Sari direct la conținut

Rusia reconectată la SWIFT în schimbul prelungirii acordului de cereale? Zaharova spune că propunerea este „nefuncțională”

HotNews.ro
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Uniunea Europeană ia în considerare o propunere pentru Banca Agricolă a Rusiei de a înființa o filialăpentru a se reconecta la rețeaua financiară globală, ca o soluție pentru Moscova în încercarea de a convinge Kremlinul să extindă acordul de cereale de la Marea Neagră, a anunțat luni Financial Times, potrivit Reuters. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe spune că propunerea este „nefuncțională”.

În timp ce banca agricolă este ținta sancțiunilor UE, mișcarea urmărește să protejeze acordul cu cereale de la Marea Neagră, care permite Ucrainei să exporte alimente pe piețele globale, spune FT.

Planul Moscovei, propus prin discuții intermediate de ONU, va permite unității bancare să gestioneze plățile legate de exporturile de cereale, a spus ziarul, citând surse care au cerut să rămână anonime.

Noua unitate bancare va avea voie să utilizeze sistemul global de mesagerie financiară SWIFT, din care au fost excluse cele mai mari bănci rusești după invadarea Ucrainei de către Rusia, a adăugat acesta.

ONU a refuzat să comenteze raportul FT.

De asemenea, Comisia Europeană nu a făcut niciun comentariu, în timp ce Kremlinul, ca răspuns la o întrebare cu privire la știrea FT, a spus că nu are nimic de anunțat cu privire la implementarea acordului.

Rusia impune condiții pentru a prelungirea acordului de cereale

Rusia nu vede nicio bază pentru reînnoirea acordului cu cereale de la Marea Neagră, a declarat marți Ministerul de Externe rus, cu mai puțin de două săptămâni înainte de expirarea acordului care a permis transportarea cerealelor din porturile Mării Negre, în ciuda războiului din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, a comentat însă raportul FT spunând că propunerea este „nefuncțională”.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat Inițiativa privind cerealele Mării Negre pentru primele 120 de zile în iulie anul trecut, pentru a ajuta la abordarea crizei alimentare globale agravate de invazia Moscovei a Ucrainei, unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume. Acordul a fost prelungit de trei ori de atunci, dar urmează să expire la sfârșitul acestei luni.

Peste 32 de milioane de tone de porumb și grâu au fost exportate de Ucraina în cadrul acordului.

Moscova a reiterat luni că este pesimistă cu privire la perspectivele de reînnoire a acordului, deoarece nu s-au înregistrat progrese în implementarea măsurilor care se referă la exporturile rusești.

„Există credința generală pe piață că acordul de transport cu Ucraina nu va fi prelungit decât dacă Rusia primește concesii substanțiale”, a spus un comerciant european de cereale.

„Relaxarea sancțiunilor bancare ar fi o metodă rapidă de a oferi Rusiei ceva”, a spus comerciantul, adăugând că rămân multe îndoieli cu privire la prelungirea acordului.

Pe lângă restabilirea accesului la SWIFT, Rusia caută, de asemenea, reluarea furnizării de mașini agricole și piese, precum și eliminarea restricțiilor privind asigurările, potrivit Reuters.

Rusia a amenințat de multe ori că se va retrage din acord, plângându-se că promisiunile de a elimina barierele din calea propriilor exporturi de cereale și îngrășăminte nu au fost îndeplinite.

A fost de acord la mijlocul lunii mai să reînnoiască acordul pentru două luni, dar de atunci a spus în repetate rânduri că nu vede nicio bază pentru a-l prelungi din nou luna aceasta.

Urmărește ultimele evoluții din a 496-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro