Sari direct la conținut

America si liberul arbitru

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

SUA isi respecta cuvantul. De aceea probabil si exigenta SUA in relatia cu Romania, ca si noi sa ne respectam cuvantul si sa realizam statul de drept„. Aceasta fraza a presedintelui Traian Basescu rezuma relatia actuala dintre Romania si SUA. De aceea a venit Joe Biden in Romania. Sa ne dea inca o data asigurari ca SUA isi respecta cuvintul dat atunci cind Romania a ales sa fie parte a NATO, dar sa si primeasca asigurari ca Romania face acelasi lucru. Clasa politica din Romania si-a asumat atunci valorile si principiile aliantei, dar mai dureaza pina cind le va si internaliza. E un proces lung, presarat cu pericolul deraierii de la drumul pe care Romania insasi l-a ales.

Or, America are nevoie de aliati loiali si predictibili. Derapajele pe care si America, dar si o parte a societatii romanesti le-au vazut in ultimii doi ani au pus sub semnul intrebarii aceasta loialitate. Au fost multe semnale gresite date de actuala Putere: de la semnalele publice ale unei reorientari politice si economice spre China ori Rusia pina la incercarile (cele mai multe esuate, din fericire) de a pune sub control politic institutii – cheie ale statului de drept.

A venit insa criza din Ucraina si reinstaurarea unei politici expansioniste a Rusiei care pune in pericol intregul echilibru global de forte. E un moment definitoriu pentru Romania, asa cum au mai fost doua in istoria recenta: bombardamentele NATO asupra Serbiei si atentatele de la 11 septembrie. De fiecare data, NATO si SUA au avut nevoie ca Romania sa le fie alaturi, de fiecare data Romania a ales corect. Acum, Romania cere ea insasi de la SUA si NATO protectie si loialitate.

Ele nu pot fi insa obtinute neconditionat. Pe linga cerintele tehnice (cresterea bugetului national pentru aparare, dotarea corespunzatoare a fortelor armate, propria contributie la misiuni etc), Romania trebuie sa faca proba ca respecta acele valori si principii pe care s-a cladit aderarea sa la cea mai mare alianta militara din istorie. Adica sa respecte si sa consolideze institutiile statului de drept, sa lupte impotriva coruptiei si sa-i impiedice pe oligarhi sa confiste statul, dupa modelul pagubos vazut in Ucraina.

Cu Traian Basescu partener la conducerea Romaniei, SUA si NATO au vazut progrese reale in consolidarea statului de drept. Oameni precum Monica Macovei, Daniel Morar, Livia Stanciu, Laura Codruta Kovesi, George Maior, Horia Georgescu, cu totii promovati de Traian Basescu, au contribuit decisiv la intarirea institutiilor pe care le conduc sau le-au condus.

Din partea actualei puteri, semnalele sint mai degraba negative. Tiberiu Nitu ori Robert Cazanciuc, oamenii promovati de Victor Ponta, nu au dat aceeasi siguranta partenerilor occidentali; dimpotriva. Au inchis ochii la desele derapaje politice, au sub-performat. La presiunea partidului sau din propria sa dorinta, Victor Ponta a dat semnale ca pregateste schimbarea unor oameni din fruntea institutiilor – cheie in eventualitatea ca PSD ar cistiga si presedintia Romaniei.

Cu Traian Basescu presedinte, orientarea strategica si economica a Romaniei a fost clara. Un singur exemplu: Safra Catz, sefa Oracle, a relatat cum a luat decizia de a investi in Romania dupa ce Basescu a invitat-o sa faca acest lucru intr-o vizita din 2005 in SUA. Au fost multe astfel de invitatii adresate de Traian Basescu companiilor americane.

In schimb, am vazut un PSD care da mult mai multe si consistente semnale unor companii chineze, cu triumviratul Victor Ponta – Liviu Dragnea – Constantin Nita lider de initiativa in promovarea unor colaborari controversate (vezi cazurile Huawei, centrala Tarnita, centrala Cernavoda). Or, China e intr-o noua faza a dezvoltarii sale. In ciuda interdependentei uriase cu pietele din SUA si UE, Beijingul da tot mai multe semnale politice ca isi doreste – la fel ca Rusia – o reechilibrare globala. Cu toate riscurile inerente: instabilitate in Asia de Sud Est, iritarea vecinilor, retrasarea granitelor.

Cu alte cuvinte, Romania trebuie sa aleaga. Asta a transmis Joe Biden printre rinduri. Nu putem cere protectia si loialitatea NATO atit timp cit nu oferim la rindul nostru protejarea statului de drept si loialitate fata de aliatii pe care noi insine i-am ales. Nimeni nu ne-a fortat sa intram in NATO, a fost alegerea tarii noastre. E timpul sa reconfirmam atasamentul fata de valorile si principiile pe care ni le-am asumat. E simplu.

Joe Biden stie ca in decembrie Romania va trece printr-o schimbare de regim. Oricine va veni la putere trebuie sa aleaga pe ce drum pune tara: spre Occident sau cu fundul in doua luntri. SUA sau NATO nu ne obliga sa raminem alaturi de ei, dar mesajul lui Biden a fost clar: putem cere protectie si ajutor daca livram rezultate. E rindul Romaniei sa aleaga. Pentru aliatii nostri nu conteaza numele celui care va deveni presedinte, ci valorile in care acesta crede si modul in care va actiona. Cu alte cuvinte, nu conteaza daca pisica e alba sau neagra, important e sa prinda soareci. Mesajul ii vizeaza pe toti actorii principali ai scenei politice, de la Traian Basescu (care si el a dat in ultima vreme citeva semnale confuze legate de lupta anticoruptie) pina la Victor Ponta. Cu totii au inteles perfect mesajul, ramine de vazut cum vor actiona.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro