Sari direct la conținut

Romsilva il ataca pe seful Consiliului Concurentei: Totala ignoranta, ofensiva fara discernamant la adresa noastra

HotNews.ro

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva poate recolta anual 12,8 milioane mc masa lemnoasa din padurile pe care le administreaza, dar recolteaza maxim 73% din aceasta cantitate, iar lemul se vinde doar in urma unor licitatii, potrivit unui comunicat al Regiei. Reactia vine dupa ca presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat in urma cu cateva zile ca Romsilva vinde lemn fara licitatie sau la licitatii cu un singur cumparator.

„In ultimele zile asistam la o ofensiva, fara precedent, la adresa Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, aproape in totalitate, fara nici un fel de discernamant, intr-o atmosfera ingrijoratoare, de necunoastere a legislatiei in domeniu sau de ignorare cu buna stiinta a acesteia si in contextul unor eforturi disperate, inclusiv din partea unor institutii ale statului, de a transforma, cu orice pret, ROMSILVA in tap ispasitor. Cea mai elocventa mostra, in sensul celor de mai sus, o reprezinta afirmatiile hazardate (ca sa nu le numim altfel), ale presedintelui Consiliului Concurentei, domnul Bogdan Chiritoiu care a afirmat, intr-o totala ignoranta, pe mai multe posturi de televiziune, preluate de agentiile de stiri, ca Romsilva vinde masa lemnoasa fara a organiza licitatii”, se arata in comunicatul Romsilva.

„Din padurile proprietate publica a statului, administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, legea permite recoltarea unui volum maxim anual de 12,8 milioane mc masa lemnoasa. Fata de acest volum, in anul 2014, s-au recoltat 9,1 milioane mc (cu 3,7 milioane mc mai putin fata de volumul admis de lege), iar pentru anul 2015, regia are un program de recoltare a masei lemnoase de 9,4 milioane mc. Deci, ceea ce trebuie retinut este faptul ca, regia recolteaza anual 71% – 73% din posibilitatea anuala a padurilor statului, ceea ce va determina acumularea de masa lemnoasa si cresterea posibilitatii padurilor in viitor. Valorificarea, de catre unitatile Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, a masei lemnoase pe picior si fasonate se face prin licitatii, in conformitate cu prevederile Regulamentului de vanzare, aprobat prin Ordinul ministrului mediului si padurilor nr. 1898/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. Numai masa lemnoasa nevalorificata prin licitatii se poate vinde, ulterior, prin negociere, pentru a se evita deprecierea lemnului, cu impact economic negativ”, se arata in comunicatul Romsilva.

Reprezentantii regiei mai spun ca indiferent de modalitatea de vanzare a masei lemnoase pe picior, preturile de vanzare nu pot fi mai mici decat nivelul stabilit prin decizia directorului general al Regiei Nationale a Padurilor ¬ Romsilva, nivel care acopera cheltuielile necesare pentru regenerarea si gospodarirea durabila a padurilor.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, luni, ca atunci cand statul vinde ceva ar trebui sa fie organizate licitatii obligatorii, astfel incat sa nu piarda bani, considerand „straniu” faptul ca Romsilva vinde lemn fara licitatie sau la licitatii cu un singur cumparator.

„Avem o problema de principiu, faptul ca Romsilva e si agent economic si are si atributii de autoritate publica, ceea ce creeaza o anumita tensiune, un conflict intre cele doua obiective. E straniu cum se comercializeaza lemnul si am fost surprinsi cum se poate vinde fara licitatie. Statul cumpara, si avem o legislatie privind achizitiile publice, care spune ca nu se poate cumpara fara licitatie, dar cand statul vinde ceva, nu avem o legislatie. Logic ar fi sa fie acelasi principiu, sa fie licitatie pentru ca statul sa nu piarda bani, sa nu vanda prea ieftin. Ne-a surprins ca se poate vinde lemnul fara licitatie, prin contract direct, si vedem si licitatii cand exista un singur cumparator, ceea ce este straniu”, a spus Chiritoiu citat de Mediafax.

Intrebat daca ar trebui organizate licitatii obligatorii in momentul in care Romsilva vinde lemn, Chiritoiu a raspuns afirmativ.

„Cand firma statului vinde lemn, este obligata sa faca licitatie ca sa ne asiguram ca se obtine cel mai bun pret posibil pentru proprietarul ei, statul. Sunt unele licitatii in care se prezinta un singur participant si asta te face sa te intrebi de ce se intampla asa ceva. E un lucru pe care nu il intelegem complet, putem sa suspectam anumite cauze si merita sa fie analizate”, a mai spus presedintele Consiliului Concurentei, potrivit ZF.ro.

Bogdan Chiritoiu a subliniat ca institutia pe care o conduce pregateste o analiza asupra pietei lemnului care va fi facuta publica in perioada urmatoare.

Romsilva este condusa de Adam Craciunescu, a fost trimis in judecata in dosarul retrocedarilor ilegale, alaturi de Viorel Hrebenciuc, deputatul PSD Ioan Adam si Tudor Chiuariu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro