MAGAZIN In cat timp se formeaza un tic? Cele mai mari mistere ramase ne-rezolvate. Top 10 mituri urbane. 65 de mici amanunte. Sculpturile subacvatice. Geniile si nebunia. Cele 7 pacate ale memoriei. Computerul iti poate fi spart. Dar creierul? TED Talks
Stiti vorba aia: marimea nu conteaza. Se pare ca e adevarata si in privinta dimensiunii creierului. Se stie ca barbatii au circa 100 de grame de creier in plus (sa zicem circa 7%) fata de femei. Cu toate acestea, nu toti barbatii sunt mai inteligenti decat toate femeile, din fericire. Partea proasta e ca nu s-a descoperit o relatie directa intre dimensiunea creierului si inteligenta comensurata stiintific. Dar de intrebat : e un creier mai mare in mod necesar mai bun?, ne putem intreba.
NATURA UMANA:
- Despre genii se spune adeseori ca sunt personalitati al caror creier e usor deranjat, ca sa fim eleganti. Care e insa legatura dintre creativitate si deranjamentul psihic?
- Lumea e din ce in ce mai rea. Fratii au ajuns sa se certe intre ei, adevaratele valori sunt date de pamant, la Galati se petrec cutremurele acelea ciudate, semn ca Sfarsitul se apropie. Dar s-a mai apropiat de atatea ori...
- Vreti literatura cu adevarat emotionanta? Lasati deoparte ultimele romane ale lui Eco si reluati la citit basmele.
- Ca veni vorba de gene, daca in materie de ADN suntem 99% identici cu unele specii de maimute, cum se face ca suntem totusi atat de diferiti? Simplu: Gene extrem de similare pot da nastere la organisme diferite. Genele sunt, in general activate atunci cand o proteina specifica se leaga de „promotorul” lor- o portiune scurta a ADN-ului. Proteina „citeste” apoi ADN-ul si isi face o „copie de lucru”, care este apoi utilizata de catre celula .
GIFURI, ANIMATII, FOTOGRAFII:
TEHNOLOGIE:
BIOLOGIE, BOTANICA:
VIDEO:
- Computerul iti poate fi „spart”. Dar creierul…?
- Amazing Facts to Blow Your Mind. In romana.
- The Creepiest Places On Earth
- TOP 10 mituri urbane
- TED TALKS. Antonoi Damasio: Incercarea de a intelege constiinta
In fiecare dimineata ne trezim si ne recapatam constiinta – acesta este un fapt minunat- dar mai exact ce anume recapatam? Neurologul Antonio Damasio foloseste aceasta intrebare simpla ca sa ne ofere o perspectiva asupra modului in care creierul nostru creeaza sentimentul de sine. Subtitrat in romana.
Voi ce ati citit interesant zilele acestea?
O sambata frumoasa tuturor!