Riscurile legate de consumul de paracetamol pe termen lung, subestimat – cercetatori britanici
Un studiu a pus in evidenta, marti, riscurile legate de consumul de paracetamol pe termen lung si in doze mari, in special in plan cardio-vascular si renal, riscuri care sunt subestimate in prezent, scrie AFP.
Cel mai vandut medicament anti-durere in lume, in cea mai mare parte fara reteta, paracetamolul este recomandat in numeroase patologii.
Este considerat in general mai putin periculos decat anti-inflamatoarele nesteroidiene (AINS) sau opiaceele, prescrise si ele pentru a calma durerea.
Dar, in conditiile in care era deja cunoscuta toxicitatea paracetamolului pentru ficat, in caz de abuz, cercetatorii britanici au analizat consecintele unui consum regulat si pe termen lung al acestui medicament, intr-un studiu publicat de revista britanica Annals of The Rheumatic Diseases a grupului British Medical Journal (BMJ).
Bazandu-se pe opt studii existente, ei au aratat o rata de mortalitate crescuta care poate ajunge pana la 63% la pacientii care consuma de maniera repetata doze importante de paracetamol (3 g pe zi).
Consumul regulat de paracetamol creste si riscul de boli cardiovasculare, putand ajunge pana la 68% in cazul unui consum de peste 15 comprimate pe saptamana.
Riscul de a dezvolta problema gastro-intestinale si renale creste de asemenea in cazul unui consum regulat.
Pentru problemele renale, riscul ar fi de doua ori mai mare in cazul unui consum cumulat de peste 500g de paracetamol in cursul vietii.
Paracetamolul este vandut in general sub forma de doze de 500 mg sau 1000 mg.
Cercetatorii condusi de Pr Philip Conaghan, de la spitalul britanic Leeds, admit ca riscurile evocate raman slabe, per total, dar apreciaza ca studiul lor arata „ca adevaratul risc al paracetamolului este mai mare decat ceea ce crede in prezent comunitatea medicala”.