Sari direct la conținut

Ce impact au restricțiile de călătorie impuse de Rusia asupra diplomaților britanici?

HotNews.ro
Sir Anthony Russell Brenton, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia
Sir Anthony Russell Brenton, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

La începutul zilei de astăzi, Rusia a anunțat că va impune restricții de călătorie pentru diplomații britanici. Aceștia trebuie acum să anunțe cu cinci zile înainte de a călători la mai mult de 120, conform acestor reguli, despre care Moscova a spus că au fost introduse ca represalii la „acțiuni ostile” ale regatului britanic, potrivit Sky News.

Însărcinatul cu afaceri al Marii Britanii în Rusia a fost chemat la Ministerul rus de Externe pentru a fi tras la răspundere pentru ceea ce Moscova susține că este sprijin pentru „acțiunile teroriste” ale Ucrainei și pentru obstrucționarea diplomației ruse în Marea Britanie.

„De asemenea, partea britanică a fost informată cu privire la decizia de a introduce o procedură de notificare pentru deplasarea angajaților misiunilor diplomatice britanice pe teritoriul Rusiei, „ca răspuns la acțiunile ostile ale Londrei”, a transmis Ministerul rus de Externe, conform Reuters.

Diplomații britanici, cu excepția ambasadorului și a altor trei diplomați de rang înalt, vor fi obligați să trimită notificări cu privire la orice plan de călătorie dincolo de „zona de liberă circulație” de 120 de kilometri cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte.

„Un astfel de document ar trebui să conțină informații despre momentul, scopul, tipul călătoriei, contactele de afaceri planificate, persoanele însoțitoare, tipul de transport, locurile de vizită și cazare, precum și traseul călătoriei”, a mai transmis Moscova.

Dar ce impact vor avea aceste restricții?

Fostul ambasador britanic în Rusia, Sir Anthony Russell Brenton, a declarat pentru Sky News că viața este deja „destul de grea” pentru diplomații care locuiesc la Moscova.

„A putea ieși din acel loc este una dintre puținele atracții care au mai rămas, așa că a avea și acest lucru afectat pe lângă toate celelalte este doar un alt impediment și o iritare în plus”, a spus el.

„Nu cred că într-adevăr scopul este de a face viața dificilă pentru diplomații britanici… scopul este de a transmite un mesaj că ne văd ca fiind unul dintre cei foarte duri din partea occidentală”, spune Brenton.

Apelul MI6

El a explicat că Rusia a acuzat Marea Britanie că este implicată în bombardarea unui pod din Crimeea și este „frapant” că regulile au venit după ce MI6 i-a încurajat pe ruși să spioneze pentru Marea Britanie.

Şeful MI6, serviciul de spionaj extern al Marii Britanii, a declarat miercuri că revolta de luna trecută a mercenarilor ruşi a arătat că există „fracturi adânci” în jurul Kremlinului şi i-a invitat pe ruşii înspăimântaţi de războiul din Ucraina să vină să spioneze pentru Marea Britanie, recunoscând, pe de altă parte, că inteligenţa artificială nu poate înlocui munca spionilor, relatează presa internaţională.

În doar al doilea său discurs public de când a devenit şef al MI6, în 2020, Richard Moore a spus că par să existe puţine perspective ca Rusia să-şi recapete forţa de atac în Ucraina.

A vorbi public despre spionaj este o noutate pentru serviciile de informaţii din Marea Britanie. Guvernul de la Londra a refuzat chiar să confirme existenţa MI6 până în 1992, iar discursurile publice ale liderilor săi sunt rare. Singurul alt discurs public al lui Moore de când a devenit şef al MI6 a fost acum aproape trei ani.

Sir Tony Brenton a adăugat că speră că Ministerul britanic de Externe va „răspunde ferm” la aceste reguli și va impune restricții similare pentru diplomații ruși staționați aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro