Sari direct la conținut

De la 6 pana la 18 ani, elevii vor lua lectii despre legislatie de la procurori si judecatori – Ministerul Educatiei

HotNews.ro

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a semnat astazi, joi 31 octombrie, un protocol de colaborare cu ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, presedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Oana Andreea Schmidt-Haineala si procurorul general Tiberiu Nitu, anunta Ministerul. In baza acestui protocol, institutiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor din invatamantul preuniversitar „in spiritul respectului fata de lege, al echitatii sociale si al atitudinii civice”.

Semnatarii isi propun ca educatia juridica sa inceapa inca de la varsta de integrare a copilului in invatamantul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunostinte elementare de drept, anunta Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Elevii vor avea posibilitatea sa viziteze instantele si parchetele, sa participe la concursuri cu teme juridice, dar si la mese rotunde, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Procurorii, judecatorii si personalul de specialitate care vor participa la aceste activitati vor fi selectati de reprezentantii Ministerului Public si de cei ai Consiliului Superior al Magistraturii. Comitetul de monitorizare, alcatuit din reprezentanti ai tuturor partilor semnatare, va autoriza, printre altele, temele care urmeaza a fi abordate in cadrul sesiunilor de informare, dar si continutul materialelor care va face parte din programul de educatie juridica.

Activitatea derulata de practicienii dreptului in temeiul prezentului protocol nu constituie activitate didactica si se realizeaza in mod voluntar si neremunerat, precizeaza MEN.

Pricopie a precizat ca modalitatile concrete de punere in practica a protocolului urmeaza sa se stabileasca la nivelul fiecarui inspectorat scolar, impreuna cu procuratura sau tribunalele, transmite Agerpres. Ministrul a precizat ca doreste extinderea acestei activitati si la nivelul universitatilor. „Poate ca este bine pentru studenti sa inteleaga aceasta dimensiune a aplicarii legii”, a adaugat Remus Pricopie.

Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, a explicat ca ideea acestui protocol a pornit de la initiativa Zilei Portilor Deschise la Guvern, cand pe scaunul reprezentantului MJ s-a asezat o eleva de clasa a VI-a care, intrebata de ce a ales acel loc, a raspuns ca „pentru a face dreptate”, scrie Agerpres.

Amintim ca marti, 29 octombrie, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara ca procurorii si judecatorii le vor preda Educatie civica elevilor din clasele a VII-a si a VIII-a, ore in timpul carora ii vor invata notiuni simple despre justitie. Elevii „vor invata ce inseamna o norma, ce consecinte sunt pentru nerespectarea unor norme, in masura in care poti sa ai acest dialog la clasa a VII-a sau a VIII-a. In cadrul unor ore de educatie civica, unde se vorbeste despre organizarea societatii, cu siguranta putem vorbi si despre justitie”, a explicat Cazanciuc, citat de Mediafax.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a anuntat in urma cu o luna ca va aproba prin ordin de ministru o strategie anticoruptie in sistemul de educatie si ca Ministerul pe care il conduce va realiza un protocol cu Ministerul Justitiei, pentru ca „persoane din zona justitiei sa vina in scoli si sa le vorbeasca elevilor despre lege, despre sistemul judiciar, despre fapte de coruptie”. „De fapt, aceasta abordare transversala o facem nu doar in zona justitiei, o sa o facem si in zona medicala, educatie pentru sanatate, protectia mediului, literatura, teatru”, a mai spus Remus Pricopie.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
Andor74 • 2013-10-31 12:12:28
Mai ales daca "faci ce zice popa nu ce face popa". Da' nu ma pot rabda sa nu intreb: va preda si Ponta?
0 3
nicolache • 2013-10-31 14:05:29
El o sa preadea la post-universitar cursul "Cum sa faci un doctorat si sa nu te prinda!" Pentru ciclul gimnazial-liceal se va organiza o preselectie la "universitatile" de maxima siguranta unde isi fac "studiile" procurorii si judecatorii spagari! Abordarile transversale si voluntariste ale domnului Remus Pricopie, inafara faptului ca imi aduc aminte de propaganda fostului regim si de faimosul cod al eticii si echitatii socialiste, risca sa accentuieze haosul si degringolada din mult prea reformatul si prost finantatul invatamant romanesc!
0 0
artistul000 • 2013-10-31 12:49:43
cum poti sa ai pretentia de la cineva sa cunoasca legea, sa aiba un anumit comportament in societate ... cand in toti anii de scoala pe care i-a facut ... nu a avut parte de asemenea educatie. Educand oamenii inca de la varste fragede in spiritul legii, prezentandu le rolul lor in societate ... putem spera ca urmatoarele generatii sa aiba un trai mai bun si sa "generam" cat mai multi oameni de omenie ... cum se zice
0 0
dandra • 2013-10-31 13:25:43
Cei mici vor invata cuvinte ca: "spaga", ca sa nu stai la rand, "atentie", ca sa vorbesti elevat si sa inlocuiesti "spaga". In loc de 100 de lei, copiii vor fi invatati sa spuna " 1 baston", iar pentru 100 de euro, "1 iepure". In recreatie, vor invata sa joace solitarie, lvl begginer, iar cei mai putin cuminti, se vor antrena sa stea in pcioare, in fata unui ghiseu gol.
1 0
Gaetano73 • 2013-10-31 13:27:36
Cei CORUPTI ??!! Ce gluma buna !! De la 6 ani ??!!
0 1
dandra • 2013-10-31 13:29:56
Lasand gluma la o parte, copii nostrii au nevoie sa invete ceea ce le place si trebuie incurajati in acest sens: pictori, dansatori, piloti de avioane sau formula 1. Nu legi sau alte notiuni complexe chiar si pentru un adult. Nu am timp, caci as putea sa trmit pe adresa Ministerului Ne-educatiei niste linkuri de la Ted, despre cum scoala te face idiot si taie pcioarele creatiei. Sa traiti bine, tovarasi!
1 2
2013-10-31 14:40:30
1 3
andreesanu • 2013-10-31 21:42:11
Ca sa predai trebuie sa ai ceva cultura ,un limbaj adecvat,o atestare,ceva cursuri de pedagogie !!!. Ce te faci cu procurorii care n-au nimic in comun cu educatia cu scoala.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro