Sari direct la conținut

Consiliul Investitorilor Straini acuza dur guvernul si ameninta cu mutarea investitiilor in alte tari: Noile impozite si taxe vor sufoca firmele

HotNews.ro

Consiliul Investitorilor Straini acuza lipsa procesului de consultare a mediului de afaceri in stabilirea noilor impozite si taxe negociate cu FMI si ameninta cu mutarea investitiilor in alte tari, in conditiile in care contribuabilii care „sustin deja bugetul” vor fi „sufocati” de noua povara fiscala.

„Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor in ceea ce priveste colectarea veniturilor la buget din diverse surse sa cada in responsabilitatea contribuabililor care sustin deja bugetul si care vor fi sufocati de impunerea suplimentara anuntata in media de catre autoritati”, afirma Consiliul Investitorilor Straini (FIC), intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

FIC, organizatie patronala care reuneste 119 companii multinationale ale caror investitii cumulate reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate pana in prezent in Romania, sustine ca noul impozit asupra constructiilor speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura, dar si din restul sectoarelor care detin astfel de constructii speciale va avea un efect negativ, deoarece se va „rasfrange indirect, prin pret, si asupra consumatorului final”.

Una dintre principalele probleme acuzate de FIC este legata de lipsa de consultare a mediului de afaceri in adoptarea noilor taxe, care „va conduce in mod cert la mentinerea opiniei conform careia mediul fiscal romanesc este dominat de o lipsa acuta de predictibilitate atat de necesara proceselor de planificare investitionala pe termen mediu si lung, generand mai departe o reconsiderare a pozitiei pe piata autohtona din partea investitorilor, in sensul redirectionarii investitiilor prezente si viitoare in jurisdictii care ofera o anumita stabilitate fiscala, cel putin pe termen scurt si mediu”.

Astfel de semnale negative pot afecta negativ, spune FIC, „procesele de privatizare si/sau listare la bursa a companiilor de stat, initiate de catre Guvernul Romaniei, prin reducerea beneficiilor obtinute de catre statul roman, blocarea sau chiar esecul proceselor in sine”.

Consiliul Investitorilor Straini considera ca „absenta totala a procesului consultativ si posibila implementare in forma actuala a impozitului pe constructii speciale vor genera un efect de bumerang cu impact devastator asupra credibilitatii procesului politic decizional„.

In opinia acestui for, impact bugetar pozitiv estimat de guvern, de circa 100 milioane euro din impozitarea constructiilor speciale, va fi cu mult depasit de „povara fiscala reala care va fi generata de introducerea acestui impozit asupra societatilor care detin astfel de constructii speciale”.

Investitorii straini membri in FIC cred ca guvernul „ar trebui sa se concentreze pe intarirea aparatului de control, si in acest sens, pe imbunatatirea colectarii impozitelor de la cei care fac in mod curent evaziune fiscala”.

Consiliul Investitorilor Straini – FIC a fost infiintat in 1997 si era format initial din 25 de companii.

In prezent, numara 119 de companii multinationale membre ale caror investitii cumulate reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate pana in prezent in Romania din 1990, potrivit prezentarii FIC.

Comunicatul FIC vine dupa doua pozitii similare exprimate de Consiliul Investitorilor Romani si AmCham Romania.

Astfel, AmCham Romania si-a exprimat vineri ingrijorarea fata de noul val de impozite si taxe anuntate de Guvernul Romaniei. Impreuna cu cresterile de fiscalitate impuse deja in legislatie fara o consultare prealabila si transparenta cu mediul de afaceri, astfel de decizii determina o agravare, fara precedent in ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii romani vor fi obligati sa o suporte, afirma conducerea AmCham. Totodata, lipsa de coerenta si consistenta in adoptarea de masuri cu caracter fiscal, precum si interventiile frecvente si imprevizibile ale Guvernului in economie creaza distorsiuni in mecanismele pietei, dificultati in planificarea afacerilor, cu consecinte deosebit de grave pentru mediul de afaceri romanesc, atractivitatea investitionala si competitivitatea economica a Romaniei, mai spun reprezentantii organizatiei.

Consiliul Investitorilor Romani, reprezentant al Asociatiei „Forumul Investitorilor Autohtoni 2013”, afirma tot vineri ca, in lipsa unor masuri de stimulare, economia romaneasca va fi sufocata sub povara taxelor, se arata intr-un comunicat al Consiliului.

Premierul Victor Ponta a minimizat insa pozitia AmCham si a afirmat ca taxele in Romania sunt mai mici decat in SUA si in tarile europene.

„Intreb inca o data: TVA stiu ca nu s-a modificat, ba chiar l-am scazut, cota unica nu s-a modificat. Eu tin foarte mult cont si am un foarte mare interes ca mediul de afaceri sa aiba in Romania un mediu competitiv. Pe de alta parte, eu sunt ales de romani. Si trebuie sa-mi fac datoria fata de romani in primul si in primul rand”, a spus Ponta, vineri, citat de Mediafax

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro