Rusia: Jurnalista de investigaţie de la Novaia Gazeta bătută crunt în Cecenia, transferată la Moscova
Elena Milaşina, jurnalista de investigaţie de la publicaţia independentă Novaia Gazeta, care a fost bătută crunt marţi în Cecenia, a fost transferată într-un spital din Moscova, a declarat miercuri pentru AFP Dmitri Muratov, redactorul-şef al Novaia Gazeta, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
Atacată în cursul unei deplasări în această republică rusă din Caucazul de Nord, unde reporterii şi activiştii sunt agresaţi cu regularitate, Elena Milaşina „a fost transferată la un spital din Moscova”, a declarat Dmitri Muratov pentru agenția France-Presse, citată de Agerpres.
Imagini cu această jurnalistă de 45 de ani pe un pat de spital, cu mâinile bandajate, cu părul parţial ras de către agresori şi cu faţa vopsită cu un lichid verde au făcut înconjurul lumii şi au stârnit indignare în Rusia şi în străinătate.
Journalist Yelena #Milashina after being beaten in #Chechnya. pic.twitter.com/AiqAt8tQGG
— NEXTA (@nexta_tv) July 4, 2023
În faţa mobilizării militanţilor pentru drepturile omului şi a mai multor politicieni ruşi care au denunţat atacul, liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că „a cerut serviciilor competente să facă tot posibilul pentru a-i identifica pe atacatori”.
Acuzând fără vreo dovadă „serviciile secrete occidentale” că s-ar afla în spatele agresiunii, ministrul cecen al informaţiilor, Ahmed Dudaiev, i-a reproşat Elenei Milaşina „că a insultat ani în şir” forţele cecene, jurnalista agresată denunţând în investigaţiile sale abuzurile comise de „oamenii lui Kadîrov”.
Kremlinul, nevoit să reacționeze: „Anchetatorii au primit toate instrucţiunile”
În faţa reacţiei publice neaşteptate la atacul împotriva jurnalistei de la publicaţia independentă, etichetată drept „agent străin” de autorităţi şi practic interzisă în Rusia, şi a avocatului care o însoţea, Kremlinul s-a văzut în situaţia de a răspunde într-un fel. Astfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre acest atac „foarte grav şi care necesită măsuri viguroase”.
Le-au fost date anchetatorilor „toate instrucţiunile” pentru a face lumină asupra atacului, a declarat miercuri Peskov.
Scoși din taxi și duși într-un şanţ, unde au fost „bătuţi metodic”
Într-o nouă înregistrare video difuzată de unele media în cursul nopţii de marţi spre miercuri, jurnalista relatează detalii ale atacului, a cărei victimă a fost împreună cu avocatul Aleksandr Nemov, care o însoţea la Groznîi pentru a asista la procesul ce o vizează pe Zarema Musaieva, soţia unui fost judecător federal care a devenit opozant al lui Ramzan Kadîrov.
„Am fost urmăriţi de la decolarea avionului nostru” din Moscova, afirmă jurnalista, cunoscută pentru anchetele sale despre execuţii extrajudiciare în Cecenia.
La sosire, taxiul lor nu a parcurs „nici 500 de metri” când a fost oprit. Aproximativ 15 persoane i-au scos din vehicul şi i-au dus într-un şanţ unde au fost „bătuţi metodic”, povesteşte ea de pe patul de spital.
„Voiau parola pentru a avea acces la telefonul meu”, ameninţându-mă că „îmi vor tăia degetele”, povesteşte ea.
Milaşina spune că avocatul care o însoţea a fost înjunghiat. În ceea ce o priveşte, agresorii au ras-o (pe cap) şi apoi au stropit-o cu ‘zelionka’ (verde de briliant), un antiseptic chirurgical care a fost folosit în ultimii ani în atacurile asupra opozanţilor ruşi. Aproape întreaga sa faţă, capul, gâtul şi mâinile îi sunt acoperite de acest lichid verde.
Nevoită să părăsească Rusia după ameninţările lui Kadîrov
În februarie 2022, Elena Milaşina a fost nevoită să părăsească temporar Rusia, potrivit publicaţiei sale, după ameninţări proferate de Kadîrov, care o calificase drept „teroristă”.
Novaia Gazeta este unul dintre puţinele bastioane ale presei libere din Rusia, iar redactorul-şef al acesteia, Dmitri Muratov, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2021.
Angajamentul ziarului, în special în ceea ce priveşte acoperirea încălcărilor drepturilor omului în Cecenia, a costat viaţa mai multor angajaţi ai săi, care au fost ucişi, Anna Politkovskaia fiind cea mai cunoscută.
Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) s-a declarat marţi „îngrozită de acest atac sălbatic”, iar Amnesty International a denunţat un „act de o violenţă odioasă care nu trebuie să rămână nepedepsit”.