Cate scoli s-au inchis in Romania in ultimii 5 ani. Bilantul ministrilor: aproape 1.800 de cladiri inchise si alte 1.500 comasate
In mandatele lui Cristian Adomnitei, Ecaterina Andronescu si Daniel Funeriu au fost inchise 1.781 de scoli si au fost comasate 1.534 de scoli. Anuntul a fost facut consilierul prezidential Daniel Funeriu, care precizeaza intr-un comunicat remis HotNews.ro ca „in covarsitoarea majoritate a cladirilor inchise invatau mai putin de 15 de elevi”. „Scolile se inchid (sau se deschid), prin decizia primariei cu avizul conform al inspectoratului. Scolile nu se inchid prin decizia ministrului. Scolile se inchid pentru ca nu mai sunt copii, nu pentru ca e nemernic primarul”, sustine fostul ministru al Educatiei.
„Cand spunem scoli inchise ne imaginam copii care fac zeci de kilometri pe jos, in zapada, viscol si ger pentru ca ‘nemernicul de ministru le-a inchis scoala’. Si acest lucru, daca ar fi adevarat, ar fi, intr-adevar, groaznic„, sustine Daniel Funeriu intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro. Potrivit acestuia, „realitatea este alta”: „Scolile se inchid (sau se deschid), prin decizia primariei cu avizul conform al inspectoratului. Scolile nu se inchid prin decizia ministrului. Scolile se inchid pentru ca nu mai sunt copii, nu pentru ca e nemernic primarul„.
Funeriu afirma ca in ultimii sase ani s-au inchis 1.781 de structuri arondate, adica cladiri, astfel:
- Cristian Adomnitei: 326 de cladiri inchise in 2007 si 2008
- Ecaterina Andronescu: 776 de cladiri inchise in 2009 si 2012
- Daniel Funeriu: 679 de cladiri inchise in 2010 si 2011
„Cati copii invatau in cladirile inchise (repet, adesea vetuste)? In covarsitoarea majoritate a cladirilor inchise invatau mai putin de 15 de elevi„, sustine fostul ministru al Educatiei. „Concluzie: ministrul cu cel mai mare numar de scoli inchise la activ este Ecaterina Andronescu, cu 776 de cladiri inchise. NU CRITIC ACEST LUCRU. Scolile unde nu mai sunt elevi trebuie inchise. Critic insa demagogia perfida a celor care plang la televizor, scriu in programe de guvernare ca „redeschid scoli”, ii fac cu ou si cu otet pe altii, iar atunci cand sunt ministri fac exact acelasi lucru„, afirma Daniel Funeriu.
In ce priveste comasarea scolilor, Funeriu declara ca se recurge la aceasta solutie „pentru ca nu se justifica sa platesti doi directori, doua secretare, doi contabili, doi sau patru directori adjuncti, pe scurt doua randuri de personal administrativ„. Potrivit fostului ministru, „inchiderea structurilor arondate NU aduce economii la buget pentru ca statul finanteaza numarul de elevi si nu numarul de cladiri. Chiar daca se inchide o structura cu 10 elevi, banii aferenti vor merge la noua lor scoala, deci nu sunt economii. Inchizand o scoala cu 10 copii si transportand acesti copii la scoli mai bune este crescuta oportunitatea educationala a elevilor„.
„Se fac economii daca se desfiinteaza personalitatea juridica a unei scoli prin comasare de minim 2 posturi de conducere. Fiind o masura pur administrativa de rationalizare a costurilor, de ce urla politicienii si sindicatele cand se fac comasari? Simplu: pentru ca sunt mai putine posturi pentru clientela de partid sau de sindicat. Mai putini directori, mai putine secretare etc„, afirma consilierul prezidential.
„Cate ‘comasari’ au la activ ministrii:
- Cristian Adomnitei: 76 comasari in 2007 si 2008
- Ecaterina Andronescu: 427 de comasari in 2009 si 2012
- Daniel Funeriu: 1031 de comasari in 2010 si 2011
„Un calcul foarte sumar ne spune ca la 1.031 de scoli comasate in mandatul meu s-au economisit anual, fara ca elevii sa fie afectati, minimum 85 de milioane de lei, adica dublu fata de cat a costat mobilierului pentru clasa pregatitoare si echivalentul unei cresteri de 175 de lei a salariului lunar al fiecarui invatator. Imi asum suta la suta economia de 85 de milioane de lei pe care am realizat-o reducand functiile de conducere din invatamant. Am avut taria sa spun NU clientelei de partid. Cine mai are curajul sa o faca?„, continua Daniel Funeriu.
Acesta explica, punctual, ce inseamna inchiderea unei scoli, desfiintarea unei structuri arondate si comasarea de scoli:
„1) Ce inseamna ca ‘se inchide o scoala’?
O scoala (‘unitate de invatamant’) este o persoana juridica care are mai multe cladiri. Astazi sunt in Romania 6542 scoli cu personalitate juridica. In foarte multe cazuri, mai ales in mediul rural, cladirile pot fi la distante semnificative unele de altele, caz in care aceastea se numesc ‘structuri arondate’. Astazi sunt in Romania 13918 structuri arondate scolilor cu personalitate juridica. Putem avea de exemplu ‘Scoala din comuna X’, care are personalitatea juridica, cu ‘structura arondata din satul Y’. Copiii din satul Y sunt inscrisi la ‘Scoala din comuna X’, dar fizic merg la cladirea din satul Y. Profesorii structurii arondate din satul Y sunt angajati ai persoanei juridice ‘Scoala din comuna X’.
Terminologia ‘s-a inchis o scoala’ denota, prin abuz de limbaj, fie inchiderea efectiva a unei cladiri (in termeni tehnici ‘desfiintarea unei structuri arondate’) fie unirea administrativa a doua scoli, fara ca vreo cladire sa fie fizic inchisa, ceea ce in termeni tehnici se numeste ‘comasare administrativa’. In fapt se desfiinteaza personalitatea juridica a unei scoli prin fuziune cu alta, exact cum doua firme ar putea sa fuzioneze.
2) De ce se ‘desfiinteaza structuri arondate’ si cate astfel de cladiri s-au inchis in ultimii ani?
De regula pentru ca nu mai sunt copii, iar primarul a rezolvat transportul. Daca nu s-ar inchide aceste cladiri, copiii ar invata in cladiri insalubre, cu personal didactic de obicei necalificat si probabil la simultan. Prin transportul elevilor la scoala de centru de comuna, copiii ajung intr-o cladire renovata, nu mai invata la simultan, iar cadrele didactice sunt calificate.
3) De ce se ‘comaseaza’ scoli?
Repet, comasarea administrativa NU inseamna ca elevii nu mai au acces intr-o cladire anume. Elevii merg in aceleasi sali de clasa, au aceiasi profesori, pe scurt, elevii nu simt nicio diferenta”.
La finalul comunicatului, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu precizeaza ca ii dedica „aceasta postare domnului Academician Eugen Simion. Ii fac aceasta dedicatie pentru ca domnul Academician imi reprosa in discutii personale ca inchid scoli. Stia Dsa ca Spiru Haret deschidea scoli in fiecare sat. Si bine facea pentru ca pe vremea lui Spiru Haret satele nu erau depopulate. Populatia satelor crestea exploziv, de la an la an. Sau poate pentru ca acum 100 de ani nu erau masini si drumuri asfaltate? As fi vrut sa-l vad pe domnul Academician, daca este interesat de invatamant, infierand plagiatele politicienilor. Nu a facut-o. S-a dat la fund„.