FOTOGALERIE Gascanul Decebal, monitorizat satelitar de Societatea Ornitologica din Romania, a ajuns in Siberia dupa o calatorie de circa 9.000 km
Dupa 8.922 de kilometri parcursi in 95 de zile, Decebal, gasca cu gat rosu monitorizata satelitar de specialistii SOR, a ajuns la locurile de cuibarit din Peninsula Taymyr, Siberia. Calatoria a inceput in luna martie, in Bulgaria si s-a incheiat in cel mai nordic colt al Eurasiei. Gasca cu gat rosu este cea mai periclitata specie de gasca salbatica din lume, iar informatiile stranse in cadrul acestui proiect ajuta la salvarea speciei.
Migratia a inceput pe data de 12 martie 2014, cand pasarea a zburat peste Marea Neagra, de pe lacul Durankulak din Bulgaria, pana in Peninsula Crimeea. Au urmat apoi zile de odihna si hrana combinate cu salturi de cate 1000 sau 1200 de kilmetri prin Rusia, Kazahstan si din nou Rusia, in apropiere de Cercul Arctic. Ultima oprire pentru Decebal a fost in Delta Raului Ob, pe 5 iunie, iar finalul migratiei a avut loc in apropierea Lacului Kuchumka, pe raul Pyasina. Aici, gastele cu gat rosu cuibaresc in apropiere de bufnitele de zapada sau de soimi calatori. Aceste specii sunt protectori acerbi ai propriilor cuiburi, iar puii de gaste sunt si ei protejati de alti pradatori.
Al doilea exemplar de gasca cu gat rosu monitorizat satelitar de SOR, Darko, se pare ca a muri. „Transmitatorul montat pe pasare inca emite de la granita dintre Rusia si Kazahstan, dar datele transmise nu sunt precise, ceea ce poate indica faptul ca pasarea fie este ranita grav, fie a murit”, spun specialistii de la Societatea Ornitologica Romana.
Decebal si Darko sunt doi masculi de gasca cu gat rosu (Branta ruficollis), echipati cu transmitatoare satelitare cu baterie solara de tip Argos Solar, in greutate de 18 grame. Pasarile au fost capturate pe 12 februarie 2014 in apropierea lacului Durankulak din Bulgaria si au fost echipate cu transmitatoare satelitare furnizate de Societatea Ornitologica Romana, intr-o actiune din proiectul LIFE „Safe Ground for Redbreasts”.
Potrivit specialistilor de la SOR, ccopul acestor transmitatoare este sa asigure cat mai multe date despre -statiile de alimentare- folosite de pasari in timpul migratiei de la locurile de iernare din Romania si Bulgaria catre locurile de cuibarit din Siberia. Aceste date conduc apoi la cele mai indicate masuri de conservare pentru gasca cu gat rosu, cea mai periclitata specie de gasca salbatica din lume la aceasta ora.
SOR va da ocazia sa urmariti aceasta migratie pe un site special, la adresa www.sor.ro/Tracking unde informatiile sunt actualizate o data la doua sau trei zile.