Sari direct la conținut

UPDATE Inca un cutremur, luni dimineata, in Moldova (Galati). Specialistii incearca sa afle care este originea seriei de seisme produse dupa inundatiile de acum doua saptamani. Ponta: Nu trebuie nimeni sa intre in panica

HotNews.ro

Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 pe scara Richter s-a produs luni dimineata in Moldova (Galati), conform Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Seismul a avut loc la ora 08:02, la o adancime de 5 kilometri si cu intensitatea in zona epicentrala III pe scara Mercali.

Cele mai apropiate localitati de epicentru au fost Galati (17 km), Braila (30 km), Macin (38 km), Tecuci (51 km) si Focsani (56 km).

–––––––––

Ponta: Nu trebuie nimeni sa intre in panica

Premierul Victor Ponta a cerut luni, in cadrul unei reuniuni a Comandamentului pentru situatii de urgenta, sa nu se creeze panica din cauza acestor fenomene.

„Nu trebuie nimeni sa intre in panica, (…) cunoastem fenomenul si il monitorizam”, a precizat acesta, adaugand ca „tentatia spre extraordinar apare si in randul nostru, si in randul presei”.

Mihnea Cosmin Costoiu, ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica a precizat ca „exista de cateva zile un fenomen special” legat de aceste cutremure, care este sub monitorizarea specialistilor de la Institutul National de Fizica a Pamantului „de cateva zile””.

„Suntem in dispozitiv cu totii, cu cei mai buni specialisti in Galati. Deocamdata nu sunt lucruri speciale, speram sa nu avem probleme”, a adaugat acesta.

________________

Potrivit agentiei Mediafax, in luna septembrie au avut loc alte sapte cutremure in zona Galati, unul dintre acestea, de 3,2 grade pe scara Richter, fiind inregistrat in 27 septembrie.

In 25 septembrie s-au produs patru cutremure in zona Galati, la ora 3.36 – de 3,3 grade pe scara Richter, la ora 5.50 – de 3,4 grade, la 17.05 – de 2,8 grade si la 18.43 – de 3,2 grade.

Alte doua cutremure s-au produs in zona Galati in 23 septembrie, avand magnitudinea de 2,8 si, respectiv, 3 grade pe scara Richter.

Toate cele noua cutremure s-au produs in aceeasi zona epicentrala. Cercetatorii au instalat in zona aparatura de monitorizare a miscarilor telurice, pentru a stabili din ce cauza se produc seismele.

Specialistii iau in calcul mai multi factori, printre care instabilitatea solului, inundatiile din ultimele saptamani si exploatarile petroliere din zona.

Specialisti de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului au ajuns, sambata, in localitatea galateana Izvoarele, unde vor incerca sa afle sursa declansarii unui fenomen geologic deosebit, care a dus in ultimele doua zile la producerea a nu mai putin de sapte cutremure in zona.

Mircea Radulian a anuntat ca primele concluzii vor fi prezentate luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro