Comisia Europeana, intrebata despre Vosganian: Vom continua sa monitorizam situatia in cadrul MCV
Comisia Europeana va continua sa monitorizeze, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie, cazurile in care Legislativul Romaniei refuza sa ridice imunitatea unor ministri-parlamentari pe care procurorii vor sa-i urmareasca penal, a declarat, joi, un oficial de la Bruxelles, intrebat de HotNews despre decizia Senatului de a se opune urmaririi penale a senatorului liberal Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei.
Reprezentantul Comisiei a explicat ca nu comenteaza cazuri individuale. „Pozitia Comisiei a fost trasata in Raportul MCV foarte recent, si nu si-a schimbat-o. Vom continua, desigur, sa monitorizam situatia si sa discutam cu partenerii romani de-a lungul intregului an”, a adaugat oficialul din Comisia Europeana, pentru HotNews.ro.
Parlamentul a ramas cea mai criticata institutie romaneasca si in raportul MCV adoptat de Comisia Europeana pe 28 ianuarie 2015.
Blocarea unor anchete penale impotriva anumitor parlamentari, promovarea de legi care aduc atingere luptei anticoruptie, tergiversarea adoptarii unor acte normative care sa ajute justitia – acestea sunt principalele acuzatii la adresa Parlamentului, vizand activitatea pe anul 2014.
„In cea mai mare parte a anului 2014, incercarile DNA de a convinge Parlamentul sa ridice imunitatea unor parlamentari pentru a permite initierea de anchete si aplicarea masurilor de detentie preventiva nu au dat niciun rezultat. Raspunsul Parlamentului la solicitarile DNA pare arbitrar si lipsit de criterii obiective”, se arata in Raportul MCV.
Senatorul PNL Varujan Vosganian a scapat de urmarirea penala dupa ce senatorii au votat joi impotriva cererii depuse de DIICOT. Vosganian a tinut un discurs in fata colegilor sai senatori prin care le cerea sa nu aprobe cererea procurorilor. La finalul discursului, Vosganian si-a sters cateva lacrimi.
Astfel, din cei 168 de senatori au fost prezenti 132. 56 de senatori au votat pentru inceperea urmaririi penale, 71 au votat contra, 5 s-au anulat. Ca urmare a votului, Senatul a respins hotararea privind cererea de urmarire penala.
Dupa ce a fost anuntat rezultatul oficial al votului, Vosganian a declarat de la tribuna Senatului: „Votul reprezinta o victorie a democratiei si a demnitatii Parlamentului Romaniei, precum si o sansa de a aseza puterile statului pe echilibrul pe care il dorim cu totii”.
Reamintim ca procurorul general Tiberiu Nitu a trimis Senatului cererea DIICOT de incuviintare a inceperii urmaririi penale fata de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in dosarul Romgaz.
Vosganian este acuzat de procurori ca a fortat Romgaz sa vanda gaze la preturile subevaluate pentru firmele producatoare de ingrasaminte chimice ale omului de afaceri Ioan Niculae.