Guvernul intentioneaza sa contracteze pana la 48 de milioane de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru proiecte de reducere a poluarii
Guvernul a aprobat, miercuri, printr-un Memorandum, inceperea negocierilor pentru contractarea unei finantari in valoare de pana la 48 de milioane de euro din partea Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). Fondurile ar urma sa fie destinate continuarii proiectelor de management integrat al reducerii poluarii cu nitrati, informeaza un comunicat al Guvernului.
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor desfasoara, in prezent, Proiectul privind Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti, finantat de BIRD cu un imprumut de 50 de milioane de euro si asistenta financiara nerambursabila de 5,5 milioane de dolari de la Fondul Global de Mediu. Acest proiect urmareste sustinerea Guvernului Romaniei in implementarea Directivei Nitrati, ce priveste reducerea poluarii cu nutrienti a resurselor de apa si sol ale Romaniei, incluzand Dunarea si Marea Neagra. Proiectul aflat in implementare acopera zonele declarate vulnerabile la poluarea cu nitrati in anul 2006 (aproximativ 252 de comune).
Costul total al noului proiect se ridica la aproape 50 de milioane de euro, din care suma de 48 de milioane va fi acoperita din imprumutul BIRD care face obiectul acestui Memorandum, diferenta urmand a fi suportata de beneficiarii finali. Implementarea este estimata la o perioada de 5 ani (2016-2020), ceea ce va permite si o distribuire uniforma a costului proiectului pe ani.
Noul proiect ar urma sa aiba 4 componente:
- Investitii la nivel de comuna – in cadrul acestei componente, fondurile vor putea fi accesate de catre comunitatile interesate, pe baze competitive si conform criteriilor de eligibilitate. Investitiile vor sustine reducerea poluarii cu compusi organici din surse agricole si reducerea impactului activitatilor agricole asupra schimbarilor climatice. Beneficiarii vor fi incurajati sa propuna solutii diverse, printr-o abordare flexibila menita sa stimuleze accesul la finantare si eficienta investitiilor.
- Intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.
- Constientizare publica, instruire si asistenta tehnica – prin aceasta componenta vor fi finantate campanii de constientizare si platforme de cunoastere la nivel comunal.
- Managementul proiectului.
Costurile imprumutului sunt cele standard BIRD, prezentand conditii avantajoase, iar maturitatea medie poate ajunge pana la 20 de ani de la data contractarii. In urma negocierilor, se va decide modalitatea acordarii sumei solicitate: fie printr-un nou imprumut, fie prin majorarea celui existent. Potrivit politicii BIRD, comisionul perceput initial este de 0,25% din suma imprumutului si un comision de angajament de 0,25% pe an aplicabil la suma netrasa, platibil semestrial, mai informeaza Guvernul.
Ministerul Mediului va fi desemnat ca agentie de implementare si va realiza acest proiect prin Unitatea de Management a Proiectului Bancii Mondiale, existenta deja in cadrul institutiei. Potrivit datelor oficiale, Romania nu a facut, pana la acest moment, obiectul niciuneia dintre cele 10 proceduri de infringement deschise impotriva unor state membre ale Uniunii Europene, fiind apreciat efortul depus de tara noastra pentru introducerea Directivei Nitrati.