunoscut sub numele de Lavra Superioară, atunci când acesta a expirat în ianuarie, iar statul a ales să nu îl reînnoiască.

Cu toate acestea, acordul bisericii privind utilizarea Lavrei Inferioare, semnat în timpul mandatului președintelui destituit Viktor Ianukovici, nu are specificată o dată de încheiere.

Ministerul Culturii a ordonat bisericii la 10 martie să părăsească în totalitate spațiile din Lavra Pecerska din Kiev.

În timp ce UOC-MP a contestat acest ordin, decizia instanței din 9 august confirmă evacuarea, iar ordinul de restituire a proprietății Lavra presează și mai mult filiala de la Moscova să cedeze controlul asupra locului.

Ministerul a apreciat decizia ca fiind una corectă.

Fondată în secolul al XI-lea şi clasată de UNESCO ca Patrimoniu Mondial, Lavra Peşterilor, care are vedere la Nipru, găzduieşte sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene supuse Patriarhiei Moscovei înainte de invazia rusă lansată în februarie 2022.

Această confesiune a anunţat în mai ruperea legăturilor sale cu Biserica Rusă al cărei patriarh, Kirill, a susţinut invazia. Dar guvernul ucrainean consideră că această Biserică rămâne de facto dependentă de Rusia.

Ignorând ordinul autorităţilor de plecare, călugării au refuzat până acum să plece. (foto: Jaysi, Dreamstime.com)

Citește și:

Urmărește ultimele evoluții din a 534-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro