Adrian Nastase, despre retragerea vizei de SUA: Americanii nu au fosti prieteni, ei au numai actuali prieteni. Ti-ai terminat mandatul, nu mai esti util, pa!
Fostul premier Adrian Nastase s-a declarat, joi, „mirat” de motivul pentru care i-a fost retrasa viza de intrare in SUA, in aprilie 2012, precizand ca, dupa condamnarea pe fond „in legatura cu pixurile din campania electorala” si inainte ca respectiva condamnare sa devina definitiva, a primit o scrisoare de la consulul american, scrie Agerpres.
„Informatia am dat-o eu, nu a aparut in presa. Eu am dat scrisoarea, ca sa fie foarte clar. Lucrurile sunt foarte simple, in opinia mea. Ambasada americana la Bucuresti are niste consilieri romani anticoruptie, de genul Laura Stefan si altii legati de Monica Macovei, si altii. (…) Inainte ca acea condamnare sa fie definitiva, am primit acea scrisoare de la consulul american. M-am mirat, va spun foarte sincer, pentru ca nu mi-am imaginat ca aceasta chestiune a pixurilor din campania electorala din Romania poate sa fie o chestiune atat de importanta in Statele Unite, cu atat mai mult cu relatia mea cu administratia americana in legatura cu conflictele din Irak de-a lungul anilor, colaborarea in legatura cu intrarea in NATO, si altele, consideram ca sunt chestiuni destul de importante. Am invatat insa cateva lucruri si am scris intr-o carte, care a fost mentionata mai deveme, „Lumea, americanii si noi”, americanii si administratia americana nu au „fosti prieteni”, ei au numai „actuali prieteni”. Ti-ai terminat mandatul, nu mai esti util, pa ! Deci, asta este mesajul care a aparut din acea scrisoare. Nu stiu, se temeau americanii ca voi merge si voi organiza actiuni teroriste acolo”, a aratat Nastase.
Adrian Nastase, care si-a lansat joi, la Bookfest, volumul „Presa de la A la N”, s-a declarat surprins de faptul ca Departamentul de Stat a acceptat aceasta chestiune, „care avea valoare simbolica”.
„Nici nu aveam de gand sa merg in Statele Unite, si aveam si alte probleme. In plus, felul in care este redactata declaratia agentului secretarului de stat care a participat la acea audiere mi se pare foarte ciudata. Americanii din Statele Unite decid pe suspiciuni de coruptie din Romania, din Bulgaria, din Ungaria, cine sa calatoreasca si unde. Mi se pare foarte ciudat pentru ca, pe de o parte, eu credeam, pentru anumite acuzatii de coruptie, esti acuzat in propria ta tara si, eventual, condamnat. Dar, pe suspiciuni de coruptie sa gandeasca cineva din administratia americana ca nu te poti deplasa, e destul de ciudat (…)”, a sustinut fostul premier.
Nastase a mai aratat ca discutia pe acest subiect ar trebui purtata la nivelul administratiei, al ministerelor de externe.
„Ei spun: noi discutam direct cu cetatenii respectivi, informam Ministerul de Externe, le spunem lor ca nu mai au viza. Nu. Discutia trebuie sa fie intre cele doua administratii, pentru ca ele vizeaza aceste restrictii unor cetateni din alt stat si, atunci, chestiunea ca atare, reglementarea, trebuie sa fie intre cele doua ministere de externe si pentru a se regla anumite lucruri. Ministerul de Externe din Romania, spre exemplu, va refuza viza pentru anumiti cetateni americani, care sunt, eventual, in procese in SUA, nu stiu, poate ca reciprocitatea ar insemna asa ceva. Si iata cum cateva cuvinte aruncate la intamplare, unele masuri luate absolut stupid de catre niste functionari aflati sub influenta unor cetateni romani, care lucreaza pentru ambasada americana, si care sunt extrem de subiectivi, si care tineau de zona lui Traian Basescu intr-o anumita perioada, acum nu mai stiu cu cine tin, creeaza astfel de probleme”, a mentionat fostul premier.
Un oficial american de rang inalt a declarat marti, in timpul audierilor din subcomisia pentru afaceri europene si Eurasia din cadrul comisiei de afaceri externe a Camerei Reprezentantilor, ca fosti si actuali oficiali guvernamentali romani si bulgari au primit interdictie de calatorie in Statele Unite din cauza coruptiei, dar pe un temei legal diferit decat in cazul functionarilor maghiari din Ungaia.
Hoyt Yee este adjunctul asistentului secretarului de stat american. Audierea a avut ca subiect viitorul relatiilor americano-maghiare iar intrebarea a fost adresata de catre Dana Rohrabakherner, care este presedintele republican al subcomisiei.
Aceasta a formulat intrebarea catre Departamentul de Stat daca nu aplica Ungariei un standard diferit in comparatie cu Romania si cu Bulgaria. Diplomatul american a negat faptul ca SUA ar trata in mod diferit Ungaria in comparatie cu alte state. Yee nu a dezvaluit identitatea functionarilor romani si bulgari care au interdictie de calatorie in SUA aratand ca, la fel ca in cazul Ungariei, legea nu ii ofera posibilitatea sa dezvaluie identitatea acestora.
Reamintim ca seful Fiscului din Ungaria se afla pe lista celor sase responsabili de la Budapesta care au primit interdictie de a intra in Statele Unite. Ildiko Vida a respins insa orice acuzatie de coruptie, si a spus intr-un interviu pentru presa maghiara in luna decembrie 2014 ca pe lista SUA se afla si alte persoane din institutia pe care o conduce, fara a dezvalui numele acestora.