Miza STS: leac pentru frica aparatcikului PSD
Motto: „Oamenii nu mai vor sa fie sefi de sectii de votare, s-au speriat„ – Constantin Nicolescu, seful PSD Arges, baron local condamnat la 3 ani si 4 luni de inchisoare cu suspendare. Aceasta fraza e cheia pentru a intelege atacul PSD la adresa Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), atac coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea si sustinut public de premierul Victor Ponta. Cu patru luni inainte de alegerile europarlamentare, PSD se confrunta cu o situatie nemaiintilnita: vestitii aparatcik-i, mindria si forta partidului, se tem ca structurile stratului vor impiedica posibilele incercari de fraudare a votului. Prin preluarea STS la Guvern, conducerea centrala PSD are acum ocazia sa dea o asigurare baronilor si aparatului de partid.
Pentru succesul electoral al PSD este vitala implicarea electorala a baronilor locali si a aparatului de partid din spatele acestora, dupa cum a aratat-o referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Numai ca, la aproape doi ani de la preluarea postului de premier de catre Victor Ponta, conducerea partidului a esuat in aproape toate tentativele de a inlatura amenintarea institutiilor securistice ale lui Basescu, dupa cum le-a caracterizat premierul insusi. Cu alte cuvinte, serviciile de informatii continua sa alimenteze procurorii cu informatii, procurorii continua sa instrumenteze dosare, judecatorii continua sa pronunte condamnari. Toate – vesti proaste pentru acei baroni si aparatcik-i PSD obisnuiti sa performeze la alegeri prin trucarea procesului electoral.
Au fost doi ani de incercari esuate de oprire a acestui groznic malaxor in care sint prinsi penalii. Baronii locali ai PSD cad pe banda rulanta, chiar si micii actori de care s-au folosit Liviu Dragnea si partidul sau la referendumul din 2012 sint condamnati.
E logic, deci, ca baronii sa ceara protectie pentru ei si pentru oamenii lor daca centrul vrea rezultate la europarlamentare, alegeri fara nici o miza pentru acesti baroni. E logic ca baronii sa puna presiune pe conducerea centrala a partidului pentru ca institutii-cheie sa fie oprite din activitatea lor. Pina acum, destructurarea ANI, DNA, Inaltei Curti sau a serviciilor secrete nu a reusit.
E fireasca frica activistului de partid, fie el mic sau mare, dupa cum o recunoastea candid baronul PSD de Arges intr-o conferinta de presa. Nicolescu, pilon de baza al sistemului PSD, stie ca sistemul intern de organizare pesedist va performa slab la alegeri. De frica. PSD nu a putut face nimic pentru cei doi condamnati in dosarul referendumului, primii condamnati dintr-o lista care se anunta lunga.
Accidentul aviatic din Apuseni a venit ca o manusa pentru dorinta PSD de a confisca unele dintre institutiile-cheie. A fost ales STS. Nu a contat ca raportul intocmit de vicepremierul Gabriel Oprea exonera STS de raspundere. Nu a contat evidenta, aceea ca Internele si Transporturile nu si-au facut treaba, nu a contat ca Ministerul Apararii avea informatii mai exacte despre locul prabusirii avionului. Tunurile PSD au fost puse pe STS, investit de imaginarul colectiv al aparatcik-ului pesedist cu vina pentru dezvaluirea fraudelor de la referendumul din 2012.
Aparatul de partid al PSD are nevoie de o infuzie de incredere pentru a performa la cei mai inalti parametri de eficienta in alegerile din 2014. Asta e miza principala a proiectului de lege pentru trecerea STS la Guvern. Sigur, mai e si miza economica a contractelor publice, dar ea e deja secundara.