Șeful de la Imigrări Ialomița a recunoscut că a luat șpagă peste 20.000 de euro, pentru a urgenta actele de angajare pentru muncitori străini
Şeful Biroului pentru Imigrări al Judeţului Ialomiţa, comisarul şef de poliţie Rareş-Gabriel Bulimej, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, într-un dosar în care este acuzat că a luat mită pentru a urgenta soluţionarea unor cereri de angajare pentru cetăţeni străini veniţi din afara UE, anunță marți DNA, într-un comunicat.
Bulimej se află în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale).
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reținut că, în perioada 2023 – 2024, Rareş-Gabriel Bulimej, în calitate de şef al Biroului pentru Imigrări al Judeţului Ialomiţa, a acceptat de la Bogdan Niţă, agent de poliţie în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti, „promisiunea primirii unor sume de bani, în schimbul urgentării unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv ale mai multor programări ale cererilor de depunere a avizelor de muncă / angajare pentru cetăţenii străini din ţările din afara spaţiului Uniunii Europene şi, implicit, al urgentării soluţionării acestor cereri şi pentru eliberarea în mod preferenţial a acestor avize pe numele şi pe seama mai multor societăţi comerciale”.
Astfel, în perioada menţionată, Bulimej e acuzat că a primit o mită de 7.000 de euro şi 1.281 de lei (reprezentând contravaloarea reparaţiei unui autoturism) de la Bogdan Niță, pentru a urgenta soluţionarea a 38 de cereri de angajare pentru cetăţeni străini, în numele şi pe seama a trei societăţi comerciale.
Totodată, la 3 octombrie, Rareş-Gabriel Bulimej a acceptat o mită de 12.000 de euro de la Bogdan Niţă, pentru a urgenta soluţionarea a 50 de dosare privind solicitarea eliberării avizelor de muncă pentru străini şi „pentru eliberarea într-un termen rapid şi în mod preferenţial a acestor avize”, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, spun procurorii.
Pentru recuperarea prejudiciului, autoritățile au pus sechestru pe un imobil ce aparține lui Bulimej, până la concurența sumelor de 7.000 de euro și 1.281 de lei, ce vor fi supuse confiscării speciale.
Potrivit DNA, în prezența avocatului, Bulimej a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei și acceptă condamnarea la 3 ani de închisoare cu suspendare.
De asemenea, el a fost de acord cu interdicția drepturilor de a fi ales „în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, respectiv aceea de polițist și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, potrivit DNA.
Dosarul penal privindu-l pe Bulimej împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Brăila cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.