Noi materii optionale pentru clasele primare, incepand din septembrie: Filosofia pentru copii, Educatia financiara si Educatia pentru societate intra in oferta scolara
Incepand din septembrie, elevii din ciclul primar vor avea 3 noi materii optionale: „Educatie pentru societate”, „Filosofie pentru copii” si „Educatie financiara”. Ministerul Educatiei anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca ministrul Remus Pricopie a aprobat prin Ordin de Ministru implementarea programelor scolare pentru cele trei discipline optionale. „Filosofie pentru copii” va fi studiata la clasa a III-a si/sau a IV-a.
- „Educatie financiara” va fi predata la clasele a III-a si/sau a IV-a
Programa pentru „Educatie financiara” raspunde unei initiative dezvoltate de Comisia Europeana in toate statele membre ale Uniunii Europene si isi propune educarea consumatorului si dezvoltatea receptivitatii elevilor pentru domeniul financiar, informeaza MEN. Programa pentru „Educatie financiara” a fost elaborata in colaborare cu serviciul de educatie al Bancii Nationale Romane, care a pilotat cursurile pentru aceasta disciplina in mai multe unitati scolare, inca din anul 2010-2011.
- „Filosofie pentru copii” va fi studiata la clasa a III-a si/sau a IV-a
La disciplina „Filosofie pentru copii”, elevii vor invata etapele pe care le implica rezolvarea unei probleme date, cum sa sustina un punct de vedere, dar si cum sa respecte punctele de vedere ale celuilalt.
- Materia optionala „Educatie pentru societate” va fi studiata la clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a
Disciplina „Educatie pentru societate” poate fi studiata succesiv, intr-un singur an scolar sau pe parcursul a doi – trei ani. Elevii vor invata elemente de conduita moral – civica si modul in care se aplica acestea in contexte reale de viata.
Cele trei discipline fac parte din curriculum la decizia scolii pentru invatamantul preuniversitar. Din anul scolar 2013-2014, programele scolare pentru cele trei discipline, aprobate de ministrul Educatiei Nationale, pot fi utilizate ca oferta centrala de curriculum la decizia scolii, informeaza Ministerul, fara a publica insa si programele aprobate.
Amintim ca in luna aprilie Ministerul Educatiei a publicat planul cadru final pentru invatamantul primar. Daca in planul initial, pus in dezbatere, disciplina Educatie pentru societate era prevazuta ca obligatorie cu cate o ora pe saptamana de la clasa pregatitoare si pana la clasa a IV-a, in planul final aprobat aceasta materie a disparut si a fost inlocuita cu Educatia civica, disciplina care incepe sa fie predata in clasa a III-a si este prevazuta cu o ora pe saptamana.
- Incepand din Clasa Pregatitoare si pana in clasa a IV-a, elevii pot avea maximum o singura disciplina optionala pe an de studiu.
Citeste si: