De ce costă mai mult biletul către Aeroport, dacă îl cumperi cu cardul, din tren. Explicațiile CFR Călători
Publicația Club Feroviar a arătat miercuri o situație ciudată: dacă îți iei bilet cu cardul de la terminalele din tren pe ruta Gara de Nord – Aeroport, trebuie să plătești și comisionul bancar, pe lângă costul biletului. CFR Călători a venit joi cu câteva explicații și spune că cei 32 de bani reprezintă „costuri suplimentare” care NU ajung la companie, ci intră în bugetul firmei care deține terminalele POS contactless.
Trenurile către Aeroport circulă la un interval de 40 de minute și sunt 36 de trenuri pe zi, pe sens. O treime sunt ale operatorului privat TFC, iar 24 sunt ale CFR Călători.
În automotoarele Desiro ale CFR Călători care circulă pe ruta Gara de Nord – Aeroport Henri Coandă a apărut un afiș prin care călătorii sunt informați că dacă plătesc biletul cu cardul, la validatoare, li se va percepe suma de 6,32 lei. Dacă îți cumperi titlul de călătorie de la casa de bilete, plătești doar 6 lei, a scris Club Feroviar.
La Transferoviar Călători (companie privată), celălalt operator cu trenuri pe ruta de Aeroport, biletul costă 6 lei, chiar dacă îl plătești cu cardul la validator.
Reamintim că biletele de tren s-au scumpit la 15 decembrie, în medie cu 5%.
Ștefan Roșeanu, fost președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), spunea pentru publicația citată că măsura luată de operatorul feroviar de stat de a pune în sarcina clienților comisionul bancar contravine reglementărilor în vigoare. „Obligația este să vândă la prețul reglementat. Comisionul bancar se suportă de către operatorul de transport feroviar, ca orice operator economic”
Tariful de taxare în tren pentru cei care nu și-au procurat bilete prin canalele disponibile, este de 12 lei.
CFR Călători vorbește despre „costuri suplimentare” și spune că cei 32 de bani ajung la firma care deține terminalele POS contactless
CFR confirmă faptul că prin terminalele POS contactless instalate în garniturile de tren, doar cu plata prin card bancar, costul biletului este 6,32 lei, față de 6 lei dacă îți iei bilet online sau dacă îl cumperi de la casă.
„Cumpărarea de bilete prin terminalele POS contactless montate în automotoarele care circulă pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă și retur se face în baza unui contract de comisionar, respectiv de vânzare a legitimațiilor de călătorie pentru și în numele CFR Călători de către o terță parte. Menționăm că terminalele din aceste automotoare NU aparțin CFR Călători și au fost montate în baza contractului amintit.
Terminalele POS contactless instalate în garniturile de tren, precum și vânzarea prin SMS sunt canale suplimentare pentru achiziționarea legitimațiilor de călătorie puse la dispoziția călătorilor, care necesită condiții speciale privind exploatarea sistemelor de emitere și implicit costuri suplimentare, ceea ce conduce la creșterea tarifului de călătorie, cu 0,32 bani. Cei 0,32 bani NU intră în bugetul CFR Călători (așa cum s-a prezentat total nedocumentat în mass-media), ci la firma care deține terminalele POS contactless.
În acest context, la aceste terminale POS contactless din tren care constituie un canal de vânzare alternativ, prețul plătit de călător, la achiziționarea unui bilet, cuprinde conform legislației în vigoare pe lângă tariful unic de transport în valoare de 6 lei și costurile de comercializare ale distribuitorului, respectiv 0,32 lei (32 de bani)”, spune CFR Călători.