ANI: Stelian Fedorca, secretar de stat in Ministerul Educatiei, s-a aflat in stare de incompatibilitate / Fedorca a anuntat ca va contesta raportul ANI
Stelian Fedorca, secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale, este acuzat de incompatibilitate de catre Agentia Nationala de Integritate. In perioada 2007-2010 Fedorca a detinut simultan atat functia publica de Director – consilier in cadrul Ministerului Educatiei, cat si functia de Director al Colegiului National „Mihai Eminescu” din Bucuresti, iar in perioada 2012-2013 a detinut, simultan, functia de Secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei, de Director al Colegiului National „Mihai Eminescu” din Bucuresti, dar si calitatea de comerciant in cadrul „Fedorca Stelian Victor Persoana Fizica Autorizata”, se arata in comunicatul ANI.
Potrivit Agentiei, persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani. Stelian Fedorca poate contesta raportul ANI in termen de 15 zile de la primirea acestuia.
Stelian Fedorca va contesta raportul ANI: PFA-ul a fost facut pentru meditatii la matematica.
Stelian Fedorca a declarat pentru B1 TV ca in perioada 2007-2010 a fost suspendat din functia de director in cadrul Ministerului. In ceea ce priveste „calitatea de comerciant”, secretarul de stat sustine ca „initial am fost la primarie persoana fizica autorizata pentru meditatii. Dupa ce s-a schimbat legislatia a trebui sa trec la Camera de Comert. Am schimbat autorizatia tot pentru meditatii la matematica”.
„In 2011-2012 nu am mai facut aceasta activitate pentru ca functia de director nu imi mai permitea, am dus documentele la ANI ca nu am avut venituri. Eram pe norma de venit, adica plateam impozit indiferent daca aveam sau nu venituri. Si s-a tras concluzia ca am obtinut bani din meditatii cat am fost secretar de stat, ceea ce nu se confirma”, a declarat Stelian Fedorca, secretar de stat in Ministerul Educatiei.
Acesta a declarat ca si in 2008 a avut „o problema cu ANI”, atunci fiind acuzat de fals in declaratii. „Am mers cu documente si am primit neinceperea urmaririi penale. Pe baza aceleiasi sesizari din 2008 a pornit si aceasta actiune. Sigur voi contesta in instanta, am avocat care se va ocupa de treaba asta”, a afirmat oficialul.
Fedorca a catalogat raportul ANI drept „lipsit de profesionalism” si de „rea-credinta”. „Informatiile sunt penibile. Niciodata nu puteam fi angajat prin ordin de ministru fara sa ma fi suspendat din functiile detinute anterior”, a explicat Stelian Fedorca pentru Mediafax. „Initial m-am suspendat din functia de director in Ministerul Educatiei si am fost numit inspector scolar general. In aprilie 2009, mi-am dat demisia din functia de inspector general scolar, din cea de director in minister fiind suspendat pana in aprilie 2010. Am revenit la catedra si apoi am fost numit director la Colegiul Mihail Eminescu. In 16 mai 2012 am fost eliberat din functia de director al liceului si, in aceeasi zi, am fost numit secretar de stat. Oficiul juridic al ministerului nu ar fi acceptat angajarea mea fara sa fi respectat legea”, a mai spus secretarul de stat.
Comunicatul Agentiei Nationale de Integritate
„Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Fedorca Stelian Victor, Secretar de stat, Ministerul Educatiei Nationale.
Sub aspect procedural, au fost indeplinite cerintele Legii nr. 176/2010, referitoare la instiintarea persoanelor evaluate, Fedorca Stelian Victor fiind informat, la datele de 12.01.2011, 21.09.2012, 09.10.2012, 05.11.2012, 26.11.2012, despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 08.02.2013, Fedorca Stelian Victor a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.
In urma evaluarilor efectuate, s-a constatat faptul ca Fedorca Stelian Victor s-a aflat in stare de incompatibilitate, astfel:
1. in perioada 01.09.2007-25.04.2010, intrucat a detinut, simultan, atat functia publica de Director – consilier in cadrul Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, cat si functia de Director al Colegiului National „Mihai Eminescu”, Bucuresti, incalcand, astfel, dispozitiile art. 94), alin. (1) si (2), lit. a) din Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
2. in perioada 16.05.2012 – 01.02.2013, intrucat a detinut, simultan, atat functia de Secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, Director al Colegiului National „Mihai Eminescu”, Bucuresti, dar si calitatea de comerciant in cadrul „Fedorca Stelian Victor Persoana Fizica Autorizata”, incalcand, astfel, dispozitiile art. 84, alin. (1), lit. g) si alin. (2) din Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
In perioada 01.09.2007-25.04.2010, Fedorca Stelian Victor a detinut atat functia publica de conducere de Director – consilier in cadrul Directiei Politici Educationale din Ministerul Educatiei Nationale (in perioada 01.09.2007 – 25.10.2007, cu rezervarea postului didactic pe care este titular), cat si functia publica de executie de consilier superior in cadrul Directiei Generale Strategii privind Corelarea Sistemului de Invatamant cu Piata Muncii (in perioada 12.02.2009-25.04.2010).
In perioada 25.10.2007-12.02.2009, respectiv, 12.02.2009-25.04.2010, Fedorca Stelian Victor a avut suspendat la cerere raportul de serviciu in cadrul Ministerului Educatiei Nationale.
Pe perioada suspendarii raportului de serviciu, Fedorca Stelian Victor a exercitat, succesiv, functiile publice de conducere de Inspector scolar general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (22.11.2007 – 01.04.2009), respectiv, Director al Colegiului National „Mihai Eminescu” (incepand cu data de 01.04.2009).
De asemenea, in perioada 08.02.2010 – 01.02.2013, Fedorca Stelian Victor a detinut calitatea de comerciant in cadrul „Fedorca Stelian Victor Persoana Fizica Autorizata”.
La data de 16.05.2012, Fedorca Stelian Victor a fost numit in functia de Secretar de stat, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (actual, Ministerul Educatiei Nationale).
Astfel, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, potrivit dispozitiilor art. 94), alin. (1) si (2) lit. a) din Legea nr.161/2003, „Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica. Functionarii publici nu pot detine functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate (…) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice”, iar potrivit dispozitiilor art. 84, alin. (1), lit. g) si alin. (2), „Functia de membru al Guvernului este incompatibila (…) calitatea de comerciant persoana fizica (…) Functia de Secretar de stat, functia de subsecretar de stat si functiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei functii publice de autoritate (…)”.
Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.
In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate.
Persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ”.