Sari direct la conținut

Business report: Fiscul alunga investitorii: Birocratii decid cine are voie sa deschida afaceri; Romania si convergenta reala: de la PIB-ul pe locuitor la consumul individual si aderarea la euro; Furnizorii de energie electrica isi dau rau-platnicii pe mana recuperatorilor

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Fiscul alungă investitorii: Birocraţii decid cine are voie să deschidă afaceri în România. Investiţii noi şi tranzacţii au fost blocate de ANAF. Afaceri sistate de criză şi repornite acum sunt îngheţate de o legislaţie arbitrară: noua procedură privind codul de TVA. Din cauza birocraţiei excesive care le dă funcţionarilor puterea de a evalua intenţia şi capacitatea companiilor de a avea activitate, sume mari care ar putea intra în economie riscă să fie pierdute. Explicatia in Capital.

România și convergența reală: de la PIB-ul pe locuitor la consumul individual efectiv și aderarea la euro. România a ajuns la 57% din nivelul de trai mediu al UE 28, în varianta consumului individual efectiv (AIC), potrivit datelor, valabile la nivelul anului 2013, comunicate de Eurostat. În varianta clasică de urmărire a nivelului de trai, care măsoară PIB pe locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard, ne-am situat la 55%. O analiza Curs de guvernare.

Furnizorii de energie electrică îşi dau rău-platnicii pe mâna recuperatorilor mai degrabă decât să le taie curentul. Decizia de a lăsa pe mâna recuperatorului debitele restante înregistrate de funrizorul de curent se face tot din motive de costuri. Pur şi simplu, funrizorul vrea, dacă poate, să nu cheltuie nimic cu deconectarea şi preavizările rău-platnicilor. Discursul oficial este însă că se gândesc la client, ca acesta, după ce că are debite considerabile de achitat, să mai plătească şi deconectarea, plus reconectarea ulterioară, anunta Economica.net.

Dărnicia s-a născut la stat. Ce dividende dau companiile publice din energie. Foamea de bani pentru buget se transmite şi la companiile de stat. Acestea au anunţat acordarea unor dividende spectaculoase, care distribuie între 50% şi 85% din profitul net pe 2014, în condiţiile în care Petrom îşi răsplăteşte acţionarii cu o sumă care reprezintă doar 30% din câştigul net. Companiile energetice de stat au anunţat acordarea de dividende spectaculoase acţionarilor, unele ajungând să repartizeze chiar şi 85% din profitul net realizat în 2014, scrie Adevarul.

Marfa românească, în pericol: Produsele polonezilor invadează supermarketurile! Importurile de produse alimentare din Polonia au crescut puternic în ultimii ani. Iar mâncarea „Made in România” nu poate câștiga lupta cu aceste mărfuri mai ieftine și cel puțin la fel de bune. Fie că te duci la Mega Image, Carrefour sau Kaufland, cele mai ieftine mere sunt, fără excepție, cele aduse din Polonia, care se vând la circa 2,5 lei/kg. De asemenea, produsele lactate poloneze au invadat piața autohtonă, ca și carnea, mezelurile și preparatele din legume și fructe, noteaza EVZ.

Care cred brokerii că sunt cele mai subevaluate acţiuni de la Bursă. Câteva dintre acţiunile foarte lichide de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt încă prea puţin preţuite şi au mare potenţial de creştere. Există şi acţiuni mai puţin căutate care pot face surprize, dar sunt cu atât mai riscante cu cât se găsesc mai greu de cumpărat şi se vând greu la nevoie. Economica.net a consultat patru profesionişti din piaţă şi fiecare a venit cu propriul Top 3.

BNR, pregătită să lupte cu inflația, deși deflația bate la ușă. Reducerea TVA va avea ca efect scăderea ratei inflației pe termen scurt, însă prețurile de consum ar putea să crească de anul viitor. Potrivit viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, Banca Centrală va adopta „o politică de aşteptare şi de ancorare a inflaţiei”. Executivul intenționează să reducă TVA din luna iunie. Prim-ministrul a anunțat că, săptămâna viitoare Guvernul va dispune de toate datele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scăderea TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%. Continuarea in Romania libera.

Cate firme înființate de studenți sunt în România. Numărul firmelor înfiinţate de studenţi conform prevederilor HG nr. 166/2003 era de 19.294 la finele lunii februarie, în creştere cu 1,89% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Din total, până la finele lunii februarie erau în funcţiune 12.673 de firme, scrie EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro