Business Report: Venitul si cheltuielile pe membru de familie – evolutie si nuante. Cresterea de 5 procente a venitului – prin taierea diasporei din baza de calcul; Micile afaceri de care Fiscul n-are habar; Lectia de economie – Islanda impoziteaza cu 39% orice transfer bancar catre offshore-uri
Venitul si cheltuielile pe membru de familie – evolutie si nuante. Cresterea de 5 procente a venitului – prin taierea diasporei din baza de calcul Veniturile lunare ale unei familii romanesti au scazut intre anul 2013 si anul 2014 de la 2.559,1 lei la 2.500,7 lei, dar venitul pe membru de familie au crescut de la 895,9 lei/persoana la 937,7 lei pe persoana (+4,7%), potrivit rezultatelor Anchetei bugetelor de familie pe 2014, intreprinsa de Institutul National de Statistica. Explicatia consta in faptul ca pentru anul trecut a fost luata in calcul doar populatie rezidenta, ceea ce a redus numarul mediu al membrilor unei familii de la 2,87 persoane la 2,67 persoane. Cele circa sapte procente din populatie plecate in strainatate corespund cu cifra de aproximativ 1,5 milioane romani care au familia in tara dar au plecat in cautarea unui trai mai bun, plecare facilitata de libera circulatie a fortei de munca in interiorul UE, scrie Curs de Guvernare.
Tariful reglementat de transport gaze a crescut cu 43%, din 2009. Scumpirea s-a dus direct in facturi Tariful de transport al gazului prin conductele Transgaz a crescut, in perioada 1 septembrie 2009 – 31 august 2014, cu 43%, de la 7,98 lei/MWh la 11,40 lei/MWh, potrivit raportului ANRE pe 2014. Numai din cresterea aceasta de tarif, pretul final al gazului platit de populatie a crescut, din 2009, cu 4 -5%, dat fiind faptul ca transportul conteaza in proportie de circa 10% in factura la gaz, fara TVA. In ultimii cinci ani, pretul final al gazului pentru consumatorii casnici, fara TVA, a crescut, functie de furnizor, cu un procent situat intre 20 si 30%. Tariful mediu de transport al gazelor a crescut in patru etape, din 2009, cand era 7,98 lei/MWh. In 1 aprilie 2013, acesta a urcat la 9,54 lei/MWh, la 1 iulie 2013, la 11,20 lei/MWh, in 1 iulie 2013 si la 11,40 lei/MWh, in 1 august 2014. Pretul final platit pentru gazul livrat la noi acasa este de circa 110 lei/MWh, fara TVA, scrie Economica.net.
Micile afaceri de care Fiscul n-are habar Pentru multe familii din Romania, punerea pe roate a unei afaceri clandestine a fost singura modalitate de asigurare a unui trai decent. Iar obiceiul nu este deloc nou, ci a functionat si in plin regim comunist. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in Romania traiesc in prezent cam 19,9 milioane de persoane. Circa 4,8 milioane sunt salariati, undeva in jur de 200.000 sunt patroni, in timp ce circa 700.000 presteaza activitati independente (PFA, drepturi de proprietate intelectuala, avocati etc.). In total, cam 5,7 milioane de persoane care castiga oficial bani in schimbul muncii prestate. Spre comparatie, in 1990, cand Romania avea 23 de milioane de locuitori (mai mult cu 15% fata de prezent), numarul salariatilor si al liber intreprinzatorilor era de 8,3 milioane (plus 45% fata de cel de azi), informeaza Capital.
Sistemul bancar international nu este pregatit pentru cresterea dobanzilor Evolutia dobanzilor din ultimele luni a readus in atentie ingrijorarile privind gradul de capitalizare al sistemului bancar international. Fata de perioada premergatoare declansarii crizei financiare globale, efectele negative ale cresterii dobanzilor se vor manifesta intr-un mediu financiar mult mai extins si pe fondul cresterii gradului de indatorare. Unul dintre cele mai vulnerabile puncte il reprezinta legatura complexa dintre sistemul bancar si sistemul bancar din umbra (n.a. alcatuit din fonduri de hedging, fonduri de investitii si alte activitati de intermediere financiara, care nu sunt supuse supravegherii autoritatilor), in conditiile existentei unui grad ridicat de leverage, informeaza Bursa.ro.
CNADNR demareaza programul „Ancheta de circulatie origine – destinatie” Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va demara campania „Ancheta de circulatie origine – destinatie”. Studiul va fi organizat in zilele de 10, 17, 24 iunie si 19 august 2015. Acest studiu va constitui baza de date statistice pentru determinarea curentilor de trafic in scopul orientarii investitiilor, alocarea bugetelor si ajustarea strategiilor de dezvoltare.Actiunea va avea loc in puncte determinate prin metode statistice. In aceste puncte vor exista echipe de recenzori si agenti de circulatie care vor invita conducatorii auto sa raspunda unui set de intrebari, scrie Auto-Bild.ro.
Lectia de economie – Islanda impoziteaza cu 39% orice transfer bancar catre offshore-uri Ministrul de Finante al Islandei a anuntat miercuri o noua masura radicala in plan intern: orice companie care doreste sa isi transfere fonduri in strainatate este libera sa actioneze in acest sens, numai ca transferul de bani catre paradisuri fiscale este impozitat automat cu 39%. Islanda, comenteaza publicatia britannica The Independent, alege o noua masura radicala, pentru a combate fluxul de bani care se indreapta spre paradisurile fiscale, asa cum a procedat si in urma cu 6 ani, cand a decis sa nu protejeze de faliment nicio institutie financiara aflata in dificultate, scrie Curs de Guvernare.
Ce afaceri au avut anul trecut firmele detinute de irlandezii de la CRH, cei care cumpara fabricile Lafarge din Romania Lista cu fabrici scoase la vanzare de Lafarge si Holcim, active de care trebuiau sa scape pentru a putea fuziona, a starnit interesul mai multor investitori: rusi, turci sau fonduri de investitii.Totusi, castigatorul este producatorul irlandez CRH, care va plati 6,5 miliarde de euro pe intreg pachetul de fabrici. Din Romania au fost scoase la vanzare fabricile detinute de Lafarge, care anul trecut a realizat o cifra de afaceri de 155,6 milioane de euro, in usoara crestere fata de rezultate inregistrate in 2013. Spre comparatie, afacerile Holcim Romania au fost anul trecut de aproape 220 de milioane de euro, iar cele ale Carpatcement au fost de aproape 172 milioane de euro, informeaza Economica.net.