Sari direct la conținut

Slugile dictatorului servesc patria

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Cand erau in opozitie, Victor Ponta, Crin Antonescu, televiziunile lui Ghita si Voiculescu vedeau peste tot stat politienesc. Mareste guvernul Boc bugetul serviciilor? A facut-o la comanda dictatorului, care conduce tara cu ajutorul SRI, ca un securist ce-a fost. Vor serviciile mai multa putere? Romania se transforma in stat politienesc, Basescu ne asculta pe toti, e mai rau ca pe vremea lui Ceausescu. Va amintiti cum se plangeau cei de la PSD si PNL ca nu mai pot vorbi la telefon, ca sunt ascultati zi si noapte de noua Securitate? Dar pe jurnalistii care se simteau si inca se mai cred urmariti pas cu pas? „Securismul lui Traian Basescu” a fost, pe scurt, o tema intens exploatata de liderii USL pentru a descrie un regim de groaza si teroare care exista doar in capul lor sau in mintea marilor cercetati penal.

Imaginati-va ce s-ar fi scris, cate zile ar fi urlat televiziunile daca, de exemplu, Traian Basescu o numea pe Mona Musca la ICR in locul lui Horia Roman Patapievici? Amintiti-va cum televiziunile mogulilor si aliatii lor din politica i-au scos lui Emil Boc utecismul pe nas, lui Vladimir Tismaneanu comunismul parintilor, lui Traian Basescu episodul Anvers. Totul putea a securism, comunism si dictatura. Mai spre final, Romania duhnea a hitlerism, fascism, regim de teroare tinut in viata, ca orice regim dictatorial, de serviciile secrete, slugile satrapului.

Frunzaverde a plecat din PDL la PNL, antrenand plecari in lant sau tradari care au dus la caderea guvernului Ungureanu, racnind impotriva statului politienesc: „Ne e frica sa vorbim la telefon. Nu cred ca tot ceea ce v-am spus mai poate fi rezolvat din interiorul PDL. (…) Nici la telefon nu mai putem vorbi. In permanenta ne punem problema daca nu suntem ascultati si ambiental”.

Odata ajuns la putere, USL a schimbat placa. La construirea bugetului, Guvernul Ponta a marit bugetul SRI cu vreo 9 milioane de lei, intr-un peisaj dominat inca de austeritate. Una e sa arunci iresponsabil cu vorbe in opozitie, sa declari senin ca dictatorul isi rasplateste fortele de represiune marindu-le bugetele, alta e cand ajungi la putere, te confrunti cu viata reala si ai nevoie de institutii functionale intr-o lume plina de amenintari.

A fi doar ticalos, stiind bine ca toate tampeniile debitate in opozitie reprezinta exagerari sinistre, n-ar fi o problema. E plina lumea de politicieni ticalosi. Cativa in plus nu mai conteaza. Totusi, trebuie subliniat cu rosu cand politicienii, in cazul de fata liderii USL cad in ridicol. Trebuie aratat simplu ca, odata ajunsi la putere, aplica tot ce-i reprosau marelui lor adversar, Dictatorului.

Nu e tocmai rau ca aplica solutii si metode demonizate in trecut, rau este ca au zapacit populatia si au sadit neincrederea in institutii. Astazi, populatia va tipa si mai tare, la fiecare proiect care sporeste puterea serviciilor: Big Brother! Adio viata privata! Noua ordine mondiala! Etc, etc.

Deputatul PSD, Sebastian Ghita, seful comisiei de control SRI, propune azi un proiect de legeidentic cu altele initiate de fosti sau actuali parlamentari PDL. Proiectul de lege vizeaza identificarea persoanelor care cumpara cartele pre-platite.

Premierul Victor Ponta pare sa inteleaga azi ca amenintarea terorismului nu-i nici o gluma proasta facuta de vreun nebun, nici teoria conspiratiei raspandita de oameni care se simt urmariti si aud voci. Premierul Ponta afla acum, probabil, ca teroristii din Bulgaria care au aruncat in aer autobuzul cu israelieni au fugit prin Romania, ca au putut comunica, eventual, fara teama de a fi identificati prea repede cumparand de la primul chiosc cartele pre pay perfect anonimizate.

A incercat si Vantu, daca va amintiti, sa faca pe desteptul utilizand cartele pre-pay, dar a sfarsit prin a fi doar prost. Vantu folosea, potrivit explicatiilor date de procurori in dosarul Popa, cartele pre-pay pe care le introducea in acelasi aparat. Se pare ca pe SOV l-a dat de gol in dosarul FNI codul IMEI al aparatului.

Inchidem insa paranteza Vantu. Poate ca nu toti penalii sunt afoni tehnologic ca vestitul mogul. Unii vor avea, poate, stalucita idee de a schimba nu doar numarul de telefon cumparand cartele pre-pay, ci si un aparat telefonic nou. Cum ii mai prinzi atunci? Cum afli cine a conspirat/complotat/planuit infractiuni de numar de telefon perfect anonim?

Exact asa cum propune azi deputatul PSD Sebastian Ghita: colectandu-le datele personale la achizitionarea cartelelor. Mogulul de la Romania TV poate nu este cel mai potrivit sa controlezel SRI, in sensul ca nu e clar cine pe cine controleaza, dar intelege perfect nevoile sistemului. Ghita nu-si propune sa verifice serviciile, ci propune ca serviciile sa dispuna de un instrument de verificare in plus. Nu e tocmai bine pentru un deputat PSD, membru in comisia de control SRI, dar e bine ca USL nu mai vede peste tot stat politienesc.

Proiectul de lege anuntat in aceste zile de Ghita este al patrulea pe aceeasi tema. Doua similare au fost respinse deja in Parlament, unul se afla inca in proceduri parlamentare, dupa cum reiese dintr-o monitorizare realizata de Asociatia pentru Tehnologie si Internet. Unul din proiecte fusese respins in 2011 de guvernul Boc, doua avizate negativ de guvernul Ponta.

In argumentatia respingerii unui proiect de lege pe tema colectarii datelor private la cartelele pre-pay, guvernul Ponta explica, in mai 2013, deci in urma cu numai doua luni: „solutiile legislative preconizate in propunerea legislativa sunt de natura sa aduca grave atingeri vietii private a persoanelor fizice, venind in contradictie cu…” si sunt enumerate cateva conventii si directive UE. Prin urmare, Guvernul sustine azi o idee pe care o demola in urma cu doua luni, o tema care genera isterii in masa acum doi-trei ani. Iarasi, cam ridicol.

Raul facut de liderii USL si de cativa pseudo-jurnalisti prin discreditarea serviciilor secrete fara a oferi minime argumente sau dovezi de abuzuri este imens, prin alimentarea unui pagubos sentiment de neincredere in autoritati si institutii. Ajusi la putere, liderii USL se vad nevoiti sa schimbe foaia: serviciile secrete or fi fost slugile dictatorului, dar au trecut de partea poporului, astazi apara patria.

In loc sa latre aiurea, USL putea face si gesturi utile. Apara mai bine drepturile si libertatile civile daca, in loc sa urle populist, trimiea la comisiile parlamentare de control oameni ceva mai liberi, capabil sa-l exercite. Sebastian Ghita, membru in comisia de controll SRI se comporta, dupa cum vedem mai sus, ca angajatul serviciilor, nu ca jandarmul activitatii lor.

Sigur ca SRI si SIE continua sa fie in ochii unora ca Dan Voiculescu, Gigi Becali, Adrian Nastase si o armata de anti-basisti de profesie din PNL si Antena 3 slugile dictatorului, instrumentele terorii, ochiul si timpanul Raului suprem.

Voiculescu a ramas cu impresii neplacute de pe vremea cand isi turna rudele la securitate si era platit bine pentru mizeria asta. Altii au traume din penitenciar sau traiesc cu spaima ca vor ajunge intr-o buna zi acolo. Din fericire, SRI si SIE s-au reformat notabil dupa intrarea in NATO si UE, si-au schimbat oamenii si metodele, sunt parte a unor comunitati de informatii din lumea democratica, se bucura de aprecierea lor, drept dovada superlativele primite recent din partea sefului CIA, aflat intr-o vizita la Bucuresti.

Tot ce le lipseste azi sunt mecanisme parlamentare de control eficiente, credibile.

Profetii dictaturii globale, apostolii securismului basist refuza sa vada azi cum Victor Ponta calareste procurori, le comanda cum si pe cine sa ancheteze. Nu se mai ataca nimeni ca la ICR ajunge sef, dupa rusinea Marga, un fost utecist, care se autodenunta ca mic turnator, se mandreste public a rezistat eroic tentatiei de a semna un angajament cu Securitate, dar recunoaste cinstit ca, desi nu-l presa nimeni s-o faca, a turnat niste profesori straini, ca asa erau vremurile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro