Ministerul Educatiei anunta ca a deblocat 50 de milioane de lei pentru decontarea transportului elevilor navetisti
„In urma discutiei de joi, 30 mai, dintre premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, s-au identificat solutii pentru suplimentarea fondului destinat platii transportului elevilor navetisti, cu inca 20 de milioane de lei”, anunta Ministerul Educatiei printr-un comunicat de presa. Ministerul precizeaza ca saptamana trecuta a deblocat o prima transa, de 30 de milioane de lei. Suma de 30 milioane de lei „reprezinta 40% din suma pe care trebuie sa o platim la zi” elevilor care fac naveta la scoala, a declarat marti ministrul Remus Pricopie.
Comunicatul integral al Ministerului Educatiei Nationale (MEN):
„MEN a deblocat un total de 50 de milioane de lei pentru decontarea transportului elevilor
In urma discutiei de joi, 30 mai, dintre premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, s-au identificat solutii pentru suplimentarea fondului destinat platii transportului elevilor navetisti, cu inca 20 de milioane de lei.
Precizam ca, in cursul saptamanii trecute, MEN a deblocat o prima transa de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport. In acest moment, cei 30 de milioane de lei se afla deja in conturile inspectoratelor scolare generale, urmand ca suma de 20 de milioane sa fie virata in cel mai scurt timp”.
Amintim ca ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat in urma cu doua zile la o dezbatere organizata de FSLI ca a cerut Ministerului Finantelor „sa deblocheze 30 milioane de RON care reprezinta 40% din suma pe care trebuie sa o platim la zi” elevilor care fac naveta la scoala. Va urma o propunere legislativa, „nu este exclus sa fie chiar ordonanta, pentru ca de la 1 septembrie sa nu mai fim in situatia de a alimenta firmele de transport”, a precizat ministrul.
Acesta a sustinut ca banii nu se vor mai acorda pe baza de abonament, „ci direct in contul elevilor sub forma de bursa suplimentara de transport”. Bursa va fi calculata in functie de distanta dintre scoala si domiciliul elevilor, a declarat ministrul Remus Pricopie.
Flashmob-uri in fata mai multor licee, pentru decontarea banilor de naveta
Miercuri, 29 mai, elevi de la mai multe licee din judetul Covasna au organizat flashmob-uri in fata unitatilor de invatamant in semn de protest fata de nedecontarea banilor de naveta de catre Ministerul Educatiei.
La Liceul Economic Administrativ „Berde Aron” din municipiul Sfantu Gheorghe s-au adunat in pauza mare aproximativ 50 de elevi care au participat la un flashmob ce a durat cinci minute, dupa care au reintrat la ore. Unii dintre ei purtau pancarte pe care scria „Vrem banii inapoi” si „Respectati-ne drepturile”, scrie Agerpres. Protestele au fost initiate de Asociatia tinerilor maghiari din judetul Covasna, potrivit careia s-au organizat flashmob-uri in peste zece licee din orasele Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Covasna si Baraolt.
HotNews.ro a scris in urma cu o saptamana ca zeci de mii de elevi din mediul rural nu si-au primit de jumatate de an banii pentru naveta scolara. In Harghita, 5.000 de elevi nu au mai primit banii pentru naveta din decembrie, iar datoria este de 1,5 milioane de lei. In Vaslui, restantele catre cei 7.000 de elevi navetisti sunt din septembrie anul trecut si depasesc 2,5 milioane de lei, anunta Ana Birchall in aprilie, avertizand Ministerul Educatiei ca „daca aceasta situatie continua, rata abandonului scolar va creste”.
„Toate judetele nu au mai primit bani de anul trecut”, a anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, care sustine ca situatia este cauzata de transportatori, care au crescut valoarea biletelor de 6 ori. HotNews.ro a transmis insa in urma cu o luna si jumatate Ministerului Educatiei o solicitare scrisa pe aceasta tema, cerand situatia din fiecare judet si data la care va fi rezolvata aceasta problema, solicitare la care Ministerul nu a dat nici pana la data publicarii acestei stiri un raspuns.
Ce spune Legea Educatiei Nationale:
„Art. 84 – (3): Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.”
Citeste si: