Ingrijorari in Parlamentul European privind intensificarea presiunilor Rusiei asupra Romaniei, Poloniei si Statelor Baltice
Parlamentul European este ingrijorat de presiunea intensificata a Rusiei asupra Romaniei, Poloniei si Statelor Baltice, se arata intr-un proiect de rezolutie aprobat de Comisia pentru afaceri externe a PE.
„Membrii Parlamentului European sunt igrijorati de presiunea intensificata a Rusiei asupra granitei de est a Uniunii Europene, inclusiv asupra Romaniei, Poloniei si Statelor Baltice„, se arata in raportul Comisiei AFET a PE.
„Modificarile din peisajul de securitate al Marii Negre necesita noi raspunsuri de securitate„, mai afirma europarlamentarii Comisiei de politica externa.
Europarlametarii subliniaza ca „Uniunea Europeana trebuie sa coopereze cu NATO si cu Statele Unite pentru a asigura securitatea in regiune„.
Europarlamentarul roman Ioan Mircea Pascu (PSD/S&D) este raportorul Parlamentului European pentru aceasta rezolutie nelegislativa.
„Mai intai avem de a face cu anexarea ilegala a teritoriului altor state, ceea ce este o provocare la adresa ordinii internationale existente, a drepotului international si a sistemului de securitate in Europa, dupa sfarsitul Razboiului Rece si nu numai – dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial”, a spus fostul ministru roman al Apararii.
El a mai atras atentia ca anexarea Crimeii de catre Rusia a determinat o schimbare semnificativa in peisajul strategic din bazinul Marii Negre si din zona adiacenta.
Potrivit acestuia, Rusia, prin ocuparea intregii peninsule, a dobandit o foarte importanta platforma de lansare atat catre vest (Transnistria si gurile Dunarii), catre Balcani, cat si catre sud (regiunea estica a Mediteranei), unde Rusia si-a stabilit un grup operativ naval permanent.
Vicepresedintele Parlamentului Eurpean a mai avertizat ca anexarea ilegala a Crimeii ofera Rusiei un „Kaliningrad de sud” – un alt avanpost in vecinatatea imediata a NATO, de aceasta data pe mare.
Proiectul de rezolutie adoptat de Comisia de afaceri externe va fi supus votului plenului Prlamentului Eurpean, in iunie.